Aydın’da bulunan sulama birlikleri 2013 yılı uygulanacak ücret tarifesi kapsamında DSİ 21. Bölge Müsdürlüğü’nde düzenlenen toplantı ile bir araya geldi. İl genelindeki 13 Sulama Birliği Başkanı’nın katıldığı toplantı’da AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, birliklerin sorunlarını ve çözüm önerilerini de dinledi.
Devlet Su İşleri DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’nde Bölge Müdürü Kaya Yıldız Başkanlığı’nda düzenlenen birlik toplantısında 6172 sayılı kanun kapsamında resmi kimliklerine kavuşan sulama birliklerinin 2013 yılı sulama ücretlerine ilişkin uygulanacak ücretler görüşüldü. DSİ 21. Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahası içinde yer alan illerde 35, Aydın ilinde ise 13 Sulama Birliği bulunduğunu belirten DSİ 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız, Aydın ilinin 4. Grupta yer aldığını ve ücretlendirmenin de bu grupta belirlenen tarifeye göre yapılacağını belirtti.
22 Mart 2011 tarih 27782 saılı Resmi Gazete ile 612 numaralı Sulama Birlikleri Kanunu’nun 8 Mart 2011 tarihinde kabul edildiğini belirten AK parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, bu kanun ile sulama birliklerinin resmi bir kimlik kazandığını belirtti. Konuşmasına DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’ne yeni atanan Kaya Yıldız’a yeni görevinde başarı dileklerini sunarak başlayan Milletvekili Mehmet Erdem, sulamada ve birliklerde bazı sorunların yaşandığını bildiği için bu toplantıya katılmak istediğini söyledi. Birlik Başkanlarının aktardığı sorunları tek tek not alam Milletvekili Erdem, kendisine aktarılan sorunların çözümü ilgili bakanlığa aktaracağını söyledi.
ÖZEKMEKÇİ’DEN TEŞEKKÜR
Yeni yapılanma kapsamında çeşitli sıkıntıların olduğunu ve bunun da çözüleceğine inandığını belirten Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi, “Düne kadar sulama birlikleri adeta sahipsiz idi. Yazışmalarda ne muhatabımız vardı, ne de dayanaksız olduğu için muhatap alınıyordu. Bu kanun ile sulama birlikleri arzu edilen statüye kavuşmuş oldu. Ancak bize göre ücretlendirmelerde kriterler doğru uygulanmamış. Bu nedenle fiyatlandırmaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Sulama Birliği Başkanlarından Tümer Apaydın ise Bozdoğan’da yeni yapılan tesisleri kullanan çiftçi ile eski sistemi kullanan çiftçilerin ücretlendirmesinin farklı olduğunu ve bu durumu çiftçiye açıklamakta sıkıntı yaşadıklarını belirterek bu sıkıntının çözülmesini istedi. Birlik Başkanları geçen yıl Birliklerin kendi belirlediği ücretin yaklaşık 21 TL olduğunu yeni uygulama ile bu ücretin yine yaklaşık dekarda 31 lira civarında olacağını belirterek bu fiyatta da indirime gidilmesini, kendi imkanları ile sulama yapan çiftçilerden ya para alınmamasını ya da bu kişilerin de cazibeli suya kavuşmasının sağlanmasını istemediler.
Birlik başkanlarının şikayet ve önerilerini not aldığını ve Bakan Veysel Eroğlu’na ileteceğini belriten Milletvekili Mehmet Erdem, 6172 sayılı Kanunun amacını “Ülkenin su varlık ve kaynaklarının rasyonel kullanımı maksadıyla umumi sulardan faydalanmak üzere Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilmiş veya halen inşa edilmekte olan ya da inşa edilmesi planlanan sulama tesislerini gayelerine uygun şekilde kullanmak, işletmek, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün onayını almak suretiyle işlettirmek, bu tesislerin bakım, onarım ve yönetim sorumluluğunu yürütmek, tesisi geliştirmeye yönelik yeni projeler yapmak, yaptırmak veya tesisi yenilemekle görevli sulama birliklerinin kuruluşu, organlar ile görev ve yetkilerini düzenlemek” diye özetledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz