Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Su, sigorta suiistimallerinin sektöre maliyetinin 716 milyon lirayı bulduğunu bildirdi.
TSRŞB yönetimi, sigorta suiistimallerini ve bunlara karşı aldıkları önlemleri basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı. Birliğin yönetim kurulu başkanı Mustafa Su, pek çok ülkede vergi kaçakçılığının ardından en önemli ekonomik suçlardan biri sigorta sahteciliği olduğunu vurguladı.
Sigorta sektörünün istismarlara karşı bir dizi tedbir aldığını ifade eden Su, “Türkiye’de suiistimaller hasar işlemlerinde kümeleniyor. Burada kasıtlı olarak hasara yol açılması, hakikate aykırı beyanlarla tazminat alınması söz konusu.” dedi.
Türkiye’de kaza tespit tutanakları yolsuzluğunun fazla olduğunu belirten Su, şunları kaydetti:
“Sektör, çok iyi niyetli bir davranışla tutanak uygulamasının ardında durdu. Kamunun belli amaçları vardı, sektör de bunu destekledi. Tabii, bu uygulama sektörün aleyhine oldu. Türkiye’de kaza tepit tutanağının ardından alköl alanların direksiyona geçenlerin sayısı minimuma indi. Yani tutanakta direksiyonda bulunanların alkollü olduğu gizlendi. Park halinde araçlara vurmalar arttı, arkadan vurmalar arttı. Sektöre zarar veren trafikte hasar frekanslarında ve adetlerinde eskiye oranla artışlar oldu. Dileğimiz kaza tespit tutanağında yanlışlar bir an evvel giderilmesidir. Bunun yanında kamu otoritesi sigortacıların zararlarını gidermeli, haksız gelirleri önlemelidir.”
Abartılmış hasar tutarlarının da sigorta suiistimallerinden olduğuna işaret eden Su, bu istismarların en fazla hastanelerde ve oto tamirhanelerinde görüldüğünden dert yandı.
TSRŞB Yönetim Kurulu Başkanı, sigorta suiistimallerinin nitelikli suç olarak tanımlandığını dile getirirken, “Bu alanda cezalar yeterli değil, artırılmalı.” önerisinde bulundu.
Mustafa Su, “Ülkemizde hasarın sigorta sektörüne mali yükü 2010 sonu itibari ile yüzde 10 oranındadır. Sektör olarak 2010 sonunda hayat dışı branşlarda 7 milyar 168 milyon lira ödeme yaptık. Bu minvalde sigorta suistimallerinin bize senelik yükü 716 milyon liradır.” açıklamasında bulundu.
“SUİİSTİMALLERE KARŞI İHTİSAS MAHKEMELERİ KURULSUN”
Sigorta sahteciliklerine karşı aldıkları ve alacakları önlemleri de anlatan Su, şöyle devam etti:
“Trafik kazalarında şüpheli bir hal varsa şirketler bu konuda uzman müfettişlerden ya da dedektiflerden faydalanacak. Bunların verceği raporlara göre tavır alacak. Hakkaniyetli olmayan uygulamalar sigorta şirketleri ve dedektifleri tarafından mercek altına alınmalı, denetlenmeli. Dedektiflik kurumu yasal bir hal almalı.
Bunun yanında sigorta hukuku konusunda çok hüküm var ama özel sigorta mahkemeleri yok. Özel ihtisas mahkemeleri kurulmalı. Bu konuda uzman mahkemeler olmalı. Mahkemeyi görecekler uzman olmalı. Davalarda bilirkişilerin bankacı olması ypersiz, bunlar sigortacılardan oluşmalı."
İDARECİLERE ‘SEL’ TEPKİSİ
İstanbul’da 2009’da büyük bir sel felaketinin meydana geldiğini aktaran TSRŞB Yönetim Kurulu Başkanı Su, "Burada yetkililer ‘Böyle bir ortamda sigortacılar ortada yok. Burada olmayacaklar da nerede olacaklar?’ dedi. Tenkit edenlerin insafla davranması gerekiyor. Araç denizin dibini boylamış ‘Eksper niye gönderilmiyor?’ diye soruluyor. İnsaf.” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz