AYDIN (İHA) - Türkiye'de her geçen gün artan işsizlik, ekonomik sorun ve eğitimsizlik sonucu gençlerin günbegün kötü alışkanlık ve suç batağına saplandığı tespit edildi. Adalet Bakanlığı ile Türkiye genelinde 15 il barosunun ortaklaşa yaptığı çalışmada, cezaevlerinde yatan her 4 suçludan birinin 21 yaşın altındaki gençlerden oluştuğu tespit edildi.
Yapılan araştırma kapsamında 18 yaşından küçük çocuklarda en çok suç işleme oranı yüzde 20 ile 12-15 yaş arasındaki çocuklarda görülürken, suç işleyen ve suça karışan çocukların yüzde 70'inin ilkokulu terk ettiği ya da hiç okula gitmediği saptandı. Aynı araştırmaya göre cezaevinde yatan çocukların yüzde 30'unu 8 yıllık zorunlu eğitimi tamamlayan çocuklar oluştururken, liseyi okuyan çocukların sadece yüzde 1'inin suç işleyip cezaevine girdiği belirlendi.
Türkiye'de her geçen gün artan sokak çocukları veya sokakta çalışan çocuklar sorununun çözümü için yapılan çalışmada, sokakta yaşama ve suça karışmanın temelinde göç ve eğitimsizliğin yattığı görüldü. Adalet Bakanlığı'nın 15 il barosu ile Aydın dahil ülke genelinde seçilen 15 pilot ilde yaptığı araştırmada, suça karışan çocukların yüzde 70'nin okula gitmediği tespit edildi.
Her ilde bağımsız yapılan araştırma sonuçlarının tamamı birbirine yakın çıkarken, şehirlerde belirli bir grubun da suç işlemeyi alışkanlık haline getirdiği ve aralıklarla bu suçları tekrarladığı belirtildi.
Her yüz suçlu çocuktan 67'sinin mala karşı, 19'unun da cana karşı suç işlediği, geriye kalan yüzde 14'lük bölümün ise değişik suçlara karıştığı bildirildi. Yapılan çalışma ve elde edilen verileri Aydın Valisi Mustafa Malay başkanlığında düzenlenen "Sokak çocuklarını topluma kazandırma" toplantısında değerlendiren Aydın E Tipi Cezaevi Psikoloğu Mustafa Ali Yaprak, sokak çocuğu ve suça karışan çocuk kavramının ortadan kalkması için eğitime ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.
Sorunun çok ciddi boyutlara ulaştığını ve sadece bir kurumla bu sorunu çözmenin mümkün olmayacağını belirten Psikolog Yaprak, resmi kurumların yanı sıra sivil toplum örgütlerinin de bu tür çalışmalara destek vermesini istedi.
Yaprak konuşmasında, "Sorunun çözümü için yapılacak çalışmayı üç gruba ayırmalıyız. Suç öncesi araştırma, suça düşme riski olan grupları belirlemeliyiz. Bunlar nerelerde yaşıyor? Götürülecek olan hizmetler nelerdir? İkincisi, suç işedikten sonra ve yargılama aşamasında bunu nasıl çözeriz ve son olarak da ceza infaz edilip tahliyeden sonra bu çocukların devamlı takibi ve işe yerleştirilmesi lazım.
Bunlar diğer kurumlarla ve sivil toplum örgütlerinin ortak ve destekli çalışmalarıyla yapılabilir. Bir kurum bu sorunun altından kalkamaz. Örneğin Aydın E Tipi Cezaevi'nde 400 hükümlü ve tutuklu var. Bunların 28 tanesi 18 yaş altında. 19-21 yaşlarını da buna dahil ettiğimizde bu rakam 80'e çıkıyor. Bu oran da cezaevinde yaklaşık bu da yüzde 25'i buluyor. Suç işleyen ve bunu belirli aralıklarla tekrarlayan gruplar var. Yapılan araştırma 15 ilde de sonuçlar aynı. Hizmet götürülecek büyük bir grup var. Çok geç olmadan el birliği ile bu soruna çözüm bulmamız gerekiyor" dedi.