Üç bakan daha sonra basın toplantısı düzenledi. Açıklamaların ardından gazetecilerin soruları yanıtlandı. Orman Bakanı Veysel Eroğlu bir soruyu yanıtlarken, Çevre Bakanı Bayraktar, bakan arkadaşının uyararak ‘Hadi gidelim yağmur yağıyor’ dedi. Bunu üzerine basın toplantısı sona erdi.
[
](https://www.mynet.com/meteorolojiden-karadeniz-icin-yeni-uyari-110100639485)
[
](https://www.mynet.com/birlikte-can-verdilerayri-topraga-verildiler-110100639582)
Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu incelemeler sonrasıs şunları söyledi:
Geçmiş olsun diliyorum. Ayrıca hayatlarını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Buranın eski durumunu en iyisini bilenlerdenim. Bu vadide 70’li yıllardan başlayarak depolama alanları kurulmuş. 2002 yılında vazgeçildi. Ancak yılanlı vadisinde gelen akım karşısında, bu çöp yığınlarını şehri kaplamaması açısından bizde bakanlık olarak katı atık çöp deposunun yukarı kısmına, 50 metrelik sel kapanı yaptık. Bu biriktirme değil. Gelen su çöp yığınlarını dağıtarak şehri çöp yıoğını haline getirmesin diye bir sel kapanı inşa ettik. Sağ olsun sayın başkanımız da geçmişte dökülmüş olan çöplerin altına kanal inşa etti.
**"
SAMSUN TAŞKIN KONUSUNDA RİSKLİ ALAN"**
Ancak geçtiğimiz yıl burada beklenmeyen bir yağış oldu. Yaklaşık 70 kilogram metrekareye yağış düştü. Temmuz ayının 30 milimetre olduğunu düşünürsek 68 misli bir yağış meydana gelmiş. Biz bu yağış olacağını, buraya bir radar kurmuştuk. Samsun taşkın konusunda riskli bir alan.
Radarlara baktığımız zaman bu yağışların fazla olduğunu görüyoruz. Bu afet demektir. Bunun neticesinde bizim sel kapanımıza 710 metreküp, Kızılırmak’ın 210 metreküp saniye olarak düşünürseniz, 710 metreküp saniye debi geldi. Afet durumundaki debinin iki buçuk katı kadar debi geldi. Allah’a şükür bu sel kapanı vazifesini yaptı, geciktirmesini yaptı. Tünel de vazifesini yaptı. Aksi takdirde bunun çok büyük sıkıntısı olabilirdi.
Netice itibariyle bu gibi durumlarda bütün yapılar belli bir debiye göre hesap edilir. Burada tabii afet olmuştur. Biz gereken tedbirleri alıyoruz. İnceleme yapıyoruz, tabi yaralar, keşke hiç ölüm olmasaydı. Maddi yaraları çabuk kapatırız. Geçmiş olsun diliyorum.
**YAŞANAN DOĞAL AFETTEN ÇIKARILACAK DERSLER VAR**
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ise şöle konuştu: Yaşanan kelimenin tam manasıyla afet. Doğal afet durumunu yaşıyoruz. Bir kısmınız yukarıdaki afetin boyutlarını bazılarınız gördünüz. Kelimenin tam manasıyla doğal afet yaşadık. Bu doğal afetimizin neticesinde 10 vatandaşımız hayatını kaybetti. Kayıp bir vatandaşımız var. Dün de buradaydık, ailemize taziye ziyaretine gittik. Yüreklerdeki yangını atılacak adamlarla söndürmek mümkün değil. Ama Türkiye Cumhuriyeti hükümeti süreci başından beri takip edilmektedir.
Yaşanan bu doğal afetin neticesinde çıkarılacak dersler vardır. Hasar gören bölge sadece bu bölge değil. Samsun’da doğal afetin neticesinde hasar gören konut sayısı 367, üç cami bir okul bir spor salonu ve çok sayıda köprü hasar görmüş durumda. Şu anda 845 mahallin hasar tespiti belirlendi.
Şehidimiz Umut Bulut'un ailesinin evi sel afetinde hasar görmüştür. Bu konudaki talimatlar sayın valimize ifade edilmiştir. Şehidimizin ailesine konut tahsis edilecektir. Hiç kimsenin bu acıları istismar etmemesi gerekir.
**"HATASI OLAN VARSA BAŞTA BEN CEZASINI ÇEKECEKTİR"**
Bakan Kıçıl'ın ardından ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar konuştu. Bayraktar "Samsun’umuzun başı sağ olsun. En önemli candır, on tane insanımızı kaybettik. Bunu hiçbir şey geri getirmez. Bunu özellikle, biz bu konuda üzgünüz. Bu hususta ne gerekiyorsa yapacağız. Beş tane insanımızı TOKİ konutlarında kaybettik, ama yitirdiğimiz canların sorumluluğu bizimdir. Ve bir hatası olan varsa, başta ben olmak üzere cezasını çekmelidir.
Şimdi bu alanda, 2500 konut planlandı. 1970 yılından beri burası konut alanı. Ama neydi buradaki binalar? Derenin yatağındaydı. Çekme mesafesinde bunu yaptık, ÇED raporu da burada. Zemin etüd raporu, imar planı hepsi alınmıştır.
Bu yukarıya doğru kaçak yapılar var, bunları da değiştireceğiz. Burada gecekondulaşma ortada kaldırılmalıdır. Ama belki bizim imar kanunumuzda olan bodrum katları hususunda belki gözden geçirmemizi gerektirecek.
TOKİ’nin yaptığı bir yanlış yoktur. Su baskını vardır, konutlarda ne hasar var ne de kırılma var. Ne gerekiyorsa yapacağız. 850 yerde su baskını oldu. O yüzden biz incelemelerimize devam edeceğiz.
Başbakanımız devamlı iki saatte bir burayı sormaktadır. Devamlı bilgi almaktadır. Bu bakımdan tekrar ölenlere rahmet diliyorum. İnanın yakınları kadar bizde üzgünüz. Bu, bakanımız söyledi, normal olarak 290 metreküp saniye olan yağış 700’ün üzerine çıkmıştır" dedi.