Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Süleymaniye kenti ve çevre bölgelerdeki memurlar, maaşlarının ödenmemesi ve kamu kurumlarındaki yolsuzluğu protesto etmek için gösteri düzenledi. Süleymaniye'deki Eğitim Müdürlüğü binası önünde bir araya gelen öğretmenlere, kısa süre içinde diğer memurlar ile vatandaşların da destek vermesiyle eylem kitlesel gösteriye dönüştü.
IKBY ve Irak merkezi hükümeti karşıtı sloganlar atarak Eğitim Müdürlüğü binasının önünden kent merkezindeki meydana doğru yürüyüşe geçen öfkeli kalabalık, yaklaşık 3 yıldır maaşlarını kesintili olarak almalarına neden olan "maaş krizi"ne çözüm bulunmasını istedi.
Öğretmenlerin yanı sıra din adamları ve polis gibi her kesimden devlet memurunun katıldığı gösteride, "Artık Yeter", "26 yıllık yolsuzluk ve hırsızlığa son", "Yolsuzluk yapanlar yargılanmalı" ve "Öğretmen ve memur maaşları nerede" şeklinde yazıların bulunduğu pankartlar taşındı.
BARZANİ'NİN PARTİ BİNASINA SALDIRI
Sosyal medyaya düşen görüntülere göre; protestocular, Süleymaniye yakınlarındaki KDP ofisini ateşe verdi. KDP, geçen ay görevinden ayrılan eski IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin partisi olarak biliniyor.
Sadık Ömer isimli gösterici, "Hükümetten talebimiz, öğretmen ve tüm memurların durumunu düzeltmesi ve maaş kesintisine son vermesi. Artık dayanacak gücümüz kalmadı" ifadelerini kullandı.
Alınan güvenlik önlemlerinin önceki gösterilere göre çok sıkı olmadığı görülürken, polisin eylemcilere yaklaşmaması dikkat çekti.
İLÇELERE DE YANSIDI
Maaş krizi ile kamu kurumlarındaki yolsuzluğu protesto etmek isteyen Iraklılar, Süleymaniye kent merkezinin yanı sıra, Halepçe kenti ile Çemçemal, Kelar, Ranya ve Seyid Sadık gibi ilçelerde de gösteriler düzenledi.
IKBY'de muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi ile Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin güçlü olduğu Süleymaniye protestolara sahne olurken eski IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi'nin güçlü olduğu Erbil ve Duhok'ta ise henüz herhangi bir bir gösteri olmadı.
IKBY'DEKİ EKONOMİK KRİZ
IKBY'de 2014'ten bu yana ekonomik ve mali kriz yaşanıyor. Irak Anayasası'na göre Erbil yönetimi, ülkede elde edilen petrol gelirinde yüzde 17'lik bir paya sahip. Ancak Nuri Maliki, başbakanlığı döneminde IKBY'nin kendi başına petrol satmasını gerekçe göstererek, Erbil'in bütçeden alacağı payı 2014'te kesmişti. Daha sonra Haydar İbadi'nin başbakan olması ve yeni hükümeti kurmasıyla Bağdat-Erbil yönetimleri, petrol satışında uzlaştı. Fakat Bağdat yönetimi şimdi de bütçe yetersizliğini gerekçe göstererek Erbil'in payının cüz'i bir kısmını gönderiyor.
Bütçe kesintisiyle başlayan ekonomik kriz daha sonra terör örgütü DEAŞ'ın Irak'ın üçte birini ele geçirmesi ve petrol fiyatlarında meydana gelen sert düşüşle derinleşti. Erbil yönetiminin resmi verilerine göre IKBY'de hükümetten maaş alan yaklaşık 1 milyon 400 bin memur bulunuyor.