Tiyatro ve sinema oyuncusu Sümer Tilmaç, kültürel yozlaşmanın önüne geçilmeden mili ve manevi değerleri korumanın zorlaşacağını söyledi. Son yıllarda hayatın her alanında yaşanan kültür erozyonu ile ilgili Cihan Haber Ajansı(CİHAN)'na açıklamada bulunan ünlü oyuncu Tilmaç, gençler arasında her geçen gün büyüklere karşı saygının azaldığını kaydetti.
Türkiye'de son 15 yıl içinde kültürel erozyonun dille başladığını belirten Tlmaç, gençlerin kendi aralarında konuşmalarında konuştukları çoğu kelimeleri anlamadığını ifade etti. Kendi kültürü, inanç değerleri, örf, anane, gelenek, görenek ve diline sahip çıkmayan milletlerin eninde sonunda başka milletlerin boyunduruğu altına girmeye mahkum olduğunu kaydetti. Televizyon kanallarının açık oturum programlarına çıkan çoğu akademisyenin kullandığı dilin İngilizce, Fransızca ve Almanca kelimeler olduğuna dikkat çeken Tilmaç, entelektüel görünmek için uydurukçu kelimeler kullanmaya gerek olmadığını kaydetti. Tilmaç, "Bizim gelenek, görenek, anane ve inanç değerlerimize göre çocuğa ilk terbiye ailede verilir. Onun için çocuğun ilk öğretmeni de annesidir. Çocuğu şekillendiren annedir. Son yıllarda kültürel yozlaşma ile gençler arasında anne ve babaya davranış şekilleri de değişti. Saygı azaldı. Biz eskiden babamız eve gelince o oturmadan mindere oturmazdık. Bir bardak su isteyince kardeşler seferber olurduk. Şimdi ise baba su isteyince genç, baba kendi suyunu kendin iç bir bardak bana ver demeye başladı. Anne ve babaya saygının olmadığı bir evde ve toplumda huzur olmaz. Biz ataya saygıda başka milletlere benzemeyiz. Başka milletlerin çocukları anne ve babalarına ismi ile hitap edebilir. Bizde ise asla. Anne ve babaya saygının kalktığı bir ev kısa süre sonra ev olmaktan çıkar. " diye konuştu.
EMEĞE SAYGI OLMAZSA ALIN TERİ HEBA OLUR
Ünlü oyuncu Tilmaç, korsana ve emek hırsızlığına karşı mücadelede toplumsal bilincin şart olduğunu söyledi. 48 yıllık sanat hayatı süresince 217 filmde rol aldığını belirten Tilmaç, bazı filmlerin parasını alamadığı için alın teri ile kazanca karşı her zaman duyarlı olduğunu kaydetti. Alın terinin kutsallığı ve emek hırsızlığına karşı Anadolu'da 8 asırlık Ahilik Kültürü'nün bulunduğunu belirten Tilmaç, korsan ve emek hırsızlığı ile etkin mücadele için TBMM'de değişmesi beklenen yasaların bir an önce değiştirilerek uygulamaya konulması gerektiğini kaydetti. Tilmaç, "Bir ülkede emeğe saygı olmazsa alın teri heba olur. Ülkemizde maalesef sanat eserlerinin korumaya yönelik yasalar çıkmadığı için çoğu sinema oyuncusu zor şartlar altında hayatlarını sürdürerek vefat etti. Alın terleri heba oldu. " diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz