YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sunar Grup Genel Müdürü Çomu: Türkiye’nin Ihracattan Başka Şansı Yok

Sunar Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hüseyin Çomu, Türkiye’nin ihracat yapmaktan başka şansı...

Sunar Grup Genel Müdürü Çomu: Türkiye’nin Ihracattan Başka Şansı Yok

Sunar Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hüseyin Çomu, Türkiye’nin ihracat yapmaktan başka şansı olmadığını söyledi.

Anadolu Girişimci İşadamları Derneği’nin (AGİD) geleneksel olarak düzenlediği ‘Ufku Zorlayanlar’ konferansının bu ayki konuğu Sunar Grup Genel Müdürü Hüseyin Çomu oldu. Hilton Oteli'nde düzenlenen programda tecrübelerini aktaran ve başarılarını anlatan Çomu, Avrupa ülkelerine satılabilecek fazla bir şeyin olmadığını aktardı. Çomu: “Ürünlerinizi Çin ve Hindistan’a rahatlıkla satabilirsiniz. 2 milyar nüfuslu Çin’de ürününüzü satacak mutlaka birilerini bulabilirsiniz. Bunun yanında katma değerli ürünler üreterek, pazar şansınızı artırabilirsiniz. Türkiye’nin ihracat hedefini yakalaması için dış pazarı daha fazla zorlamalıyız.” diye konuştu. Yurt içine satış yaparak büyümenin mümkün olmadığını ifade eden Hüseyin Çomu, “70 milyon insan bizi kısıtlıyor. 7 milyar insanla uğraşmak istiyoruz.” dedi.

Türkiye’de işlenen mısırözünün yüzde 35’ini, Çukurova’daki ay çekirdeğinin ise yüzde 30’unun Sunar Grup bünyesindeki şirketler tarafından işlendiğini kaydeden Çomu, glikoz ihracatının yüzde 27’sini, nişastanın yüzde 59.11’ini, mısırözü yağının yüzde 25’ini, ayçiçek yağının yüzde 7’sini ve margarin ihracatının yüzde 12’sini gerçekleştirdiklerinie dikkat çekti.

SATIŞINI YÜZDE 21 ARTIRDI
Sunar Grup’un 2012 yılı satışlarının, bir önceki yıla göre yüzde 21 artırdıklarını vurgulayan Çomu, 72 farklı ülkeye 84 bin ton ihracat gerçekleştirdiklerini aktardı. Çomu, “120 milyon dolar toplam satış yaptık. 15 uluslararası fuara katılarak, 42 ülkeye ticari ziyarette bulunduk.” şeklinde konuştu.

Mısırın yüzde 45’inin Çukurova’da yetiştirilmesine vesile olduklarını kaydeden Çomu, “Çiftçimiz bize güveniyor. Nasıl olsa mısırı Sunar’a satarım diyor. Kaygısız şekilde mısır ekebiliyor. 2006 yılında kurduğumuz Elita Yağ, sektöründe 5 büyük firmadan birisi oldu.” dedi.

Bodur meyvecilik konusuna da değinen Çomu, “Bodur meyvecilik Çukurova’nın geleceği olabilir. Grup olarak bu alanda yatırımlarımız var. Bilimsel ve ekonomik olarak yapılan bodur meyvecilikten ciddi gelir elde edebilirsiniz.” diye tavsiyelerde bulundu.

YURTDIŞI GEZİLERİNE ÖNEM VERİYORUZ

AGİD Başkanı Seyfettin Alpat da TUSKON’un 2005 yılında kurulduğunu hatırlatarak, Türkiye genelinde 45 bin üyesi ile en büyük konfederasyon konumunda olduğunu belirtti.
AGİD’in, 750 üyesi ile Adana’nın en büyük sivil toplum kuruluşu olduğunu ileten Başkan Alpat, “Üyelerimize ayrıcalıklarını hissettirmek için sürekli etkinlikler düzenliyoruz. Yurtdışı gezilerine önem veriyoruz. Son altı ayda Filipinler, Kongo ve Kenya’ya ticari geziler düzenledik.” dedi.

Konuşmaların ardından ‘AGİD Platin Markaları’nda yer alan firma temsilcilerine katkılarından dolayı plaketlerini Adana Vali Yardımcısı Mustafa Yüksel Karadal verdi. Hüseyin Çomu’nun plaketini ise AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan takdim etti. Programın sonunda; AGİD’in KOSGEB ile ortak organize ettiği girişimcilik eğitimini tamamlayan kursiyerler de sertifikaları aldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler