ANKARA (İHA) - Son yıllarda artan süpermarket ve hipermarketlerdeki fiyat seviyeleri arasındaki büyük fark, tüketicilerin kafasını karıştırıyor.
Piyasada faaliyet gösteren BİM en ucuz süpermarket olma özelliğini korurken, Gima, Migros ve Tansaş fiyatları birlikte yukarı çekiyor. Türkiye Ekonomik Politikalar Araştırma Vakfı'nın 1999-2004 yılları arasında firmaların fiyatlama stratejileri arasında yaptığı araştırma sonucunda, çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmada firmaların mağaza boyutunu tercihi incelendiğinde, mağaza boyutuyla firmanın büyüklüğü arasında anlamlı ve pozitif bir korelasyon kurulduğu özlendi. Büyük firmalar çoğunlukla az sayıda büyük mağaza açmayı tercih ederken, birkaç büyük firmanın çok sayıda küçük mağaza açma yoluna gittiği de tespit edildi.
Gıda, kişisel bakım ve temizlik kategorilerinde ayrı ayrı yapılan araştırmanın sonuçları ise şöyle:
"Gıda kategorisinde BİM'in ortalama fiyatların yüzde 8 altındaki fiyat seviyesiyle en ucuz perakendeci olduğu göze çarptı. DİA, Kipa ve CarrefourSa'nın diğer ucuz fiyatlı perakendecilerden olduğu sektörde, Gima, Migros, Tansaş, Real ve Şok son dönemde fiyat seviyelerini artırdı. Gıda fiyatlarında kuruyemişçi, büfe ve bakkalların ortalamanın yüzde 3-4 yerel zincirlerin ise ortalama yüzde 1-2 puan üstünde fiyat önermesi ise dikkat çekti. Kişisel bakım ürünlerinde de BİM, cash&carry ve açık pazar formatları en ucuz alternatifler olarak ortaya çıktı. Real, Gima, Tansaş ve Migros ise bu kategoride en pahalı perakendeciler arasında yerini alıyor. Temizlik ürünlerinde ise sıralama oldukça farklı ortaya çıktı. Açık pazarlar bu kategoride en ucuz alternatif olurken, onu Carrefour ve cash&carry tipi mağazalar takip ediyor. Gima, Migros ve Tansaş'ın en pahalı klasmanında olduğu kategoride diğer perakendeci tipleri ortalamalarda seyretti."
Bu sonuçlara bakarak perakendeci tipleri arasındaki fiyat farklarının oldukça önemli boyutlara ulaştığı görülüyor. Önemli bir başka sonuç ise özellikle gıda kategorisinde tüketicilerin oldukça fiyata duyarlı olduğudur. Düşük fiyat öneren BİM'in pazar payını önemli miktarda artırmasın en büyük sebebi ise uygun fiyatlarla tüketicinin dikkatini çekmesi olarak yorumlandı. Araştırmada ayrıca, süpermarketler arasında yaşanan fiyat ve promosyon değişiklikleri ise rakip firmalar tarafından dikkatle izleniyor. Firmalar genellikle düşük fiyat ya da promosyona rakibini yok etmek için başvuruyor. Ancak büyük süpermarketler arasında yaşanan birleşmeler, gelecekte fiyatların tekel olması tehlikesini de taşıyor.