HABER

Sulukule sakinlerinin başvurusu TBMM'de

ANKARA (İHA) - Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Sulukule sakinlerinin kültürlerinin yokedilmesinin sözkonusu olmadığını vurgulayarak, "Kültürlerini daha da geliştirmeleri için gerekli altyapıyı oluşturduk" dedi.

Fatih Belediyesi tarafından yürütülen Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri Yenileme Alanı Projesi nedeniyle mağdur olduklarını iddia eden Sulukule sakinlerinin başvurusunu değerlendiren TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, bugün tarafları dinlemek için toplandı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile Sulukule sakinlerini temsilen Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği üyeleri de toplantıya katıldı. Toplantı öncesi İHA'ya açıklamalarda bulunan Fatih Belediye Başkanı Demir, Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri Yenileme Projesi'nin 80 bin metrekarelik alanı kapsayan ve 620 aileyi ilgilendiren bir proje olduğuna işaret etti. 2 yıldır proje üzerinde çalıştıklarını anlatan Demir, bugüne kadar hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadıklarını belirtti. Ufak tefek sorunlar yaşanmasının doğal olduğunu vurgulayan Demir, Sulukule sakinlerinin İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na başvurduklarını, bu çerçevede Belediye olarak projelerini komisyon üyelerine tanıtma fırsatı elde edeceklerini ifade etti.

Amaçlarının orada bulunan insanları mağdur etmek olmadığını kaydeden Demir, projenin en önemli ve vazgeçilmez kuralının, 620 hak sahibinin tekrar orada oturması olduğunu açıkladı. Mevcut evlerin yıkılacağını, ev sahiplerinin düzgün, nezih konutlara sahip olacaklarını anlatan Demir, mahallede yaşayan 520 kiracının da Gaziosmanpaşa Taşoluk'ta TOKİ'nin yaptığı evlere yerleşeceğini ifade etti. Demir, hissedarların da kendi aralarında uzlaşacağını, bir tanesinin aynı mahallede oturacağını, diğerlerinin TOKİ'nin farklı yerlerdeki konutlarından hak sahibi olacaklarını belirtti. Sulukule'de iki dernek bulunduğunu söyleyen Demir, bunlardan çeşitli talepler gelmesinin doğal olduğunu kaydetti. Demir, "İnsanlar hiç mağdur olmadan, hiç birşey ödemeden evlerinin yıkılıp yeniden yapılmasını istiyorlar. TOKİ zaten neredeyse bunu yapıyor. Evlerine taşındıktan sonra 180 ayda ödeyecekler. Mülk sahiplerine ayda 400 lira kira yardımında bulunulacak. Diğerleriyle kıyaslandığında dünyanın en sosyal projesi. İnsan haklarına, mülkiyet haklarına, kültürel haklara saygılı bir proje" diye konuştu. Proje ile Sulukule kültürünün yokedilmesinin sözkonusu olmadığını dile getiren Demir, projenin mimarisini bölge sakinlerinin bu tür kültürlerini, komşuluk ilişkilerini geliştirebileceği tarzda geliştirdiklerini söyledi. Demir şunları söyledi: "Arka bahçeleri var, kültür merkezi var. İnsanların kendi kültür ve sanatlarını devam ettirebilecekleri bir kültür merkezleri var. Kültürlerini daha da geliştirebilmeleri amacıyla altyapılarını da oluşturduk. Bunu anlattıktan sonra insanlar rahatlıyorlar. Eksikleri olabilir. Proje uygulama aşamasında mağdur olanlar olacak. Belediye olarak onları destekleyeceğiz. Bu amaçla Sulukule Platformu oluşturduk. Münferit problemlerle karşılaşacağız, bunun da altyapısını şimdiden oluşturuyoruz".

En Çok Aranan Haberler