HABER

Sumak deyip geçmeyin

TOKAT (İHA) - Uzmanlar, mutfaklarda özellikle salata, piyaz, et ve sebze yemeklerinde baharat olarak kullanılan sumakın, başta ateş düşürücü özelliğinin yanı sıra insan sağlığına birçok faydası olduğunu bildirdi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Koç, sumakın anavatanının Akdeniz çevresi, Ortadoğu ve Asya ülkeleri olduğunu belirterek, ülkemizde Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Hatay ve Adana illerinde yaygın olarak yetiştiğini söyledi. Sumağın yaklaşık 150 türü olduğunu ifade eden Doç. Dr. Koç, sumak bitkisinin boya sanayiinde kullanıldığını kaydetti. Koç, "Sumak yaprağı, genç sap ve kabukları yüksek oranda tanen içerir. Tanenden dolayı bu kısımlar dericilikte deri tavlamada ve yünlü kumaşların boyanmasında kullanılır. Verdiği açık sarı renkli boya zamanla koyulaşır ve sabitleşir" dedi.

Sumakın halk ilacı olarak kullanıldığını da belirten Doç. Dr. Koç, "Sumak, yaprak ve kabukları antiseptik olarak deri hastalıklarında, akıntılı yaralarda, ayak terlemelerinde, çıban ve diş eti rahatsızlıklarında kullanılır. Sumaktan özellikle kan kesici, mide ekşimelerini giderici, kabızlık giderici, ateş düşürücü, tükürük salgılatıcı, bağırsak düzenleyici ve hazım kolaylaştırıcı olarak yararlanılır. Kandaki şekeri düşürür.

Tehlikesiz ve etkili bir drogdur. Çay olarak infüzyon (yüzde 5-10) halinde alınabildiği gibi boğaz ve diş eti hastalıklarında gargara yapılır" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler