YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sultanhisar’da Su Bereketi

Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal, belediye olarak su yatırımlarına önem verdiklerini belirterek, “Attığımız doğru adımlar...

Sultanhisar’da Su Bereketi

Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal, belediye olarak su yatırımlarına önem verdiklerini belirterek, “Attığımız doğru adımlar sayesinde su fabrikamız satış rekorları kırıyor” dedi.

Suyun hayat kaynağı olduğuna işaret eden Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal, su fabrikasının kırmış olduğu satış rekorundan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Sultanhisar Belediyesi’nin gerçekleştirdiği su yatırımlarından birisinin memba suyu olduğunu belirten Başkan Ünal, “Sultanhisar Doğa Naturela memba su fabrikası kendi rekorunu kırdı ve su satışında yüzde 400 oranında 4’e, rakamsal olarak yüzde bin oranında gelirini 10’a katladı.

2001-2009 yılları arasında 8 yıl boyunca ayda bin 200 ton su satılmış ve ayda 5 bin 100 TL gelir elde edilmişti. 2012 yılında ise bir ayda 4 bin 550 ton su satılmış ve 50 bin TL gelir elde edilmiştir. Kurulalı henüz 16 ay olan Doğa Naturela Memba Kaynak Suyu geliri belediyemizin de yüzünü güldürdü. 29 Kasım 2010 yılında belediye meclisi tarafından memba kaynak suyunu 15 yıllığına kiraya verdik ve suyun tonunu 11 bin TL’den ve fabrika satış yapsa da yapmasa da her ay bin 500 ton su bedeli ödemesi koşulunu getirdik. Yapılan bu çalışmalar sonunda, Sultanhisar’ın öz malı olan kaynak memba suyu satışında gelirimiz ton başı 4 kat artmış, belediye gelirlerinde rakamsal olarak 10 kat artış olmuştur. Yüklenici firma tarafından hizmet binası olmak üzere ve ekipmanlar kurarak 3 milyon TL. Masraf ederek Avrupa Standartlarına uygun hale getirilmiştir. Belediye olarak bize düşen görev kaynak su debisini artırmaktı. 3 hat 110/10 ATÜ 27 km.x3=81 km. ishale hattı yenilenmiş, yaklaşık 1 milyon 500 bin TL belediyemizce masraf yapılmıştır. Temmuz-Ağustos 2012 dönemi olarak 100 bin TL gelir sağlanmıştır. Mevcut Sultanhisar merkez ve mahallelerinde 8 adet çeşme bulunmakta olup aynı zamanda bu çeşmelerden su verilmektedir. Suyun debisi 2 lt/sn den 4 lt/sn çıkarılmıştır” diye konuştu.

Akarsuların değerlendirilmesi amacıyla Malgaç Çayı Göledinin yapılması için Orman ve Su İşleri Bakanlığına müracaat ettiklerini anımsatan Başkan Ünal, “Hükümetimiz Sayın Başbakanımızın talimatlarıyla başlatılan ‘1000 günde 1000 gölet’ proje kapsamında belediyemiz tarafından 2010 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığına 1000 göletten 1 adet göletin Sultanhisar Malgaç çayı üzerine yapılması için dilekçeyle başvurup Bakan Veysel Eroğlu ilçemize 2 kez davet edilerek ihtiyaç olan Malgaç Çayı Göledinin yapılması talep edilmiş, bakanlıkça uygun görülmüş ve 2 yıldır yapılan zemin etüd ve sondaj çalışmaları tamamlanmıştır. Ovacık yaylasından başlayarak Sultanhisar’a kadar akan Malgaç Çayı üzerinde uygun baraj yeri Güvendik köyü altında tespit edilmiş ve 38 metre yüksekliğinde 1 milyon 500 bin metreküp su tutma kapasitesi olup, çift hat kapalı sistem Kabalar Mevkii ve Sultanhisar Ovasına sulama yapılacaktır. Mevcut baraj inşaatı yaklaşık 8 milyon TL’ye mal olacaktır. Barajın işletme hakları Sultanhisar Belediyesine devir olacaktır. Sulama suyundan elde edilecek gelir belediyemizin olacaktır. Ayrıca çiftçimiz seralarda temiz doğal su kullanacak olup ucuz suyla sulama yapacaktır. Çiftçilerimize hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

Sultanhisar sınırları içerisinde bulunan jeotermal kaynakların değerlendirilmesi için girişimlerinin devam ettiği açıklayan Başkan Ünal, sözlerini şöyle tamamladı: “07 eylül 2011 tarihinde MTA tarafından ihalesi yapılan J-441 ruhsat nolu saha belirtilen tarihte ihalesi yapılmış, Sultanhisar Belediyesi tarafından 650 bin dolara satın alınmıştır. 30+10=40 yıllık haklarıyla birlikte; saha Uzunlar köyü ve Salavatlı arasında bulunup toplam 3600 hektar araziyi kapsamaktadır. Malgaç Mustafa köyünde MTA tarafından 750 metre kuyu açılmış, 48 derece ısı ile 8 lt./sn. debisi mevcuttur. 15 Ocak 2012 tarihinde bahsi geçen sahada İller Bankası tarafından 8 ay jeofizik, jeo etüd ve gaz ölçümleri yapılmış, bu çalışmalara istinaden 24 adet kuyu yerleri belirlenmiş ve 168 sayfa raporları hazırlanmıştır. Bu raporların sonucunda belediyemize ait sahada elektriğe elverişli ısının bulgularına rastlanmıştır. Belediyemiz mevcut bu sahaya elektrik üretmek amacıyla yatırımcı aramakta olup, bugüne kadar değişik 6 firma ile görüşülmüştür. Belediye olarak elektrik santrali kurmak hayal ve imkansız olmasından dolayı elektrik yatırımcılarından cirodan yüzdelik pay belediyemize verilmek şartıyla uygun yatırımcılar bulunduğunda ihalesi yapılarak en kısa zamanda belediyemiz elektrik santraline ortak olacaktır. Elektrik dışında kalan 90 derece ve altı dahil düşük ısılardan ilçemizde bulunan seralar, Dimes Meyve Suyu fabrikası, oteller ve kent ısıtmasında kullanılması hedeflenmektedir. Bahsi geçen program bir yıl gibi kısa bir zamanda faaliyete geçirilmeye çalışılacaktır. Ayrıca yapılan çalışmalarda 3 noktada mineralli suda bulunmuş olup belediyemizce en uygun şekilde değerlendirilecektir”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler