HABER

Süneye karşı biyolojik mücadele

MARDİN (İHA) - Mardin'de süne zararlısına karşı biyolojik mücadele çalışmalarına başlandı.

Diyarbakır Zirai Mücadele Enstitüsü'nden getirilen süne zararlısına karşı kullanılan parazitoit adı verilen 90 bin böcek, uzman mühendisler tarafından doğaya bırakıldı. Süneye karşı kullanılan parazitoitlerin Suriye sınırında doğaya bırakılmasından sonra bir açıklama yapan Mardin Tarım İl Müdürü Veysi Abdulsamedoğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından birçok ilde olduğu gibi Mardin'de de kimyasal ilaçlamayı ortadan kaldırmak için başlatılan süne ile biyolojik mücadele çalışmalarının sürdürüldüğünü söyledi.

'Yeşil Kuşak' projesi kapsamında şu ana kadar Merkez, Kızıltepe ve Derik ilçelerinde 40 bin adet fidan dağıtıldığını belirten Abdulsamedoğlu, "Biyolojik mücadele gereği doğadaki faydalı böceklerin çoğalmasını sağlamak maksadıyla yeşil alan oluşturmak gerekiyor. Bunun için de ağaçlandırma çalışmaları yanında bu yıl Kızıltepe ve Derik ilçelerinde 15 bin dekar, Nusaybin İlçesi'nde 35 bin dekar alana toplam 90 bin parazitoit böceğinin salımını Suriye sınırında gerçekleştirdik. Bilindiği gibi Suriye, süne ile mücadelede yetersiz kalıyor. Kendi topraklarımızda yaptığımız biyolojik mücadelede büyük bir başarı sağlayacağız. Çünkü, parazitoit böceği süne böceğinin yumurtasını yok ediyor. Bu şekilde yapılan biyolojik mücadelenin ardından artık kimyasal ilaçlama da tarihe karışacaktır" dedi.

Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, daha sonra köylülere buğday ekili alanlarda her yıl yüzde 60-70 oranında rekolte düşüklüğüne, boş buğday başaklarının oluşmasına neden olan süne zararlısına karşı geliştirilen parizitoit (yararlı böcek türü) hakkında bilgi vererek, temiz bir çevre, sağlıklı bir gıda ve ilaçsız bir ekin için bir tek alternatifin yeşil bir alan olduğuna vurgu yaptı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler