YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Süngerci Aksona"dan "hayalet ağ" temizliği

Muğla'da "Aksona" lakaplı sünger avcısı Mehmet Baş, balıkçılar tarafından kayalıklarda bırakılan, gözle görülmediği için "hayalet ağ" olarak tabir edilen ve doğal yaşamı tehdit eden atıkları sahil güvenlik dalgıç timinin de desteğiyle temizledi - Baş ve beraberindeki dalgıçların ağ temizleme çalışmaları su altı kamerasıyla görüntülendi - Mehmet Baş: - "Kayalıklardaki ağları temizleyerek oradaki hayatı kurtardım. Bunun bana verdiği mutluluğu yeryüzünde hiçbir maddi güç veremez"

OSMAN URAS - Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşayan sünger avcısı "Aksona" lakaplı Mehmet Baş, kayalıklara takılarak kalan ve denizdeki doğal yaşamı tehdit eden "hayalet ağları" temizledi.

İlçedeki son sünger avcısı olarak bilinen 69 yaşındaki Baş, balıkçıların kayalıklara takıldığı için bıraktığı ağları denizden çıkarmak için "Aksona Mancorna" isimli 18 metrelik teknesiyle Bodrum Limanı'ndan Gökova Körfezi'ne açıldı. Baş'a dalışı sırasında sahil güvenlik dalgıçları ile biri oğlu iki genç denizci eşlik etti. Baş ve beraberindekiler, Datça Kocadağ açıkları, Marmaris Bördübet mevkisi ve Bodrum'un Çiftlik Mahallesi açıklarında 30-35 metre arasında değişen derinliklerde dalış yaptı. Denizden güçlükle çıkarılan metrelerce ağ, tekneye çekildi. Mavi derinliklerdeki güzellikleri yok eden ağlar, daha sonra Bodrum Limanı'na getirildi. Denizden toplanan ağlar, teknenin yelken direğine çekilerek bir süre sergilendikten sonra belediyenin temizlik görevlilere teslim edildi. Baş ve beraberindeki dalgıçların ağ temizleme çalışmaları su altı kamerasıyla görüntülendi.

- "Denizler ekmek soframız"

Mehmet Baş, ağların kayalıklarda canlı hayatını yok ettiğini aktararak denizlerdeki doğal yaşamın korunması için herkesin daha duyarlı olması ve üzerine düşen görevi yapması gerektiğini bildirdi.

"Kayalıklardaki ağları temizleyerek oradaki hayatı kurtardım. Bunun bana verdiği mutluluğu yeryüzünde hiçbir maddi güç veremez." diyen Baş, ağları takılan balıkçıların kendisine haber vermelerini ya da başka bir dalgıca ağlarını çıkarttırmalarını istedi.

Zaman zaman gönüllü olarak bu çalışmayı yaptığını anlatan Baş, "Denizler bizim ekmek soframız. Pisliği ve çöpümüzü örten su birikintisi değildir. Sonar ile görülüp balık sanılan derinlerdeki büyük taşlar ağla sarılıyor. Ağlar orada kalıyor, çıkaramıyorlar. Bu ağlar milli servet para ile alındı. Dipte kalıyor ve orada hayatı öldürüyor." diye konuştu.

- Büyük bir fedakarlık ve çaba gösteriyor

Baş'ı limanda karşılayan İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası (DTO) Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç, duyarlı denizci büyükleri olduğu için şanslı olduklarını söyledi.

Baş'ın büyük bir fedakarlık ve çaba gösterdiğini kaydeden Dinç, "Karada yaşayan ve denizin üstünü kullanan kişiler olarak bu manzaraları göremiyoruz. Denizin altındaki hayatın kendi dengesinde devam etmesi için üzerimize düşen ne görev varsa yapmaya hazırız. Mehmet ağabeyimize, denizin altını daha doğru kullanmayı öğrettiği için teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler