HABER

Suçta erkeklerin egemenliği

ANKARA (İHA) - Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Er, suça karışanların yüzde 6.4'ünün kadın, yüzde 93.6'sının ise erkek olduğunu bildirdi. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Er, Haftalık Olağan Basın Toplantısı'nda 'suç ve suçlu profili' isimli çalışma hakkında bilgi verdi. Er, birim açısından genel dağılımda yüzde 77.5 karakolların, yüzde 22.5 ise şubelerin gözaltına aldıklarının gözlemlendiğini vurgulayarak, uyruğu açısından genel dağılımda ise yüzde 97.3 oranında Türk vatandaşlarının, yüzde 2.7 oranında ise yabancıların suçlara karıştığının belirlendiğini söyledi. Er, kadınların suça katılma oranlarının yüzde 6.4 , erkeklerin ise yüzde, 93.6 olduğunu, ilkokul mezunu olmayan kişilerin suç işleme oranının yüzde 13,5 , ilkokul mezunu olan kişilerin suç işleme oranının yüzde 50.9, ortaokul mezunu olanların yüzde 16.8 ve lise mezunlarının yüzde 14.9 ve yüksek okul mezunlarının oranının yüzde 3,9 olduğunun gözüktüğünü söyledi.

Yaş açısından yapılan değerlendirmede; genel dağılımda suç işleme yaşlarının 15'ten küçüklerin yüzde 3, 15-18 yaşları arasındakilerin yüzde 11.7, 18-25 yaşları arasındakilerin yüzde 28.2, 25-35 yaşları arasındakilerin yüzde 31.2, 35-45 yaşları arasındakilerin yüzde 17.4, 45-60 yaşları arasındakilerin yüzde 7.6 ve 60 yaşı üzerindekilerin ise yüzde 0.9 oranlarında yoğunlaştığının gözlendiğini vurgulayan Er, kişilik açısından yapılan değerlendirmede ise genel dağılımda, soğukkanlı kişiliğe sahip olan şüphelilerin yüzde 48.7 'lik oranla ilk sırayı, çekingen kişiliğe sahip olanların yüzde 15.9 'la ikinci sırayı aldıklarını kaydetti.

Sabıkalı kişilerin tekrar suç işleme oranının yüzde 16.8 olduğunu açıklayan Er, suça karışan ve gözaltına alınanların yüzde 16.8'inin alkollü uyuşturucu kullananların oranının yüzde 6.1 olduğunu belirterek; suç saatlerinin genelde akşam 18.00 ile gece 02.00 saatleri arasında yoğunlaştığını kaydetti.

EMNİYETTEN VATANDAŞA UYARILAR Er, basın toplantısında yankesicilik ve dolandırıcılığa karşı alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:

"- Özellikle kalabalık yerlerde, dolmuş ve otobüs durakları, alışveriş merkezleri, stadyum, hastane vb. Halka açık yerlerde miting, gösteri yürüyüşü veya törenlerde yankesicilere karşı dikkatli olunuz. Ceplerinizi zaman zaman kontrol ediniz. Otobüs ve dolmuşlara binişlerde, pazar yerinde, maçlarda vb. yerlerde başkaları tarafından itildiğiniz anlarda elinizi cebinize götürmeyi veya çantanızı kontrol etmeyi alışkanlık edininiz.
- Cüzdanınızda fazla para bulundurmayınız. Para yerine kredi kartı, çek vb. Ödeme araçlarını kullanmayı tercih ediniz. Para veya cüzdanınızın çekilmesi için en uygun yerlerin pantolon arka veya yan cepleri olduğunu unutmayınız.
- Üzerinizde büyük miktarda para taşımanız gerekiyorsa birkaç parça halinde emniyetli yerlerde taşımaya, bu esnada adres sormak, para bozdurmak vb. bahanelerle size yaklaşan tanımadığınız şahıslara karşı dikkatli olunuz.
- Kalabalık yerlerde yüksek miktarda nakit paranız olduğunu göstermeyin, aksi halde yankesici/gaspçıların hedefi olursunuz.
- Yolda yürürken, kavga ederek size yaklaşan, yardım isteyen şahıslardan uzak durunuz. Eğer şahıslar ısrarla üzerinize geliyorsa cüzdanınızı muhafaza ederek dikkatinizi dağıtmalarına izin vermeyiniz.
- Camilerde abdest alırken tanımadığınız kişilerin yardım tekliflerini kabul etmeyiniz.
- Camilerde abdest alırken veya içerde namaz kılarken askıya astığınız ceket vb. giysilerinizin cebinde paranızı ve cüzdanınızı bırakmayınız.
- Bul karayı al parayı şeklinde üç kağıt oynatan şahıslardan uzak durunuz.
- Dolandırıcıların sermayesi dilidir. Kimsenin sizin dalgınlığınızdan istifade ederek hile ve desiselerle para veya eşyalarınızı almasına, mukaveleler veya senetler imzalatmasına müsaade etmeyiniz.
- Evinize gelerek "yaptığımız çekilişten size hediye çıktı" şeklinde sözlerle kandırarak fahiş fiyatla mal satanlara inanmayınız
- Bir yakınının öldüğünü ve hayır dağıtacağını söyleyerek, dağıtacağı miktarda başka paranın beraber okunması gerektiğini söyleyerek sizden para isteyen dolandırıcılara inanmayınız.
- Genellikle turist rolü yapan şahısların kiraladıkları lüks otomobiller ile yanlarında eş ve çocukları olduğu halde aile görüntüsü vererek Türk parasını tanımadıklarını ve Türk parasını görmek istediklerini söyleyen kişilere inanmayınız.
- Paranıza bakarken veya sayarken bir kısmını size fark ettirmeden çalabilirler.
- Yankesici ve kapkaççıların özellikle yaşlıları ve bayanları tercih ettiğini unutmayınız.
- Bir hırsızın değerli eşyalarınızla ortadan kaybolabilmesi için sadece bir saniyeye ihtiyacı vardır. (restoranda asılı duran montunuz, koltuğunuzun yanında duran el çantanız; hatta hesap öderken masaya koyduğunuz çek defteriniz)
- Bankamatiklerde işlem yaparken şifrenizi kimseye söylemeyiniz ve göstermeyiniz.
- Bankamatiklerde işlem yapmak istediğinizde tanımadığınız kişilerin yardım tekliflerini kabul etmeyiniz.
- Bankamatiklerde kartınız sıkıştığında hiç kimseden yardım istemeyiniz. Şifrenizi banka yetkilileri dahil kimseye söylemeyiniz. Sizi cep telefonuyla banka yetkilisi ile görüştüreceğini söyleyen kişilere itibar etmeyiniz. Kendisini bankadan arıyor intibaı veren ve banka yetkilisi olarak tanıtan kişilere kesinlikle inanmayınız.
- Bankadan para çektikten sonra yanınıza gelerek kendisini banka yetkilisi olarak tanıtıp size eksik ödeme yapıldığını, yardımcı olmak istediğini ve paranızı alarak tamamlayıp getireceğini söyleyen kişilere inanmayınız.
- Banka vb yerlerde sizi banka müdürü .... bey çağırıyor diyerek kendi arkadaşlarına yönlendiren
dolandırıcılara karşı dikkatli olunuz.
- Banka, postane, hastane, vergi dairesi vb. yerlerde kendilerini görevli olarak tanıtan ve size yardım etmek isteyen kişilere kesinlikle paranızı emanet etmeyiniz. Bu kişiler paranızı alarak sizi pul almaya göndermek suretiyle dolandırabilirler.
- Para ile ilgili işlerinizi bizzat kendiniz takip etmeye, özellikle küçük yaştaki çocuklara paranızı emanet etmemeye dikkat ediniz.
- Döviz ile ev kiralamak isteyenlere karşı dikkatli olunuz. Dolandırıcı şahıslar ev sahiplerine aile görüntüsü vererek kendilerini daha çok subay, astsubay, öğretmen olarak tanıtarak depozito ile birkaç aylık kirayı peşin vermek istediklerini ve ellerinde euro bulunduğunu söyleyerek Peru parası yeni solü ya da değersiz bir parayı euro diye verip para üstü almak suretiyle ev sahiplerini dolandırmaktadırlar.
- Seyyar satıcı, büfe vb. yerlerden döviz ile fazla miktarda gıda cep telefonu, hazır kart vb. alan kişilere karşı dikkatli olunuz. Dolandırıcı şahıslar Almancı olduklarını ve kendilerinde euro olduğunu söyleyerek, Peru parasını euro diye verip para üstü almak suretiyle kişileri dolandırmaktadırlar.
- Aracınızı satın almak isteyen tanımadığınız kişilerin deneme sürüşü yapmalarına izin vermeyiniz.
- Tanımadığınız kişiler tarafından piyasa değerinin altında satılan araçları almayınız. Araç change ya da çalıntı olabilir.
- Aracınızı satarken paranızın tamamını almadan kesinlikle vekalet veya noter satışını vermeyiniz. Alıcısı olduğunuz aracın ruhsatını, vekaletini görmeden, hacizli olup olmadığını tescil kayıtlarından kontrol etmeden para ödemeyiniz.
- Araç almak istediğinizde ruhsat sahibi ile yüz yüze görüşünüz. Araç üzerinde yazılı olan motor şasi numarası ile ruhsatta yazılı olan motor şasi numarasının aynı olmasına dikkat ediniz.
- İşyerinizi telefonla arayıp kendisinin maliyeci olduğunu söyleyerek sizi komşunuzun dükkanına davet eden dolandırıcılara inanmayınız.
- Şehirlerarası yolculuklarda tanımadığınız kişilerden yiyecek ve içecek alırken dikkatli olunuz. Ambalajlı da olsa, sigara, içecek ve yiyecek maddelerinin içine uyku verici ilaçlar enjekte edilmek suretiyle soyulabilirsiniz.
- Elden satılan eşyaların çalıntı veya kaçak mal olma ihtimali yüksektir. Bu tür malları alırken kaynağını araştırınız. Böyle durumlarda size mal satmak isteyen şüpheli kişileri tereddüt etmeksizin polise bildiriniz.
- Alışverişlerinizde tanımadığınız kişilerden almış olduğunuz çeklerin çalıntı olabileceğini göz önünde bulundurarak ilgili bankaya sorunuz.
- Küçük çocuklarınızı takmış oldukları bilezik, küpe ve kolye gibi süslü eşyaları ile dışarıya göndermeyiniz."

Er, 2004 yılı Ekim ayı itibariyle alkollü araç kullanmaktan 67 bin 126, 100 ceza puanını aşmaktan bin 733, 5 kez aşırı hız yapmaktan ise bin 412 olmak üzere toplam 70 bin 271 kişinin sürücü belgesinin geri alındığını söyledi. Toplantıda, Asayiş Daire Başkanlığı tarafından 'Asayiş Projesi' tanıtıldı. Bu projeye göre, ülke genelinde meydana gelen asayiş olaylarının veri bankası oluşturularak karar destek amaçlı suç haritalarının hazırlanmasının sağlanacağı vurgulandı

En Çok Aranan Haberler