Muğla'nın Bodrum ilçesinde, tarihi yapılar üzerine kurulan süper market, lüks siteler, oto lastikçisi ve bankalar tarihin yok olduğunu gözler önüne serdi.
Bodrum'da bir oto lastikçisi, 19. yüzyıldan kalma tarihi surların üzerinde faaliyet gösteriyor. Tarihte Büyük Platform diye adlandırılan 1. derecede Sit alanının üzerinde oto lastikçi dükkanı bulunması görenleri şaşırtıyor. Bir başka tarihi yerin üzerine ise 20 haneden oluşan bir site inşa edildiği görülüyor. Tarihi sütunlar ise bir kenara atılmış halde inşaat malzemeleriyle bir arada bulunuyor. 19. yüzyıldan kalma bir kaya mezarı ise tahrip edilmiş halde duruyor.
Son olarak ise bir süpermarket içerisinde M.Ö 3. yılda yapılmış Antik Mezar Odası bulunuyor. Alışveriş yapanlar bir yandan da market içerisindeki mezar odasını geziyor.
Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi Eski Müdürü Oğuz Alp Özen, yaptığı açıklamada, "Bodrum sanayi sitesinin olduğu alanın altında stadyum var. Şimdi Bodrum kalesinde muhafaza ediliyor. Mesela Antik Tiyatro. Antik Tiyatro, Anadolu'nun en eski tiyatrosu. Cumhuriyet ilkokulunun temel taşlarının ondan yapıldığını da biliyoruz. Kurtarabildiğimi kurtarabildim ama stadyuma gücüm yetmedi. O gün müze müdürü olarak 30 yıl sonra belki kurtarırız, bugün için yapılacak bir şey yok diye yolladım. Ankara raporları toprağın
altında kaldı ama bugün zamanı geldi" dedi.
Sanayi sitesinin kalkması gerektiğini anlatan Özen, şunları söyledi: "Orası stadyum ve diğer eserlerin sergilenebileceği bir alan haline getirilmeli. Halikarnassos, Bodrum, Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi diyoruz ve şehrin göbeğinde sanayi yapıyoruz. Bu yanlış bir şey. Hemen üzerinde geçen yüzyıl büyük platform diye adlandırılan 1. derece sit alanının üzerinde küçük bir sanayi sitesi daha oluştu. Bu nasıl olur, bu nasıl iştir? Bir evdeki çeşmeyle ilgili yirmi küsur yıldır mahkemeler sürer, 1. dereceden Sit alanı üzerine kanunlara aykırı yapılaşma olur, kimse sesini çıkarmaz. Benim bu işlere aklım ermiyor."
Tahrip olanın geçmişimiz değil geleceğimiz olduğunu anlatan Özen, şöyle konuştu: "Çünkü, bunlar bakılmadığı zaman, korunmadığı zaman kime neyi göstereceğiz. Deniz, kum, güneşten uzaklaşıp Bodrum'un kültür turizmine cevaz vermesi lazım. Ancak kültür yarışabilir, dünyanın her yerinde insanlar mayosunu alıp denize girebilir, kumsalda plajlarda zaman geçirebilir ama kültür başkenti olmak önemli."
Bodrum'un kültürünü korumak gerektiğini anlatan Özen, sözlerine şöyle devam etti:
"İki katlı evleri, beyaz badanalı, küçük pencereli evleri ile insanlar gülümseyerek bakmalı. Yoksa her şeyi de korumaya kalkarsan hiçbir şeyi koruyamazsınız. Bunu da unutmamak lazım. Bodrum Antik Halikarnassos dünyanın en büyük 5 kentinden bir tanesiydi. Milattan Önce 4. yüzyılın New York'uydu, Paris'iydi, İstanbul'uydu. Bunun bilincinde olarak hareket etmek lazım. Geçmişimize ses vermek, geleceğe seslenmek için bunlar restore edilmeli, korunmalı, bir dost sahası ayağa kaldırılmalı ve antik yapıların çevresi yeşillendirilmeli ve oraya da kültür turları düzenlenmelidir."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz