HABER

Sudenaz'ın kuduzdan ölmediği açıklandı

ERZURUM (İHA) - Geçtiğimiz hafta tedavi gördüğü Yakutiye Araştırma Hastanesi Çocuk İntaniye Servisi'nde hayatını kaybeden 3 yaşındaki Sudenaz Tanhaş'ın iddia edildiği gibi kuduz mikrobundan ölmediği belirtildi.

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü'nde 8 uzman doktorun katılımıyla gerçekleştirilen açıklamada, Sudenaz'ın bilirkişi raporuna göre "Ensafalit" yani beyin iltihabı nedeniyle öldüğü kaydedildi.

Erzurum İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Mehmet Akif Eryiğit'in yaptığı açıklamaya göre küçük Sudenaz, kuduz mikrobundan değil beyin iltihabından hayatını kaybetti. Azize ve Yakutiye Araştırma Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Akın Aktaş, Numune Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Özgür Dağ, Doç. Dr. Hüseyin Tan, Doç. Dr. Mustafa Büyükavcı, Dr. Cumhur Hakkı Sarkaya, Uzman Dr. Göknur Yapar ve Tarım İl Müdürlüğü'nden Sıddık Özal'ın katıldığı 8 kişilik uzman heyet eşliğinde yapılan açıklamada, şu bilgiler verildi:

"Sudenaz Tanhaş, 22 Ekim 2007 tarihinde Uzunyayla köyünde sokakta oynarken bir köpek tarafından saldırıya uğramış, yüz bölgesinde köpek ısırmasına bağlı kesik ve yırtıklar oluşmuştur. Hasta aynı gün saat 15.00'de Erzurum Numune Hastanesi Acil Servisi'ne müracaat etmiştir. Hastaya nöbetçi intaniye uzmanı tarafından yara bakımı ve kuduz aşısının ilk dozu ve yara bölgesi içiyle kalçaya kuduz serumu yapılmıştır. Hasta buradan plastik cerrahi servisine gönderilmiş, burada yüzündeki yaralara anestezi altında yara onarımı yapılmış ve yarada oluşabilecek bakteri enfeksiyonlarına karşı antibiyotik tedavisine başlanmış ve hasta 24 Ekim 2007 tarihinde taburcu edilmiştir. Bu arada Numune Hastanesi İntaniye Polikliniği'nde, kalan 4 doz aşısı uygulanmaya devam edilmiştir.

Ayrıca baba Osman Tanhaş, köpek öldükten sonra kendisinin de ısırıldığını ifade edince 25 Ekim 2007 tarihinden itibaren 5 dozluk aşı şeması uygulanmaya başlanmış ve 22 Kasım 2007 tarihinde aşıları tamamlanmıştır. Çocuk daha sonra 12 Kasım 2007 tarihinde Erzurum Numune Hastanesi Çocuk Polikliniği'ne yüksek ateş şikayetiyle başvurmuş, burada çocuk hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilerek Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne sevk edilmiştir. Uykuya meyil, havale geçirme, nefes almada zorluk gibi şikayetleri olan çocuk ensefalit, ensefalomiyelit, menenjit ve bronkopnömoni ön tanılarıyla çocuk intaniye servisine yatırılmış, takip ve tedavisine başlanmıştır. Hastaya burada da antibiyotik tedavisi uygulanmıştır.

Hastadan hastanede yattığı sırada rutin tahliller dışında corneal smear froti, ense biopsisi, bos, tükrük ve kan örnekleri alınarak kuduz etkenini araştırmak üzere bu konuda yetkili olan Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderilmiş ve buradan gelen sonuçlara göre kuduz etkenine rastlanmamıştır. Hasta takip ve tedavisinin devam ettiği Yakutiye Araştırma Hastanesi Çocuk İntaniye Servisi'nde 1 Aralık 2007 günü saat 17.45'te vefat etmiştir. Çocuğun vefatını takiben cumhuriyet savcılığı tarafından adli tıp uzmanıyla birlikte hazırlanan bilirkişi beyanında çocuğun kesin ölüm nedeninin 'ensefalit' olduğu kanaati ifade edilmiştir. Burada bulunan heyetin de kanaati bu yöndedir. Ayrıca şu ana kadarki ifadelerden de anlaşılacağı üzere bu hastayla ilgili tıbben yapılması gereken şeyler yapılmıştır. Hastaya kuduz hastalığından korunmak üzere aşı ve serum yapılmıştır. Oluşabilecek diğer bakteri enfeksiyonları açısından da her iki hastanede antibiyotik tedavisi uygulanmıştır. Bazen tıbbi açıdan her türlü önlem alınsa da bu tür istenmeyen, üzücü durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Valiliğimiz de bugün itibariyle konuyla ilgili bir dosyayı Sağlık Bakanlığı'na göndermiştir. Burada olay ayrıntılı bir şekilde incelenecek ve orada konuyla ilgili bir kusur ve ihmal bulunduğu kanaati hasıl olursa ilgili şahıslar hakkında gerekli yasal işlemler yapılacaktır. Bizim kanaatimizce yapılan tıbbi işlemler açısından herhangi bir ihmal söz konusu değildir."

Açıklamanın ardından soruları yanıtlayan Erzurum İl Sağlık Müdürü Vekili Dr. Mehmet Akif Eryiğit, çocuğun hastalığının kuduz olmadığını ancak ısıran köpeğin yapılan araştırmalar sonucu kuduz olduğu ve olaydan 3 gün sonra öldüğünü, ancak Sudenaz'da kuduz belirtilerinin saptanmaması nedeniyle başka bir hastalığın, hastalığı taşıyan kişinin kuduz mikrobu taşıyan hayvan tarafından ısırıldıktan sonra tetiklenebileceğini ve bu nedenle de ölüm olayının gerçekleşebileceğini belirtti.

En Çok Aranan Haberler