Türkiye’nin ihracatta son yıllardaki yıldız sektörlerinden, 2011 yılının ihracat artış rekortmeni su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, son bir yıllık dönemde ihracatını 1.5 milyar doların üzerine çıkarmanın mutluluğunu yaşıyor.
Türk Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü, son bir yıllık dönemde, 01 Temmuz 2011 - 30 Haziran 2012 zaman aralığında ihracatını yüzde 32 arttırarak 1 milyar 544 milyon dolarlık dışsatım rakamına ulaştı.
Son 10 yıllık süreçte yaptığı atakla Türkiye’nin ihracatta yıldız sektörü konumuna geldiklerini belirten Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, 2012 yılının 01 Ocak - 15 Temmuz döneminde 107 ülkeye 839 milyon 973 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi.
2023 YILI İHRACAT HEDEFİ 3 MİLYAR DOLARDAN 3.5 MİLYAR DOLARA ÇIKTI
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yıldönümü olan 2023 yılı için Türkiye’nin 500 milyar dolar ihracat hedefi olduğuna işaret eden Kızıltan, “Türk Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü olarak 2023 yılı için 3 milyar dolar ihracat hedefi koymuştuk. Sektörün başarısı bu hedefimizi 3.5 milyar dolara çıkarma konusunda bize cesaret verdi” diye konuştu.
Bu arada, 2012 yılı Hayvancılık Desteklemeleri Tebliği’nde ciddi hatalar yapıldığını söyleyen Kızıltan, getirilen 500 ton limitinin sektörün markalaşması, büyümesi ve katma değerli ürün ortaya koymasını önleyici nitelikte olduğunu, Su Ürünleri Destekleme Kararnamesi’ndeki gerekli düzeltmeler ivedilikle yapılmazsa sektörün büyük daralma yaşayacağını ve ihracatın hızla düşeceğini belirtti.
“YUNANİSTAN’IN GERİSİNDEYİZ”
Dünya’da rekabet edebildiğimiz tek hayvansal gıdanın Kültür Balıkçılığı olduğuna dikkati çeken Kızıltan, “Maalesef hala burnumuzun dibindeki Yunanistan’dan üretim olarak gerideyiz” dedi.
Yunanistan’ın krizden çıkış için uluslararası Mc Kinsey firmasına yaptırdığı raporda ülkenin kurtuluşu için önem vermesi gereken 6 sektörden birinin Kültür Balıkçılığı olduğunu anlatan Kızıltan şöyle konuştu: “Mayıs 2012’de çıkan Su Ürünleri Destekleme Kararnamesi ile maalesef rakiplerimizin ekmeğine yağ sürüldü.”
Sektörün ana ihraç kalemlerinin su ürünleri ve kanatlı ürünleri olduğuna işaret eden Kızıltan şöyle devam etti. “Sektörün ihracatını arttırmak için Su Ürünleri Tanıtım Grubu ve Kanatlı Tanıtım Grubu ile hedef pazarlarda yoğun tanıtım çalışmaları yapıyoruz. STG ve KTG 2012 yılında hedef pazarlarda 25 civarında fuarda etkin tanıtım çalışmaları yürüttüler ve başarı geldi.”
Dünya genelinde sağlıklı besin tüketmeye bir yöneliş olduğuna işaret eden Kızıltan, “Sağlıklı ve besleyici özelliği nedeniyle kültür balığına bir yöneliş var. Türkiye’de çipura, levrek ve alabalığa büyük talep olduğu gibi, Türkiye’de üretilen çipura ve levrek balıklarının yüksek kalitesi ve sağlıklı bir gıda olması dolayısıyla Avrupa’da sağlıklı ve formda kalmak isteyen insanlar için tercih nedeni oluyor. Bu durumda ihracatımıza artış olarak yansıyor” dedi.
EN ÇOK KANATLI ETİ VE SU ÜRÜNLERİ İHRAÇ EDİLDİ
Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün 1 milyar 544 milyon dolarlık ihracatına en büyük katkıyı 452 milyon dolarlık tutarla kanatlı eti sektörü yaparken, su ürünleri sektörü 449 milyon dolarlık ihracat yaptı. Yumurta ihracatı ise 330 milyon dolar, süt ürünleri ihracatı 187 milyon dolar, bal ihracatı 6.3 milyon dolar döviz kazandırdı.
IRAK EN FAZLA İHRACAT YAPILAN ÜLKE OLDU
Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün en fazla ihracat yaptığı ülke Irak olurken, Irak’ı Almanya, Hollanda, İtalya ve Libya izledi. 2012 yılının ilk yarısında Türkiye, 107 ülkeye su ürünleri ve hayvansal mamuller ihraç etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz