HABER

Süleyman Şah Türbesi'ne operasyon

Türkiye Suriye topraklarında kalan Süleyman Şah Türbesi’ne operasyon düzenledi. Operasyonda 1 asker şehit oldu. Süleyman Şah Türbe'si ve karakol IŞİD'in eline geçmemesi için imha edildi.

IŞİD’in, 11 ay önce kontrol altına aldığı Suriye’deki Türk toprağı Süleyman Şah Karakolu’ndaki 40 asker için TSK ikmal amaçlı harekat düzenledi. Operasyonda 1 asker şehit oldu. Saat 21.00'de başlayan operasyonda türbedeki 38 kişi, beraberlerindeki naaşlar ile kutsal eşyaların nakli tamamlandı. Daha sonra ise Özel Kuvvetler tarafından türbe ve karakolun IŞİD’in eline geçmemesi için imha edildiği bildirildi.

Geçen hafta Süleymah Şah Karakolu'ndan gelen kriptolu mesaj TSK'yı harekete geçirdi.

Hükümete bilgi verildi ve harekat kararı alındı. Hazırlıklar geçen hafta tamamlandı.

SAAT 21.00'DA OPERASYON BAŞLADI

Dün gece saat 21.00'da ise operasyon başladı.

Eş zamanlı iki operasyon yapıldı. Bir grup türbenin nakledileceği Suriye topraklarındaki Eşme bölgesini güvenlik altına aldı.

Diğer grup ise türbeye hareket etti.

35 kilometrelik hattı geçen kara birlikleri türbeye ulaşarak askerleri tahliye etti.

Operasyona 39 tank, 57 zırhlı araç, 100 araç ve 572 personel katıldı.

04.45'DE NAAŞLAR VE KUTSAL EŞYALAR NAKLEDİLDİ

04.45'te türbedeki 38 kişi, beraberlerindeki naaşlar ile kutsal eşyaların nakli tamamlandı.

Naaşlar nakledilmeden önce türbede dini bir tören yapıldı.

İMHA EDİLDİ

Özel Kuvvetler bölgeyi terketmeden önce karakol ve türbeyi patlayıcı ile havaya uçururken, türbedeki 3 sandukayı da beraberinde Türkiye’ye getirdi.

Türbe ve karakolun IŞİD’in eline geçmemesi için imha edildiği bildirildi.

SAAT 06.03'TE ASKERLER GERİ DÖNDÜ

06.03'te sadece Eşme'deki yeni türbeyi korumak için kalanlar dışında tüm askerler geri döndü.

Operasyon sırasında meydana gelen kazada sonucu karakolda görev yapan 1 asker şehit oldu....

Hava kuvvetleri unsurları hazır bekledi ancak operasyona katılmadı.

Operasyon sırasında İHA'larla da kar unsurlarına destek verildi.

07.00 SULARINDA ZIRHLI ARAÇLAR GERİ DÖNDÜ

Saat 07.00 sularında Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan giriş yapan bazı zırhlı araçlar Suruç tarafına yöneldi. Bu araçların üzerlerinde Ş-10 ve Ş-11 gibi numaralar yazıyordu.
Söz konusu araçların plakalarının ilk numaralar dışında büyük bölümü bantla kapatılmıştı. Bu araçların operasyona katıldığı belirtiliyor.

Bu araçlardan kısa bir süre sonra ise bir otobüs konvoyu Mürşitpınar tarafına doğru hareket etti.

KRİPTOLU MESAJDAN SONRA DÜĞMEYE BASILDI

Karakolda görev yapan askerlerin birkaç gün önce Genelkurmay Karargahı’na geçtikleri şifreli istihbarat raporlarında, bölgede özel koşulların

oluşmaya başladığı, karakola her an bir saldırı ihtimalinin arttığı, karakolun bulunduğu bölgede PYD ve IŞİD’in yakında büyük bir çatışmaya gireceği bilgisi iletildi.

Bu raporlar doğrultusunda askerlerin bölgede her türlü provakasyonun hedefi olabilecekleri değerlendirildi ve harekat için karar verildi.

SURİYE'YE SÜLEYMAN ŞAH NOTASI

Bu arada Eşme civarındaki Suriye topraklarına nakledilen Süleyman Şah Türbesi ile ilgili bölgede yer tespiti yapıldı. Ardından türbenin yeni yeri konusunda Suriye'nin diplomatik unsurlarına nota verildi.

TSK'DAN İLK AÇIKLAMA

Genelkurmay Başkanlığı'ndan Şah Fırat operasyonuna ilişkin yapılan açıklamada, ''Geride değerli emanet bırakılmamıştır. Suriye Eşmesi'nde naaşın nakledileceği bölge birliklerimiz tarafından kontrol altına alınmış, bayrağımız göndere çekilmiştir" denildi.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan, Şah Fırat operasyonuna ilişkin açıklama geldi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Uluslararası Antlaşmalar ile Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki manevi değeri yüksek ecdat yadigarı emanetler, Suriye'de ortaya çıkan güvenlik sorunları ve askeri zaruretler nedeniyle, haklarımız saklı kalmak üzere geçici olarak yine Suriye topraklarında bulunan Suriye Eşmesi Köyüne taşınmak üzere getirilmiştir.

Geride değerli emanet bırakılmamıştır. Suriye Eşmesi'nde naaşın nakledileceği bölge birliklerimiz tarafından kontrol altına alınmış, bayrağımız göndere çekilmiştir. Şah Fırat Operasyonu sırasında herhangi bir çatışma yaşanmamış, başlangıç evresindeki intikal esnasında bir personelimiz geçirdiği bir kaza sonucu şehit olmuştur."

BAYRAK İNMEDEN YENİ BAYRAK DİKİLDİ

Başbakan operasyondaki kritik bir detayı da açıkladı. Davutoğlu, "Suriye içerisinde bir toprak bizim kontrolümüz altındadır. Karakozaktaki bayrak inmeden, başka bir yerde Türk bayrağı dalgalanmaya başlamıştır. Suriye içerisindeki Türkiye toprağı silahlı kuvvetler kontrolü altındadır" diye konuştu. Başbakan operasyonla ilgili şu bilgiyi verdi: 21.02'de başka bir birliğimiz ve tank birliğimiz Eşme civarından yine Suriye topraklarına girerek, yakında bir mekanda Suriye toprakları içinde Süleyman Şah'ın yeni kutsal mekanının tanzimi ve naklin gerçekleştirilmesi için bir toprak parçasını kontrol altına almış ve bayrağımızı saat 21.02 itibarıyla Suriye içindeki bu toprak parçası üzerinde dalgalandırmıştır.

Süleyman Şah Türbesi'nin önemi

Süleyman Şah Saygı Karakolu, Türkiye'nin sınırları dışındaki tek vatan toprağıydı.

Türkiye'ye 30 kilometre mesafedeki türbede, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin dedesi olan Süleyman Şah yatıyordu.

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ'Nİ 1921 YILINDAN BU YANA TÜRK ASKERİ KORUYORDU

Tarihi türbe, 1921 yılında Fransızlarla yapılan Ankara Anlaşması uyarınca Türk askerleri tarafından korunuyordu.

1973 yılında Suriye'nin barajı inşaatında yükselen sular nedeniyle Ankara ve Şam'ın ortak çalışmasıyla türbenin yeri değiştirilmişti. Halep'in Karakozak köyü yakınına taşınmıştı.

Suriye'de iç savaş başlamadan, IŞİD tehdidi risk haline gelmeden önce türbede Şanlıurfa'da konuşlu 20. Zırhlı Tugay'a bağlı askerler nöbet tutuyordu.

Tehdit artınca karakol önce komandolarla ve ağır silahlarla takviye edildi, ardından bordo bereliler görev yapmaya başlamıştı.

IŞİD tehdidi nedeniyle de yaklaşık 8 aydır değişim yapamadılar. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç bu açıklamayı ekim ayında ''IŞİD militanları oraya çok yaklaştı. Ancak askerlerimiz silahları ile birlikte görevlerine devam etmekte'' açıklaması yapmıştı.

DİKKAT ÇEKEN BENZERLİK

Şah Fırat Operasyonu’nda çekilen ve Türk askerinin bayrak dikmesini gösteren kare İkinci Dünya Savaşı’nın sembol fotoğrafını akıllara getirdi.
Operasyonla ilgili paylaşılan görüntüler arasında yer alan bazı kareler 2. Dünya Savaşı’nın akıllara kazınan fotoğrafını akıllara getirdi. Özellikle sosyal medyada bu benzerliğe vurgu yapılırken konu hakkında çok sayıda yorum paylaşıldı.

Iwo jima Muharebesi’nde Joe Rosenthal tarafından çekilen ünlü kare Japon İmparatorluğu ile ABD arasında aynı isimli Japon adasında yaşanan savaşa ait.

Pasifik Okyanusu’ndaki bu küçük adada bulunan Suribachi tepesine dikilen bayrağını gösteren bu kare ABD’liler tarafından en çok bilinen ve en akılda kalıcı savaş fotoğrafı olarak tarihe geçti.

Bu kare öylesine popüler oldu ki binlerce kez yeniden basıldı. Ayrıca o yıl Pulitzer fotoğraf ödülü kazanan tek kare oldu.
Operasyonla ilgili paylaşılan görüntüler arasında yer alan bazı kareler 2. Dünya Savaşı’nın akıllara kazınan fotoğrafını akıllara getirdi. Özellikle sosyal medyada bu benzerliğe vurgu yapılırken konu hakkında çok sayıda yorum paylaşıldı.

Iwo jima Muharebesi’nde Joe Rosenthal tarafından çekilen ünlü kare Japon İmparatorluğu ile ABD arasında aynı isimli Japon adasında yaşanan savaşa ait.

Pasifik Okyanusu’ndaki bu küçük adada bulunan Suribachi tepesine dikilen bayrağını gösteren bu kare ABD’liler tarafından en çok bilinen ve en akılda kalıcı savaş fotoğrafı olarak tarihe geçti.

Bu kare öylesine popüler oldu ki binlerce kez yeniden basıldı. Ayrıca o yıl Pulitzer fotoğraf ödülü kazanan tek kare oldu.

En Çok Aranan Haberler