HABER

Şubat'ta bahar, Nisan'da kış yaşanacak

Şubat'ta bahar, Nisan'da kış yaşanacak

Türkiye'nin şubat ayını bahar havasında geçirmesinin meteorolojik açıdan normal olduğu, çarşamba gününden itibaren hava sıcaklıklarının normal seviyesine geleceği ve kış mevsiminin nisan ayı sonuna sarkabileceği belirtildi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahminler Birim Sorumlusu Niyazi Öztahtalı ile Samsun Meteoroloji Bölge Müdürü Arif Yüksel, şubat ayının günlük güneşlik geçmesi, erik ve diğer meyve ağaçlarının çiçek açması ve bu durumun dünyanın ve Türkiye'nin geleceğini nasıl etkileyeceği yönünde değerlendirmeler yaptı. Küresel ısınma tartışmalarının çeşitli platformlarda sürdüğünü ve küresel ısınma boyutunun dünya genelinde son 50 yılda 0.74 santigrat derecelik bir sıcaklık artışının bilimsel olarak ispatlandığını hatırlatan Niyazi Öztahtalı, "Bu trendin önümüzdeki dönemde nasıl bir seyir izleyeceği hakkında çeşitli senaryo ve varsayımlar var. Dolayısıyla küresel ısınma ve son günlerde gündeme getirilen iklim değişikliği senaryoları ayrı konular. Bu içinde bulunduğumuz kış mevsimi itibariyle ülke genelinde yaşanan meteorolojik şartlar, gerçekten geçmiş yıllarda yaşanmamış hadiseler ya da ilk defa yaşanan olaylar değil" dedi.

Samsun'da 1989 28 Şubat tarihinde 26.2 santigrat derecelik sıcaklığın olduğuna dikkat çeken Öztahtalı, geçtiğimiz yıllarda da ülkenin düşük sıcaklıklarla karşılaştığına işaret etti. Öztahtalı, "Ülke genelinde geçen yıl oldukça çetin kış şartları yaşandı. Onlar da bağlayıcı sonuçlar değildi, çünkü daha önce daha düşük sıcaklıklar yaşanmıştı. Şuraya gelmek istiyorum; bu tür hadiseler ülkemizin de içinde bulunduğu Akdeniz kuşağında zaman zaman yaşanan hadiselerdir. Bunların belirli bir salınımı, aralığı da yok. Yaşadığımız coğrafyayı tanımamız anlamında şunu iyi bilmemiz lazım; ülkemizde etkili olan meteorolojik hava hadiselerine sebep olan hava kütleleri var. Bunlar birbirlerinden izin alarak geçiş yollarını kullanırlar. Diyoruz ki; 'Kış aylarında ülkemizde genellikle Sibirya yüksek basıncı etkili olur. Yazın iç ve doğu bölgelerimizde Basra alçak basıncı, batıda da Azor yüksek basıncı etkili olur. Ama bunlar hep genel çizgilerdir. İşte ülkemizde yağışlı günlerin yaşanması için İzlanda'dan alçak basınç merkezlerinin gezici siklonlarının bize gelmesi gerekir. Bunlar hep 'gerekir, olmalı' genel şablonlarıdır. Gelmezse, bu işlemlerde bir miktar salınım olursa, içinde bulunduğumuz günlerdeki gibi şubat ayında baharı andıran günler kısa süreli yaşanabilir. Bundan hemen 'Hakikaten kış çok sıcak geçti yazın halimiz ne olacak' sonucu çıkarmamalıyız. Kış henüz daha bitmedi. Önümüzde şubatın ikinci yarısı, mart var, hatta ülkemizde zaman zaman özellikle kış mevsiminin bahara sarktığı dönemler de yaşanmış. Bu yıl da böyle bir miktar sarkma olacakmış gibi elimizde veriler var. Belki tahmin demek doğru değil, ama mevsimsel istatistiklere göre önümüzdeki dönemde hava normalleri civarında yağış beklentilerimiz var. Yine sıcaklık değerlerinde mevsim normallerine uygun şartların yaşanacağına ilişkin sinyaller de alıyoruz. Dolayısıyla bir haftalık süre içinde bazen böyle inişli çıkışlı, 3-5 derecelik artışlar, 4-5 derecelik düşüşler gibi salınımlar olabilir" diye konuştu.

Meteoroloji'nin yaptığı değerlendirme sonucunu da aktaran Öztahtalı, çarşamba günü itibariyle ülke genelinde sıcaklıkların azalacağı, yani yağışlı bir döneme girileceği yönünde beklentileri olduğunu da kaydetti. Öztahtalı, "Halkımızın değişik yorumların etkisinde kalarak korkmasına gerek yok. Dolayısıyla hava sıcaklıklarında yaşadığımız salınımlar çeşitli oranlarda hep olmuş. Samsun'da 1989 Şubat'ında 26.2 santigrat dereceye çıkan sıcaklık, bazen eylül-ekim aylarında eksi 3 ile 5'lerin altına düşmüş. Atmosferin genel sirkülasyonu böyle. Bu tür salınımlar yaşanacak. Eğer öyle olmasaydı, bütün şartlar normal seyrinde olsaydı meteoroloji bilimine gerek kalmazdı. Önümüzdeki mevsim ne olacağını bilseydik atmosferi gece gündüz izlemeye gerek kalmazdı. Felaket senaryoları yazacak düzeyde bir beklenti ve sinyalimiz yok. Şu anda bahar gibi sıcaklık yaşıyoruz ama daha önce Samsun'da yaza yakın sıcaklık yaşanmış" şeklinde konuştu.
Samsun Meteoroloji Bölge Müdürlüğü bahçesindeki erik ağacının çiçek açtığını belirten Bölge Müdürü Arif Yüksel ise, şunları söyledi:

"Şubattayız, kış mevsiminin içindeyiz. Yüksek sıcaklık değerlerinden dolayı erik ağacında çiçekler görülüyor. Bu kışın bittiği anlamında değil. Daha şubatın 19'undayız. Mart hatta nisan ayına kış mevsiminin uzayacağı verilerine sahibiz. Küresel ısınma noktasında vatandaşları korkutacak bir şey yok. Vatandaşların paniğe kapılmasına gerek yok. Meteorolojik açıdan normal durumdayız. Şubat ayında 8-10 günün biraz sıcak olması, kış mevsiminin biraz daha ilkbahara doğru kayacağını göstermektedir."

İHA

En Çok Aranan Haberler