Sahaların ısırgan futbolcusu Luis Suarez İtalya karşısında bir kez daha sahneye çıktı. Chiellini’yi omzundan ısıran Uruguaylı futbolcu, son dört yılda üçüncü kez bir rakibine aynı müdahalede bulundu ve böylece dev organizasyonu da boş geçmemiş oldu. Hakkında soruşturma başlatılan yıldız forvetin yönetmeliklere göre 24 maça kadar ceza alma ihtimali bulunuyor.
Boston Üniversitesi’nden spor psikoloğu profesör Adam Naylor, bu davranışın yeni olmadığını ve tarihte örnekleri bulunduğuna dikkat çekiyor. Spor tarihinin en meşhur ısırığının, Evander Holyfield'ın kulağını ısırarak koparan ünlü boksör Mike Tyson’a ait olduğunu hatırlatıyor: “Top oynanırken, duygular sporcu davranışını rasyonel düşünceden uzaklaştırır. İnanılmaz performanslara yol açabildikleri gibi agresifliklerin ortaya çıkmasına da yol açabilirler. Ancak bu tepkisellik, yumruk gibi toplum tarafından kesinlikle tasvip edilmeyen hareket tarzları yerine farklılaşarak başka biçimlerde ortaya çıkabilirler”.
Bir başka spor psikoloğu doktor Thomas Fawcett ise Luis Suarez’in Chiellini’ye olan davranışını daha önceden planlamış olma ihtimaline inanmadığını söylüyor: “Bunlar planlanmış değil, sportane hareketler. Duygusal bir refleksle karşılık veriyor. Zaten bir insanın bir diğerini ısırması yönündeki davranışların bir çoğunun, kavgalar veya fiziksel temas olan mücadeleler sırasında ortaya çıkması da bu savı güçlendiriyor”.
En ilkel güdülerden biri
Saldırganlığın dışında başka dürtülerin de ısırma güdüsünü harekete geçirdiği düşünülüyor. Isırmanın beraberinde getirdiği cinsel uyarılmaya bağlı olan ve bir tür cinsel sapıklık olarak tanımlanan durumun varlığına da dikkat çekiliyor. İnsanın ilkel güdülerinde, ısırma pratiğinin yeri olduğuna vurgu yapan uzmanlar dünyada hala yamyam olarak nitelenen toplulukların yaşadığının da altını çiziyor.
Kriminolog (suç bilimci) David Wilson ise, bir nevi imzasını atmak olarak tanımlanabilecek bir yönelime dikkat çekerek, ısırma eyleminin kurban üzerinde izini bırakma isteğinden kaynaklanabileceğine işaret ediyor. (skorer)