HABER

Suluin mağarasında yaşam izleri...

Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Mağaraya olur olmaz kişilerle değil geniş kapsamlı bilimsel bir dalış yapılmalı" dedi.

Suluin mağarasında yaşam izleri...

Antalya'nın Finike İlçesi'nde bulunan ve 48 yıldır gizemi çözülemeyen Asya'nın en büyük Su altı mağarası olarak kabul edilen Suluin Mağarasına 30 kişilik bir ekiple yapılacak dalışa Akdeniz Üniversitesi Su Altı Araştırma Merkezi'nden tepki geldi. Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Mağaraya olur olmaz kişilerle değil geniş kapsamlı bilimsel bir dalış yapılmalı" dedi.
[**

**](https://www.mynet.com/suluin-magarasinda-yasam-izleri-2689138-myvideo)
Finike İlçesi'nde bulunan ve Asya'nın en büyük su altı mağarası olarak kabul edilen Sulu in mağarasının gizemini çözecekleri iddiasıyla Teknik Dalış ve Mağara Eğitmeni Hüseyin Yelis, 30 kişilik bir ekip ile dalışa hazırlanıyor. 1955 yılında mağarada araştırma yapmak isteyen Amerikalı su altı ekibinin 122 metre derinliğe ulaştıkları sırada 2 dalgıcın öldüğü öne sürülen ve izinsiz dalışın yasak olduğu Suluin mağarasına Akdeniz Üniversitesi tarafından daha önce 10 defa dalış yapıldığı belirtildi.

BİLİMSEL BİR EKİPLE DALIŞ YAPILMALI
Son günlerde Suluin Mağarasının gizemini çözmek için bir ekibin dalış yapacağını duyduktan sonra Finike Kaymakamlığında durumun yanlışlığını belirtmek amacıyla yazı gönderdiğini söyleyen Akdeniz Üniversitesi Su Altı Araştırma Merkezi Müdürü ve Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, olur olmaz kişilerle yapılacak dalışın mağaradaki kalıntılar için tehlikeli olduğunu söyledi.

Mağaraya geniş kapsamlı bilimsel bir çalışma yapılması gerektiğini belirten Gökoğlu, "Üniversitelerin yardımı olmadan bu dalış yapılmamalı. Mağara içerisindeki bir takım hassas kalıntılar yok edilebilir."dedi.

Su altı topluluğu olarak daha önce 10 kez mağaraya dalış yaparak 70 metre derinliğe indiklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Gökoğlu, "Daha önce yaptığımız dalışlarda yaşam izlerine rastladık. Bir dönem bu mağaranın kuru dönemi yaşadığını ve insanların burayı barınmak için kullandığını tahmin ediyorum. Jeolojik açıdan özel bulgular içeren bir mağara. Mağarada sarkıt ve dikitlere rastladık. Ayrıca mağara içerisinde seramikler ve insanlara ait olduğunu düşündüğüm kemiklere rastladık. Bu seramikler arkeolojik açıdan insanların zamanında burada yaşadığını gösteriyor. Bu seramikler bize önemli bilgiler verecek. Bu nedenle bu seramiklerin bilimsel olmayan ellerde yok edilmemesi gerekiyor" dedi.

İHA

En Çok Aranan Haberler