HABER

Su havzaları, 5.3 milyon TL ile temizlenecek

Su havzaları, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi işbirliğinde yapılacak 5.3 milyon TL’lik projeyle küresel ısınma ve kirliliğinin etkilerinden korunacak.

ANKARA (ANKA) -Su havzaları, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi işbirliğinde yapılacak 5.3 milyon TL’lik projeyle küresel ısınma ve kirliliğinin etkilerinden korunacak.

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akça ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkan Vekili Mehmet Önder Yetiş arasında, Havza Koruma Eylem Planı Hazırlanması ve Özel Hüküm Belirleme Sözleşmeleri imzalandı.

Havza Koruma Eylem Planı Hazırlanması Sözleşmesi kapsamında Yeşilırmak, Susurluk, Konya Kapalı, Küçük Menderes, Kızılırmak, Seyhan, Burdur, Ceyhan, Marmara, Büyük Menderes ve Kuzey Ege Havzaları için eylem planı hazırlanacak. 4 milyon TL’lik söz konusu proje ile eylem planları 12 ayda tamamlanacak. Özel Hüküm Belirleme Sözleşmeleri kapsamında da 1 milyon 350 bin TL’lik proje ile içme suyu sağlanan Eğirdir Gölü ve Atatürk Baraj Gölleri Havzaları için çalışma yapılacak.

Havza Koruma Eylem Planı Hazırlanması Sözleşmesi ile Özel Hüküm Belirleme Sözleşmeleri, Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nde bugün (12 Ağustos) imzalandı. Sözleşmelere Çevre Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akça ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkan Vekili Mehmet Önder Yetiş imza attı.

-AKARSU HAVZALARININ KORUNMASI İÇİN 4 MİLYON TL’LİK PROJE-

Havza Koruma Eylem Planı Hazırlanması Sözleşmesi çerçevesinde hazırlanacak Eylem Planları, su kaynakları potansiyelinin her türlü kullanım amacıyla korunması, en uygun şekilde kullanımının sağlanması, kirlenmesinin önlenmesi ve kirlenmiş olan su kaynaklarının su kalitesinin iyileştirilmesi maksadıyla yapılan çalışmaların bütününü içeren su kalite koruma planından oluşacak.

Sözleşme çerçevesinde TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi tarafından, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü için Yeşilırmak Havzası, Susurluk Havzası, Konya Kapalı Havzası, Küçük Menderes Havzası, Kızılırmak Havzası, Seyhan Havzası, Burdur Havzası, Ceyhan Havzası, Marmara Havzası, Büyük Menderes Havzası, Kuzey Ege Havzası için ayrı ayrı olmak üzere Havza Koruma Eylem Planları yapılacak. 4 milyon TL’lik eylem planı hazırlama çalışmaları 12 ay içinde tamamlanacak. Eylem Planı hazırlanması çerçevesinde; havzadaki yüzey ve yeraltı sularının özellikleri ve kirlilik durumu, havzadaki kentsel, endüstriyel, tarımsal, ekonomik faaliyetlere bağlı olarak oluşan baskı ve etkiler belirlenecek. Eylem Planları, havza bazında tespit edilen kirlilik kaynaklarının ve yüklerinin ayrıntılı olarak incelenmesi, çevresel altyapı durumunun tespit edilmesi, meydana gelen kirliliğin önlenmesi, havzanın korunması ve iyileştirilmesi için havzadaki tüm paydaşların katılımı ile kısa, orta ve uzun vadede tedbirlere yönelik çalışmaların ve planlamaların yapılmasını da kapsayacak.

-ÜLKE GENELİNDE 25 AKARSU HAVZASI BULUNUYOR-

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Türkiye’deki 25 akarsu havzası için Havza Koruma Eylem Planı hazırlanması çalışmalarını yürütüyor. Van, Akarçay, Gediz, Ergene, Beyşehir Gölü ve Melen Havzalarında Havza Koruma Eylem Planlarını hazırlayan Genel Müdürlük’ün çalışmaları Sakarya Havzasında bitmek üzere bulunuyor. Asi Havzası için de çalışmalara başlandı. 11 havza için TÜBİTAK’la yapılacak çalışmanın dışında, kalan havzalar için de eylem planı hazırlanmasına 2010 yılında başlanacak.

Havza koruma çalışmaları ile AB Su Politikası’nın temeli olan Su Çerçeve Direktifi ile de uyum sağlanacak.

-EĞİRDİR VE ATATÜRK İÇME SUYU HAVZALARI İÇİN 1.3 MİLYON TL’LİK ÇALIŞMA-

İmzalanan Özel Hüküm Belirleme Sözleşmeleri kapsamında ise, içme suyu kaynağı olarak kullanılan Eğirdir Gölü ve Atatürk Baraj Gölü Havzaları için ayrı ayrı olmak üzere Özel Hüküm Belirlenmesi çalışmaları yapılacak.

Özel Hüküm Belirlenmesi çalışması Eğirdir Gölü Havzası için 13 ayda, Atatürk Barajı Havzası için 14.5 ayda tamamlanacak. Toplam 1 milyon 350 bin TL’ye mal olacak çalışma ile içme suyu kaynağının korunması, sürdürülebilir kullanımı ve koruma-kullanma dengesi sağlanmış olacak. Bu çerçevede öncelikle havzanın mevcut durumu ortaya çıkartılacak. Su kaynağının mevcut kalitesi bilimsel çalışmalar ile değerlendirilecek. Havzada gelecek yıllara ait projeksiyonlar yapılacak. Havzadaki beklentilere cevap verecek, kalkınma ve arazi kullanım şekli ve çeşitliliği belirlenecek.

En Çok Aranan Haberler