HABER

"Su yosunu" üretim projesi

İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi Bilim-Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) projesi kapsamında geliştirilen ve halk arasında su yosunu olarak bilinen "Spirulina", Tarım Bakanlığı'ndan gerekli izni aldı. Spirulina, bundan böyle eczanelerde "Bitkisel protein gıda takviyesi" olarak satılabilecek. Merkezde ayrıca sağlıklı patates yetiştirilmesi için doku kültürü çalışmaları yapılıyor.

2001 yılından bu yana Ege Üniversitesi Bilim-Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi ile birlikte bu proje üzerinde çalıştıklarını açıklayan Egert Doğal Ürünler Üretim, Hayvancılık ve Pazarlama Ltd. Şirketi sahibi Rüştü Tok, "Bu amaçla EBİLTEM'in arkasındaki seralarda pilot tesis kurduk. Burası ufak çapta bir üretim yeriydi. Tarım Bakanlığı'ndan geçtiğimiz aylarda büyük çapta üretim için izin aldık. Manisa Turgutlu'da büyük bir arazi üzerinde geniş çaplı üretimi gerçekleştirmek amacıyla bir fabrika kuruyoruz. Bu sene içerisinde üretime geçmeyi planlıyoruz. Hedefimiz yılda 2 ton Spirulina üretmek. Gelen talep doğrultusunda üretimi zaman içerisinde arttırabileceğiz. Üretim artışıyla birlikte, eczanelerde bu proteinin satışına başlanacak" dedi.

SPİRULİNA, ÜRETİM AŞAMASINDA

EBİLTEM'de 1999 yılından bu yana Spirulina konusunda çalışmalar yürüttüklerini açıklayan Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Conk Dalay, "Halk arasında su yosunu olarak bilinen Spirulina, dünyanın birçok ülkesinde yıllardır tüketilen bir gıda. Yüzde 60-70 oranında protein ve vitaminler içeriyor. Bir gıda deposu olup, birçok hastalığın tedavisinde kullanılabiliyor" diye konuştu.

AB tarafından Türkiye'den seçilen en başaralı Mükemmeliyet Merkezi olan Ege Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü ve EBİLTEM AB ülkelerinden gelecek bilim adamlarıyla da takviye edilerek, eğitimin yanı sıra proje üretmeye de devam edecek.

Öte yandan Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) Biyomühendislik Bölümü ve Öztar Tohumculuk işbirliğiyle hastalıksız patates fidelerinin elde edilmesi konusunda laboratuar çalışmaları sürdürülüyor. Ekim 2003'den beri süren çalışmalar sonucu, şimdiye kadar 60 tane virüsüz klon (bitki hatları) elde edildi. Yürütülen çalışmalar sonucunda, patates fideleri seraya aktarılarak ilk mini patates yumruları üretildi. Ege Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Gürel ve Öztar Tohumculuk Doku Kültürü Sorumlusu Vesile Köksal tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde hastalıksız, sağlıklı patateslerin elde edilmesi amaçlanıyor.

En Çok Aranan Haberler