Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in Kuveyt'i işgali ile başlayan ve Körfez Savaşı'yla gündeme gelen 'Patriot ve sukut füzeleri' Mardin'de çekilen filme ilham kaynağı oldu.
Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Karaman köyünde savaşlar ve kitle imha silahlarının bölge çocuklarının ruh hali ve üzerlerinde oluşturduğu etkilerini konu alan sinema filminin çekimleri devam ediyor. Kızıltepe'ye bağlı Gurs Vadisi'nin tarihi ve mimarisi ile en güzel köylerinden biri olan Karaman köyünde çekilen ve adını Körfez Savaşı'nda kullanılan sukut ve patriot füzelerinden alan, yapımcı ve yönetmenliğini Selim Akgül ile Seren Gel'in paylaştıkları sinema filminin çekimleri yöre halkının ilgisini çekiyor. Kültür Bakanlığı'nca desteklenerek yurt içi ve yurt dışında düzenlenecek film festivallerine katılarak eleştirmenlerin beğenisine sunulacak olan filmde dünya halklarına savaşsız ve barış içerisinde çocuklara bırakılacak güzel bir mesajı vermeye çalıştıklarını belirten Yönetmen Selim Akgül, Çöl Fırtınası adı verilen, 16-17 Ocak 1991 gece yarısı ABD öncülüğünde Irak'a karşı girişilen geniş çaplı hava akımıyla başlayan savaşın özellikle Ortadoğu'ya sınır komşusu olan yöre halkında büyük yaralar bıraktığını söyledi.
"SAVAŞIN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNE DİKKAT ÇEKİYORUZ"
Körfez Savaşı'nın yöre halkı ve özellikle de çocukların üzerinde derin izler bıraktığını ifade eden Akgül, "Filmimiz o dönemde yaşananları, çocuklarımızın ruh haline yansıyışını konu alıyor. O günlerde adımız ve soyadımızdan çok andığımız tek şey neredeyse sukut ve patriot füzeleriydi. Ürpertilerin gölgesinde savaşın moda terimleri olan sukut ve patriotlarla tanıştırılarak, füzelerinin etkisini konuşur olduk. O dönemlerde sığınaklar oluşturuldu, camlar naylon branda ve 'Saddam bandı' ile bantlanıp, korunaklandırıldı. Gaz maskeleri karaborsaya düştü. Füzelerin erişemeyeceği yerlere, kentlere gidenlerimiz oldu. O patriot ve sukutlardır ki, binlerce aileyi yerinden, yurdundan edip, göç ettirdi. Nihayetinde o korkular, çocukların üzerinde inanılmaz bir etki bıraktı. Hatırlıyorum da o dönemde çocukların 'çelik, çomak' oyunlarının adı bile 'Sukut ve patriot' olarak değişivermişti. Bunu birebir yaşayanlar olarak savaşların insanlar ve özellikle de çocukların ruh halinin üzerindeki etkilerini anlatan bir sinema filmi yapmak istedik. Bu filmin çekileceği en güzel yer de hiç kuşku yok ki, tarihi ve mimarisiyle dikkat çeken Karaman köyünden başka yer olamazdı. Filmimizin katılacağı yurt içi ve yurt dışı sinema festivallerinde; filmin konusu kadar, Karaman köyünün tarihi ve mimari yapısıyla izleyiciye sunacağı görselliğe de fazlasıyla güveniyoruz. Bu konuda bizlere muazzam bir ev sahipliği yaparak iyi bir misafirperverlik gösteren Köy Muhtarı Murat Demir'e de teşekkür etmek istiyorum" dedi.
Sukut ve Patriot sinema filminin çekimlerinin köylerinde yapılıyor olmasının köy halkı olarak kendilerini sevindirdiğini belirten Karaman Köyü Muhtarı Murat Demir, "Sayın Başbakanımız tarafından daha önce ifade edilen Hollywood ve Bollywood gibi Mardin de 'Mardinwood' olma yolunda hızla ilerliyor. Gurs Vadisi daha önce de bir çok televizyon dizisi ve bir kaç yabancı filmin çekimlerine sahne olmuştu. Bunlardan biri de son çekilen 'Patriot ve Sukut' sinema filmi oldu. Devam eden çekimler süresince ağırladığımız set ekibine yaptığımız ev sahipliğinin temel amacı turizm kenti olan tarihi şehrimiz Mardin'in tanıtımına katkıda bulunmaktır" şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz