HABER

Sülünler ve geyikler koruma altında

BURSA (İHA) - Bilinçsiz avlanma nedeniyle nesli tükenmek üzere olan sülünlere Uludağ Üniversitesi kucak açtı. Üniversite kampusu içindeki ormanlık alanda sülünlerin ve geyiklerin serbestçe yaşayabileceği bildirildi.

Kampus içinde fıstık çamı, kızılçam, sahil çamı, sedir, akçaağaç ve meşe gibi ağaçlar ekilerek 20 yılda meydana getirilen 600 hektarlık ormana ilk olarak 500 sülün getirildi. Avlanmanın yasak olduğu ve çevresi güvenlik elemanları tarafından korunan ormanda ağaçların üzerine 600 metrekarelik ağ gerildi. İtfaiye araçlarının yardımıyla gerilen ağ altında barınan sülün yavruları, tabii hayatta serbestçe yaşabilecek büyüklüğe ulaştı. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde de sülünler için ayrıca özel kapalı bölümler tahsis edildi. Sülün yumurtaları kuluçka makinelerine alınarak üretim çalışmaları başladı. Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Köksal Yağdı, yetiştirilen sülün yavrularının palazlandıktan sonra üniversite ormanı içine salınacağını söyledi. Halen Ziraat Fakültesi'nde 140 sülün bulunduğunu anlatan Doç. Dr. Yağdı, "Sülünler bölgemize kısa zamanda uyum sağladılar. Ormana salındıktan sonra serbestçe hayatlarını sürdürebilecekler" dedi.

Proje Sorumlusu Orman Yüksek Mühendisi Cemal Türeyen, Milli Parklar Av ve Yaban Hayat Bursa Başmühendisliği ile ortaklaşa yürüttükleri çalışmanın ikinci aşamasında 40 tane geyik getirilerek Üniversite Ormanı'na salınacağını söyledi. Geyik ve sülünlerin orman içinde serbestçe yaşayacaklarını anlatan Türeyen, "Üniversite ormanı içinde yetiştirdiğimiz sülünleri doğaya salıyoruz. Avlanmanın yasak olduğu orman içinde sülünler serbestçe yaşayabiliyorlar. Ağaçların üzerine gerdiğimiz ağ altında yaşayan yavru sülünler de artık palazlandılar. Doğal hayatta yaşayabilecek duruma geldiler" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler