Türkiye Süper Ligi’nde transfer sezonuna UEFA’nın uyguladığı mali kriterler damga vurdu. Birçok kulüp oyuncu satamadığı için bonservis harcaması yapamadı. Kulüplerin bu alandaki yeni yol haritası ise oyuncu kiralamak oldu. Süper Lig takımları 2016-2017 yaz transfer sezonunda tam 36 oyuncuyu kiraladı. Süper Lig’de en fazla oyuncu kiralayan takım ise Beşiktaş ve Alanyaspor oldu. İki takım toplam 10 oyuncuyu kadrosuna kiralık olarak kattı. Kiralık oyuncuların değeri ise 108 milyon Euro’yu aşıyor.
İKİ TAKIM İLK SIRADA
Kulüplerin futbolcu kiralamasındaki ana neden ekonomik durum. Kulüpler maliyeti düşürmek için öncelikle bonservissiz oyunculara yönelirken yüksek maliyetli oyuncuları ise kiralayarak kadrolarına katmaya çalışıyor. Yeni sezonda en çok kiralık oyuncuyu ligin yeni takımlarından Aytemiz Alanyaspor ve Beşiktaş oynatacak. Akdeniz ekibinin ve Beşiktaş’ın kadrosunda 5’er tane kiralık oyuncu bulunuyor.
EN DEĞERLİLER
Geçen sezon sadece ligin devre arasında iki oyuncu kiralayan siyah beyazlılar, UEFA ile devam eden Mali Kriterler Anlaşması nedeniyle yüksek bonservisli oyuncuları kiralama yoluna gitti. Beşiktaş’ın kadrosundaki kiralık oyuncuların değeri ise tam 29 milyon Euro. En değerli kiralık oyuncular listesinde ise ikinci sırada Fenerbahçe bulunuyor. Kadrosunda sadece iki tane kiralık oyuncu bulunduran Fenerbahçe’de bu futbolcuların değeri 24 milyon Euro’ya çıkıyor.
Kiralık oyuncu sayısında Aytemiz Alanyaspor ve Beşiktaş’ı dört kiralık oyuncuyla Kasımpaşa, üçer oyuncuyla da Gaziantepspor, Rizespor ve Osmanlıspor takip ediyor. Galatasaray ve Trabzonspor ise, kadrosunda ikişer kiralık oyuncu bulunduruyor.
AVRUPALI DA KİRALADI
BU sistem sadece Türkiye’de değil birçok Avrupa kulübünde de kullanılıyor. UEFA kuralları gereği mali açıdan köşeye sıkışan Avrupalı takımlar kiralama formülünü kullanıyor. Bu sistem sayesinde bonservis parası ödemekten kurtulan ve UEFA’nın kurallarına da uyum göstermiş olan kulüpler hem harcamalarını kıstı hem de ekonomik açıdan rahat bir sezona başlamış oldu. Bu sistem daha çok İspanya La Liga, Almanya Bundesliga ve Fransa Lig 1’de çok fazla kullanıldı. Çünkü bu liglerdeki hemen hemen tüm kulüpler UEFA’nın mali kriterlerine uyum göstermesi gerekiyordu. Böylece kulüpler gelirlerinden fazla para harcamamış oldu.