Türkçe rap müziğin asi ismi Sultana, kadın-erkek meselesinde manifesto gibi bir şarkıyla karşımızda. Dijital platformlarda satışa çıkan yeni şarkısı 'Biz Neysek' için buluştuk
'Biz Neysek' benim için çok değerli bir çalışma, bir sosyal sorumluluk projesi. Son zamanlarda sanki ortaçağa dönüş hazırlığı içinde gibi kadın üzerinde gerici politik söylemler var. Bizler böyle bir geriliğe dönemeyiz, çok yol kat ettik. Kadınlara karşı yapılan suçlar cezasız bırakılıyor. Yasalar bu konuda zayıf kalıyor. Ayrıca insanları cezalandırmak değil eğitmek taraftarıyım. Böyle şarkılar yaparak bir farkındalık yaratmak istiyorum.
Uzun süredir ortalarda yoksunuz... Neden bu kadar ara verdiniz?
Müzik piyasamızın formatından biraz farklı müzik yapıyorum. Bir yandan eğlendirirken bir yandan düşündürmek için yaptığım müzikle sorular soruyorum. Ara vermişliğim yok. Farklı müzik arayış ve çalışmalarım hep var. Kendi çabalarımla yapıyorum o yüzden biraz zaman alıyor ama zaten benim zamanla pek işim de yok.
Rap müzikte erkek şarkıcılar görmeye alışkınız. Bir kadının rap yapması zor mu?
Türkiye'deki her işte olduğu gibi bu erkek egemenlik müziğe de yansıyor. Tek başına bir kadın rap'çiyi kabul etmekte zorlanıyorlar. Birisinin eşi ya da birisinin kardeşi olunca sanırım daha kolay yer ediniliyor. 2010'da İstanbul'da bir mekânda hip-hop etkinlikleri düzenlemek istedim. "O olursa ben yokum, bu varsa ben gelip orada sahne almam" gibi cevaplar aldım. Boşa kürek çekmek gibi... İşte o zaman rap camiasıyla bağlantımı noktalamaya karar verdim.
Rap camiası sizi üzdü mü?
Müzik yazmaya başladığımda New York'a gidip Harlem'e yerleştim. Sene 1997. Yapmaya çalıştığım müziğin kültürünü öğrenmek istedim. Tek başına kalk git New York'a, değerlerinden ve özsaygından taviz vermeden, imkânsıza yakın bir hayali gerçekleştir. Sonra gel burada büyük tepkilerle karşılaş... Rap camiası beni hayal kırıklığına uğrattı, üzdü ama artık geçmişte kaldı.