HABER

Su yoksa oy da yok!

Susuz Köyü sakinleri, köylerine su gelmediği için oy kullanmaya gitmedi.

Su yoksa oy da yok!

Erzurum’un Tekman ilçesine bağlı Susuz Köyü’nde yaşayanlar, hizmet görmedikleri iddiasıyla Anayasa değişiklik paketinin oylandığı referandumu sandık başına gitmeyerek protesto etti. Adını aldıkları susuzluktan dert yanan köylüler, “Su yoksa oy da yok” dediler.

Kent merkezine 146 kilometre uzaklıktaki 32 hane, 340 nüfuslu Susuz Köyü’nde yaşayan 117 seçmen, Tekman ilçesinden görevliler tarafından getirilerek saat 07.00’de Susuz İlköğretim Okulu’na konulan 1064 nolu sandık başına gitmeme kararı aldı. Köyde sadece devlet memuru olarak görev yapan sandık başkanı ve asil üye dışında kimse oy kullanmadı. Sandığa gitmek yerine çeşmede su kuyruğuna giren köylüler, Susuz köyüne su gelene kadar seçimleri protesto edeceklerini çare bulamadıkları halinde göç edeceklerini söyledi.

Hükümete seslerini duyurabilmek için referandumu protesto ettiklerini söyleyen köyün kadınlarından 23 yaşındaki Zehra Demir, “İnsan gibi yaşamak istiyoruz. Her kadın gibi çamaşır ve bulaşığı evimizde yıkmak istiyoruz. Ama ömrümüz gece- gündüz demeden köyde bir tek akan çeşmenin başında saatlerce bekleyerek, eve eşeklerle su taşımakla geçiyor. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Ortak karar alıp halk oylamasını protesto etme kararı aldık. Umarız sesimizi artık birileri duyar ve bize yardım elini uzatır” dedi.

Susuz Köyü’nun 8 yıldır muhtarlığını yapan Metin Demir, köyde tek sıkıntılarının susuzluk olmadığını belirtti. Köye su getirilmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan devletin birçok yetkili birimine mektupla başvurduğunu, defalarca Tekman Kaymakamı Cahit Karatepe’ye gittiğini ifade eden Demir, “Yaklaşık 200 yıllık olan köyümüz 21'inci yüzyılda olmamıza rağmen hala su ihtiyacını köyün içinden akan çeşmeden temin ediyor. Artık bıktık usandık. Eşlerimiz her gün bizimle kavga ediyor. Yerden göğe kadar haklılar. Kıyafetlerimizi bile götürüp çeşmenin başında yıkıyorlar. Çeşmede kavgalar bile çıkıyor. Tüm bunların Başbakan’a mektupla anlattım. Şayet bu sorunlamız giderilmediği takdirde referandumu protesto edeceğimizi söyledim ama hiçbir cevap gelmedi. Bizde Başbakana dediğimiz gibi sandık başına gitmedik. Sorunlarımız giderilmediği takdirde diğer seçimleride protesto edeceğiz. Baktık olmuyor bu kez çareyi göç etmekte arayacağız” diye konuytu.

Köy Muhtarı Metin Demir, köylerinin sadece susuzluk değil, yol sorunu ve heyelan korkusu içinde yaşadıklarını da vurgulayarak şunları söyledi:

“Tekman ilçesine komşu köy olan Yeşilören’den gidiyoruz. Fakat Mayıs ayında bizim köyden bir gençle Yeşilören Köyünden bir kişi Erzurum’da kavga etmişler. Onlarda bizim yolu kullanmamıza izin vermiyor. Geçmek istesek belki de öldürecekler. Durumu Kaymakama anlattık. Fakat kaymakam Cahit Karatepe bizlere ‘Benden haber bekleyin’ diyerek köyümüzden çıkmamızı istemedi. Biz de yaklaşık 4 aydır köyümüzde hapis hayatı yaşıyoruz. Çok zorda kalırsak dağ yolunu kullanarak binbir güçlükle Hınız ilçesine gidiyoruz. Yakında kar ve yağmur yağacak. Bu sefer dağ yolunuda kullanamayacağız. Köyün hemen üzerinde dev kayalar var. Bunlar da bizim hayatımızı tehted ediyor. Kaymakama bunları da anlattık ama bize kendi başımızın çaresine bakmamızı istedi. Biz derdimizi kime anlatalım. Yolun yapılması için il özel idaresine dilekçe verdik ama yine sonuç alamadık. Hal böyle olunca bizde sandık başına gitmedik. Köyde sadece sandık başkanı ve asil üye oy kullandı. Sandıkta görevli 3 köylü de bizim gibi oy kullanmadı. Umarız bu protesto sayesinde Ankara sesimizi duyar.”

DHA

En Çok Aranan Haberler