HABER

Şüpheli İgor

Ukrayna’nın doğusunda düşen Malezya yolcu uçağını kimin vurduğu henüz bilinmiyor.

Şüpheli İgor

Ancak olayın hemen ardından sosyal paylaşım sitesinde yazdığı “Askeri nakliye uçağı düşürdük” mesajı, Rusya yanlılarının askeri lideri İgor Strelkov’u birinci şüpheli haline getirdi. Moskova ise yolcu uçağını Ukrayna’nın düşürdüğünü savunuyor.

Malezya uçağını füze vurduğunda neler yaşandı

DÜNYA, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk Bölgesi’nde düşürülen MH-17 sefer sayılı Malezya yolcu uçağının şokunu yaşıyor. 15’i mürettebat 298 kişiye mezar olan Malezya Havayolları’na ait Boeing-777’yi kimin düşürdüğü belirsizliğini korurken şüpheler Rusya yanlısı ayrılıkçılar üzerinde toplanıyor. Gözler, attığı mesajdan ötürü Rusya yanlılarının kurduğu ‘Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin Savunma Bakanı olan İgor Strelkov’a çevrildi. Gerçek adı İgor Girkin olan Strelkov, Ukrayna’ya göre Rusya askeri istihbarat örgütü GRU’dan emekli bir albay. Strelkov, uçağın önceki gün yerel saatle düştüğü 16.30’dan 20 dakika sonra Rus sosyal paylaşım sitesi Vkontakti’de, “Ukrayna Hava Kuvvetleri’ne ait AN-26 tipi nakliye uçağı düşürdük. Enkazı tarlada” diye bir paylaşım yaptı. Rus medyası da bu açıklamayı haberleştirdi. Ancak yarım saat sonra enkazın Malezya uçağına ait olduğunun anlaşılmasıyla her şey değişti. Strelkov sitedeki mesajını silerek yerine “Bizim elimizde 10 bin metre irtifada uçan Malezya yolcu uçağını vuracak silahımız yok” diye yeni bir paylaşım yaptı. Ukrayna’ya göre 43 yaşındaki Strelkov ilk kez, Rusya’nın Kırım’ı ilhak operasyonu sırasında ortaya çıktı. Daha sonra Donetsk Bölgesi’ne geçerek Kiev’e karşı mücadelenin askeri lideri oldu. Slavyansk kasabasının Ukrayna’nın eline geçmesinden sonra ise Donetsk kentine çekilerek burada bir savunma hattı kurdu.

KARAKUTU MUAMMASI

Uçağın nasıl düştüğünü aydınlatacak karakutularla ilgili olarak da karmaşa yaşanıyor. Ukrayna Acil Durumlar Servisi, kaza mahallinde 2 karakutuyu bulduğunu duyurdu. Ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin lideri Aleksandr Borodai ise karakutu bulunmadığını açıkladı. Uzmanların enkaz bölgesine erişimine izin vereceklerini söyleyen Borodai, olaydan ötürü ateşkesin gündemlerinde olmadığını bildirdi. Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da karakutuları almayacaklarını söyledi.

İDDİALAR UÇUŞUYOR

Ukrayna, yolcu uçağını Rusya yanlılarının düşürdüğünden emin. İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşçenko bununla ilgili yeni bir iddia ortaya attı. Buna göre ayrılıkçıların askeri lideri Strelkov ve ekibi, uçağı düşürdüğü iddia edilen ‘Buk’ tipi Rus yapımı füze bataryasını önceki gece Ukrayna’dan gizlice Rusya’ya geçirdi. Geraşçenko, füze sisteminin orada imha edilmesinin planlandığını söyledi. Danışman, ayrılıkçıların elindeki iki karakutunun ise Rus istihbaratına verilmesi için pazarlık yapıldığını iddia etti.

TEK FÜZE VURDU

AP de, Amerikan istihbaratından görüş aldı. Adını açıklamayan bir istihbarat yetkilisine göre, uçağı karadan havaya bir füze düşürdü. Ancak füzenin Ukrayna topraklarından mı yoksa Rusya’dan mı fırlatıldığı konusunda açıklama yapmadı.

RUSYA: UKRAYNA YAPTI

Rusya uçağın düşürülmesiyle ilgili oldukları iddialarını kesin dille reddetti. Savunma Bakanlığı, “17 Temmuz günü uçağın vurulduğu bölgede bizim elektronik istihbarat birimlerimiz Ukrayna ordusuna ait 3 ‘Buk’ bataryasına veri geçen ‘Kupol’ radarının çalıştırıldığını tespit etti. Bu bataryalar Donetsk şehrinin 30 km güneyindeki Stila yerleşim birimi yakınında konuşlu. Yapılan hesaplar Malezya uçağına bu füze bataryalarından ateş açıldığını gösteriyor” denildi.

GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANDI

İngiltere’nin yaptığı çağrı üzerine BM Güvenlik Konseyi dün Türkiye saati ile 17.00’de toplandı.

15 km2 ye yayıldı

ENKAZI 15 kilometrekare genişlikteki bir alana savrulan uçaktakilerden kurtulan olmadı. Amerikan New York Times Gazetesi Muhabiri Sabrina Tavernise’ın konuştuğu bölge sakinleri, gökyüzünden ceset parçaları düştüğünü ve havada et kokusu olduğu söyledi. Enkazın olduğu bölgeden çekilen kareler de görenlerin kanını donduruyor. Uçağın parçalanan bölümünde cesetler de parçalanmış durumda. Ancak bazı bölümlerde kimi yolcular, emniyet kemerleri bağlı halde koltuklarıyla birlikte bulundu. Çevredeki tarlalarda bulunan cesetler işaretlenerek, naylonlara sarıldı. Uçağın bazı bölümlerinin ise yanmadığı görüldü. Çeşitli kitaplar, paralar, pasaportlar hiç zarar görmemiş halde bulundu.

80 çocuk vardı

UÇAKTA 189 Hollandalı, 29 Malezyalı, 27 Avustralyalı, 12 Endonezyalı, 9 İngiliz, 4 Alman, 4 Belçikalı, 3 Filipinli, 1 Kanadalı, 1 Yeni Zelandalı vardı. Diğer yolcuların da Almanya, Belçika, Filipinler ve Kanada’dan olduğu belirtildi. Ölen 298 kişinin 80’i ise çocuk. Kazada Endonezyalı bir ailenin tüm üyeleri öldü. John Paulissen, karısı Yuli Hastini, birisi 5, diğeri 3 yaşında iki çocuklarıyla birlikte hayatını kaybetti. Avustralyalı Nick Morris isimli büyük baba; 8, 10, 12 yaşlarındaki 3 torunuyla uçağa binmişti. Ölenler arasında BM’ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü basın sözcülerinden 49 yaşındaki İngiliz Glenn Thomas ve Avustralya’nın Melbourne kentinde pazar günü başlayacak bir konferansa gitmek için uçağa binen 100’e yakın AIDS hastalığı konusunda uzman araştırmacı da var. 8 Mart’tan beri haber alınamayan yine Malezya Havayolları’na ait kaybolan uçakta kardeşi olan Kaylene Mann isimli Avustralyalı kadın ise şimdi de üvey kızının ölümünün şokunu yaşıyor.

Uçağı düşüren bu mu?

İNGİLİZ Daily Mail gazetesi, uçağın düşürülmesinden 2 saat önce olay yerine yakın bir bölgede görüntülenen bir ‘Buk’ füze bataryasının fotoğrafını yayınladı. Ukrayna’nın doğusundaki Toez kasabasında çekilen fotoğrafta batarya taşınırken görülüyor. NATO’dan üst düzey bir subay, Alman Spiegel Online’a yaptığı açıklamada, uçağın Rus yapımı füzeyle vurulduğuna dair ipuçları bulunduğunu söyledi. Subay, bu tür sistemlerin muhtemelen geçtiğimiz haftalarda Rusya tarafından ayrılıkçılara temin edildiğini belirterek, şimdiye kadar ayrılıkçıların sivil uçaklara yönelik bir saldırısı olmadığına dikkat çekti. Ayrılıkçıların sistemi kullanmak için yeterli eğitimi olmadığından ‘trajik bir hatadan’ ötürü uçağı düşürmüş olabilecekleri iddia edildi. Rus yapımı ‘Buk’ uçaksavar füze sistemi kısa ve orta menzildeki hava hedeflerini imha etmek için SSCB döneminde 1972’de geliştirildi. 1979’da hizmete girdi. NATO standartlarına göre SA-11 Gadfly olarak bilinen füzenin ilk versiyonu yerden 30 metre ile 18 kilometre arasındaki irtifada seyir halindeki hedefleri vurma özelliğine sahipti. Daha sonra 28 kilometreye yükseltildi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler