Tüm aşamaları geçtiğimiz Ağustos ayı sonunda tamamlanan Varyete Film ekibinin ilk uzun metraj sinema filmi projesi “Suç Unsuru” açılışını aynı tarihlerde iki festivalde birden gerçekleştirecek. 9 – 15 Kasım tarihlerinde Malatya Uluslararası Film Festivali Ulusal Panorama seçkisinde Türkiye prömiyerini gerçekleştirmeye hazırlanan film ekibi, aynı tarihler arasında İstanbul Uluslararası Suç ve Ceza Filmleri Festivalinde İlk Adım bölümünde seyirci karşısına çıkacak. “Adalet” teması ile filmlerini belirleyen festival, gerçek bir olaydan yola çıkan “Suç Unsuru” filmini de bu yıl başlattığı yeni bölümü İlk Adım’da yer verecek. Festival bu bölümde ilk filmini tamamlamış yönetmenlere yeni bir vitrin oluşturuyor.
Varyete Film ekibi Süleyman Arda Eminçe, Behlül Berk Parça ve Kaan Songün’ün birlikte başlattıkları bir fikir hareketi olarak, 2014 yılından beri dört kısa metraj, bir uzun metraj belgesel ile ulusal ve uluslararası festivallerde gösterim yapmış, ödüller kazanmış yapımlar da üretmiş bir oluşum. Süleyman Arda Eminçe projelerin yazar ve yönetmen koltuğundaki isimdir. Behlül Berk Parça prodüksiyon ve sanat yönetimi alanında, Kaan Songün prodüksiyon ve oyunculuk alanında, kendi görevlerini belirlemiş bir ekip oluşturmuşlardır. Ekip, artık uzun metrajlı filmlerini hayata geçirmeye karar veriyorlar. İşte tam bu sırada başlarından geçen bir polis baskını ve sonrasında yaşananlar onları bu fırsatı tanıyor. Bir sabah kapıları Organize Şube ekipleri tarafından çalınır ve silah kaçaklığı suçu ile itham edildiklerini öğrenirler. Üç buçuk saat süren bu operasyon sonrasında ekip, bir yandan bunu projeye dönüştürmeye karar verir diğer yandan ise mahkemede haklarını aramaya. Sonunda ekip "Suç Unsuru" filmini çeker ve aynı zamanda mahkeme tarafından haksızca maruz bırakıldıkları durum karşısında manevi tazminat ödenmesine karar verir.
Ellerindeki senaryo ile davalarının peşine düşen ekip, yol arkadaşlarını aramaya başlar. Birçok oyuncunun kapısı çalınır, senaryo okutulur. Ama bu projeyle gönül bağı kurabilen isimler oluşturmaya başlar kadroyu. Bülent Çolak, Koray Erkök, Burak Sarımola, Altuğ Elveriş, Emre Şen, Kaan Songün, Duygu Yıldız, Hamdi Alp, Enis Aybar, Efe Erdal, Tuğba Eskicioğlu, Emin Maltepe ve evin kedisi Mantar… Farklı ve yetenekli oyuncuları birleştiren projenin kamera arkası ekibi de deneyimli ve önemli çalışmalarda yer almış isimlerle bütünleşmeye başlar. Filmin storyboardunu Berk hazırlamıştır. Görüntü yönetmenliğini kendisinin de ilk uzun metraj deneyimi olacak olan Emre Özel üstlenmiştir. Bir ay süren prova süreciyle ekip daha kenetlenmeye başlar. Artık sahaya çıkılacaktır ve bu sefer ekipmanı toparlamak için kapılar çalınır, saatlerce dil dökülür.
Çekimleri on gün gibi rekor sayılabilecek bir sürede tamamlanan proje ete kemiğe bürünmeye başlamıştır. Maddi olanakları çok sınırlı hatta mucizeyi kovalayan bir proje olmaktadır. Gönülle projeye dahil olan herkes, büyük emek vererek projenin ilerlemesi için ne gerekiyorsa yapmaktan çekinmezler.
Celal ve Buğra aynı evi paylaşan iki yakın arkadaştır. Bir sabah yeni taşındıkları evde hiç beklemedikleri şekilde Komiser Baran ve ekibi tarafından uykularının en derin noktasından alınıp şüphelisi oldukları bir soruşturmanın ortasına yerleştirilirler. Yapılan ihbar ve savcının emriyle geldiği evde olayı aydınlatmak için Komiser Baran ve ekibi dikkatlerini garip ve tekinsiz buldukları bu ikiliye yöneltmiştir. Mahkeme emrini evin kedisinin izin verdiği ölçüde uygulayan emniyet güçleri delil olabilecek herhangi bir şey bulabilmek için evi didik didik ararken Baran’da sorularıyla bu ikiliyi ölçmeye çalışır. Celal her ne kadar çenesi düşük ve sorularla Baran’ı bunaltırken, Buğra az konuşan ve ağırkanlı tavırları nedeniyle şüphe uyandırıcıdır. Baran bu ikilinin tekinsiz görünüşlerinin altında yatanı öğrenemeye çalışır. Baran evin dekorasyonunu dikkatle inceler. İlk kez böyle bir hücre baskınıyla karşılaşan komiser yarı modern, yarı dönem döşenmiş bu hücre karşısında şaşkındır. Olaya görevi gereği dahil olan apartman yöneticisi Arslan Bey ise yeni taşınan komşularını hiç tanımadığı gerçeğiyle yüzleşirken kapı komşularının iddialar karşısındaki soğukkanlı duruşlarına da anlam veremez. Arama süresince şüphelere yenileri eklenirken Komiser Baran ve ikili arasındaki diyalog da boyut değiştirir.
ÜNLÜLERİN SOSYAL MEDYADAN FİLME DESTEĞİ
Artık yeni bir evreye giren ekip, filmi beslendiği yere, sokağa taşımaya karar verir. Kadıköy sokaklarında sıkça karşınıza çıkan kırmızı – mavi “Suç Unsuru” grafitileri insanlar tarafından da sahiplenilmeye başlamış görünüyor. Özge Ulusoy, Hazar Ergüçlü, Mustafa Yıldıran, Dilhan Şeşen gibi popüler isimlerin de önünde poz verdiği “Suç Unsuru” grafitili fotoğraflar artık sosyal medyada da etki yaratmaya başlamıştır. Usanmadan üretmeye devam eden Varyete Film ekibi, Youtube’daki ”Varyete” kanalında “Suç Unsuru” sürecinin de parodisini yarattıkları “Kuru+Pilav+Cacık” adında bir diziyi yakında yayınlamaya başlamayı planlıyor.