Denizli’nin Bozkurt ilçesine bağlı Hayrettin köyü sakinleri tarafından 127 yıldır susuz yetiştirilen organik fasulyanın hasadına önümüzdeki ay başlanacak. Köyün 1885 yılında, Bulgaristan’ın Deliorman bölgesinden göç edenler tarafından kurulduğunu, en büyük geçim kaynağının fasulya üretimi olduğunu ifade eden Hayrettin Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Tahir Çelik, bu yıl bin dekar alanda yetiştirilen organik fasulyanın hasadının yapılacağını söyledi.
Kilosunu 4 liradan sattıkları organik kuru fasulyadan geçen yıl 5 ton elde ettiklerini, bu yıl ise 6 tona yakın ürün beklediklerini belirten Çelik, “Fasulya bizim köyümüzde susuz, tamamen doğal yetiştirilir. Hayvanlarla sürülen tarlalar, hayvan gübresiyle zenginleştirilir. Yetiştirdiğimiz fasulyaların şeker oranı çok düşüktür. Gaz yapmaz, kısık ateşte, kısa sürede çok kolay pişer, lezzetlidir.” dedi. Alışılmış yöntemlerle 100 yıldan fazla zamandır kendileri gibi üretim yapan çiftçi kalmadığını ifade eden Dernek Başkanı Çelik, “Köyümüzün râkımı bin 900 metre seviyelerinde olduğu için sulu tarım yapamıyoruz. Temiz hava ve bol oksijenle verimli tarlalarımızda susuz tarım yapıyoruz. Arazilerimiz küçük ve engebeli olduğu için de işlerken traktör kullanamıyoruz. Evlerimizde beslediğimiz havanlarımızın gübreleriyle toprakları zenginleştiriyoruz. Kesinlikle zirai ilaç kullanmayız. Tamamen doğal yollardan ürettiğimiz fasulyamızı tanıtmak için de geçen yıllarda festivaller düzenledik. Ürün daha tarladayken sipariş alıyoruz. Diğer fasulyalara göre taneleri küçük de olsa tadı, alıcılarımızın damağından gitmiyor.” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz