HABER

"Su kesintileri Ekim'de sona erebilir"

"Su kesintileri Ekim'de sona erebilir"

ANKARA (İHA) - Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kızılırmak'tan su getirilmesi için başlatılan çalışmaların büyük bir hızla devam ettiğini belirterek, tek boru hattı devreye sokulduğu zaman Ekim ayı içerisinde su kesintilerine son vermeyi hedeflediklerini söyledi.

Başkan Gökçek, beraberinde ASKİ Genel Müdürü İhsan Fincan ve diğer bürokratlarıyla birlikte Kızılırmak projesi kapsamında gerçekleştirilen kazı ve boru hattı çalışmalarını basına tanıttı. Gökçek, başkentin su ihtiyacını karşılamak üzere sürdürülen kazı ve boru döşeme çalışmalarını, Gölbaşı-Ahiboz köyü arasında incelemelerde bulundu. Toplam 125 kilometrelik boru hattının 74 kilometresinin tamamlandığını belirten Gökçek, çalışmaların bin 200 işçi ve 600 iş makinesiyle büyük bir özveriyle devam ettiğini kaydetti. Aralık ayı sonuna kadar çalışmaların tamamlanmasını planladıklarını anlatan Gökçek, "Güzergah boyunca üç boru hattı döşenecek. Tek boru hattını devreye soktuğumuz zaman su kesintilerine Ekim ayı sonlarında son vereceğiz. Ancak bu bir söz olarak algılanmasın, bunun gayreti içindeyiz" diye konuştu.

Gökçek, tek boru hattıyla Ankara'ya günde 350 bin metreküp su taşınacağını, 500 bin metreküpün de şehir şebekesinden temin edilmesi halinde vatandaşlara verilecek günlük su miktarının 850 bin metreküp olacağını bildirdi. Hat boyunca zaman zaman çelik boru, zaman zaman da "ÇTP" adlı sert plastik kullanıldığını belirten Gökçek, bu durumun zeminin yapısından kaynaklandığını anlattı. Kızılırmak havzasında bulunan Hirfanlı ve Kesikköprü barajlarında yaklaşık 7 milyar metreküp su bulunduğunu ifade eden Gökçek, proje sayesinde Ankara'nın 15 yıllık su sorununun çözüleceğini kaydetti. Baraj yapımı ve suyla ilgili tüm su çalışmaları için DSİ'den izin alınması gerektiğini hatırlatan Gökçek, şunları söyledi:

"DSİ, müsaade etmediği sürece, ASKİ'nin herhangi bir yatırım yapması mümkün değil. Gerede projesiyle ilgili izin daha 10 ay önce verildi. Yani, ASKİ'nin yetkisi olmadığı için yapılamadı. Gerede'den su getirilmesine karşı çıkılması diye bir şey yok. Bu 450-500 milyon dolarlık bir proje. Biz maliyetine karşı çıktığımız için altına imza atmadık. İhalesine Japon bir firma talip oldu. Anladık ki burada makine satmak istiyorlar. Evet demedik. DSİ'den izin alarak gerçekleştirdiğimiz çalışmaları DSİ programının öngördüğü tarihlerden önce bitiriyoruz. DSİ; Gerede sisteminin 2011'de bitmesini öngörüyor. Ama sondaj çalışmalarına başlandı, bitmek üzere. Bundan sonra ağır imalata geçilecek. Sisteme tam anlamıyla başlanabilmesi için halen biz DSİ'den izin almış değiliz. ASKİ'nin ve Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda bir ihmali yoktur."

Ankara'da yaşanan susuzluğun en büyük nedeninin küresel ısınma ve buna bağlı olarak yağışların az olması olduğunun altını çizen Gökçek, su depolarının yapımının 2 ay içinde bitirilmesinin planlandığını kaydetti. Gökçek, "Herkes aileleriyle birlikte yakınlarının yanına gitsin, tatilini uzatsın" sözlerinden sonra medyada hakkında çıkan haberlere sitem ederek, "Ben herkes ailesiyle birlikte yakınlarının yanına gitsin, tatile gitsin derken iyi niyetli konuştum. İnsanlardan bize yardımcı olmalarını istedim.
Bu alay konusu olamaz. Bazı gazetelerin manşetlerinde okudum bunu. Bu beni çok üzdü" şeklinde konuştu. Gökçek, vatandaşlardan, kuraklığın sona ermesi için dua etmelerini isteyerek, "Allah istemezse hiçbir şey olmaz. Ben inanan insanları duaya davet ediyorum. Bu yüzden alay konusu olmak çok üzücü. Bunu, inanan insanlara saygısızlık olarak görüyorum" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler