Türk Arnavut İş adamları Odası’nın (ACITAD) davetlisi olarak Arnavutluk’a giden ŞUGİAD üyesi Şanlıurfalı işadamları kente döndü.
ACITAD Başkanı Blenard Durmishi ve Genel Sekreter Eduart Emiri’nin karşıladığı Mustafa Badıllı, Nejdet Selli, Yusuf Badıllı, Bisar Togum, Nejdet Al, Murat Halil Fidan, Müslüm Turmak, Mustafa Yunusoğlu, Musa Kubatoğlu, Mehmet Said Arusoğlu, Ömer Faruk Gürkan, Selim Güçlü, Özgür Çekiç, Mehmet Aksu, Mehmet Çetin, Ahmet Sözen ve Genel Sekreter Mustafa Kılıçel’den oluşan ŞUGİAD üyesi işadamları gezinin çok verimli geçtiğini ifade ettiler.
Arnavutluk’un hızla gelişen bir ülke olduğunu söyleyen ACITAD Başkanı Blenard Durmishi, gerileyen Avrupa ekonomisine ragmen Türk Devleti’nin desteği ve Türk işadamlarının yatırımları sayesinde gelişmelerinin devam ettiğini ifade etti. Arnavutluk’un, özellikle Kosova ve Makedonya bakımından Adriyatik Denizi’ne ulaşım kapısı konumunda olması sebebiyle, ekonomik ve ticari yönden bölgesel öneminin olduğunu da belirten Durmishi, “Arnavutluk, ihtiyaçlarının yaklaşık yüzde 80’ini ithalat yoluyla karşılamakta. Türiye, İtalya, Yunanistan, Çin ve Almanya ile birlikte Arnavutluk’un başlıca ticaret ortakları arasında yer almaktadır. Arnavutluk, AB ile imzaladığı İstikrar ve Ortaklık Anlaşması’nın serbest ticarete ilişkin bölümünü Aralık 2006’da, Merkezi Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması’nı (CEFTA) Temmuz 2007’de uygulamaya koymuş, böylece AB ve bölge ekonomileri ile bütünleşme yolunda önemli adımlar atmıştır” dedi.
ACITAD Genel Sekreteri Eduart Emiri ise, ülkelerindeki Türk yatırımcı sayısının her geçen gün arttığını ve gelen iş adamlarının yabancılık çekmediğini söyledi. Emiri, Arnavutluk’a gelen Türk işadamlarının genellikle hazır giyim, inşaat ve restoran alanlarıyla ilgilendiklerini de belirtti.
ŞUGİAD adına ACITAD Başkanı Blenard Durmishi’ye plaket takdim eden Mustafa Badıllı da, Arnavutluk işadamlarını Şanlıurfa’ya davet etti.
ŞUGİAD Genel Sekreteri Mustafa Kılıçel ise, dernek olarak her ay ticari potansiyali yüksek olan ülkelere gezi programı organize ettiklerini söyledi. Mart ayı içinde düzenledikleri gezilere toplamda 35 üyelerinin iştirak ettiğini belirten Kılıçel, “Şanlıurfa’nın potansiyelini görme adına güzel bir örnek. Nisan ve Mayıs aylarında da programlarımız artarak devam edecek” diye konuştu.
İkili iş görüşmelerinden arta kalan zamanlarda Arnavutluk’un tarihi ve doğal güzelliklerini de gezme fırsatı bulan ŞUGİAD üyesi işadamları ilk olarak Türk-Arnavut Üniversitesi EPOKA’yı ziyaret etti. Arnavutluk’un en başarılı üniversitelerinden olan EPOKA’yı gezen katılımcılar, buradaki Türk öğretim görevlileri ve öğrencileriyle akşam yemeğinde bir araya geldiler. Gezinin ikinci günü Başkent Tiran’ı gezen Şanlıurfalı işadamları, Osmanlı’dan kalan birçok kale, cami ve medreselerin yanı sıra yine Osmanlı kentlerinden tarihi Kavaya ve Berat şehirlerini de görme fırsatı buldular.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz