YEMEK

Su kefiri nedir, su kefiri nasıl yapılır?

Son zamanlarda sosyal medyayla da beraber popüler bir hal alan su kefiri, sağlıklı yaşamın anahtarı olan bir içecek haline geldi. Kefir deyince ilk olarak mayalanmış sür ürününü düşünüyoruz ama su kefiri bildiğimizden oldukça farklı. Su kefiri nedir, su kefiri nasıl yapılır? sorularının cevaplarını Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel anlattı, buyursunlar.

Su kefiri nedir, su kefiri nasıl yapılır?

Meksika'dan tüm dünyaya yayılan su kefiri, sosyal medyayla beraber popüler bir içecek haline geldi. Sağlıklı beslenmek isteyenler için son derece faydalı ve lezzetli olan su kefiri, bitkisel kaynaklı bir içecek.

SU KEFİRİ NEDİR?

Fermante bir içecek olan kefir, çok eski zamanlarda Kafkas halkında uzun ömrün sırrı olarak kabul edilirdi. Suyun mayalanmasından elde edilen kefir de içeriğindeki probiyotikler sayesinde hastalıklara karşı mucizevi etkilere sahip. Su kefiri de bildiğimiz kefir gibi ortaya çıkan ve içinde yer alan binlerce yararlı bakteri sayesinde bağırsak florasını düzenleyen çok önemli bir içecek. Bakteri, maya ve polisakkaritlerin kümeleşerek oluşturduğu jel, kristal sağlık tanecikleridir.

iStock-657517666

Bitkisel kaynaklı olması sebebiyle süt kefirinden farklı olan su kefiri, geleneksel kefirin aksine Kafkas değil Meksika kökenli. Tatlı bir öz suyu bulunan opuntia cinsi kaktüsün çevresinden simbiyotik ilişki içerisinde olan bakteri ve maya kolonilerinden elde edilir. Su kefiri üretilmez, ortaya çıkması için elde edilmesi ve çoğaltılması gerekir.

SU KEFİRİ NASIL YAPILIR?

iStock-452627855

Faydalı bakterileri içinde barındıran su kefiri, gerçek bir sağlık deposudur. Su kristallerini andıran kefir; su, meyve parçaları ve şeker konularak 24-48 saat fermente edilir. Sonuç olarak ise sağlıklı bir içecek ortaya çıkar. Şu an bolca içilen gazlı içeceklere rakip olan su kefiri, mayalandığında laktik asit, ethanol ve karbondioksitli gazlı içecek formu oluşur.

SU KEFİRİNİN FAYDALARI NELERDİR?

iStock-452627563

En önemli özelliği güçlü bir probiyotik kaynağı olmasıdır. Yoğurttan daha fazla probiyotik içerir. Probiyotikler, kanserin önlenmesinden bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, bağırsak sağlığından hastalıklara karşı korunmaya kadar birçok faydaya sahiptir.

Su kefirinin bir diğer faydası ise kanserle mücadele etmesidir. Su kefiri bağırsaklar ve sindirim sisteminin düzenlenmesinde katkı sağlar, aynı zamanda kabızlık çekenler için çok faydalıdır. Fermente ürün olduğundan bağışıklık güçlendirir.

Chef GPT
YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler