HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sürekli işçi 4D mi? Sürekli işçi kadrolu mu?

Çalışanlar, farklı sektörlere, işyerlerine ya da görevlerine göre sınıflandırılmışlardır. Bu sınıflandırmalar dahilinde farklı sigorta türleri oluşturulmuş ve isimlendirilmiştir. 4A, 4B, 4C sigorta türlerine 2018 yılından itibaren 4D isimli sigorta türü de eklenmiştir. Her sigorta türü, dahil olan işçiye farklı ve çeşitli imkanlar sunmuştur.

Sürekli işçi 4D mi? Sürekli işçi kadrolu mu?

4A, 4B, 4C ve 4D sigorta türlerinin ortak noktası tümünün Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olmalarıdır. Ancak tüm sigorta türleri farklı alanlara ve işyerlerine göre sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırma dahilinde 4A sigorta türü özel sektörde çalışan işçilerin dahil edildiği bir sigorta türüdür. 4B sigorta türüne dahil olan çalışanlar serbest meslek çalışanlarıdır. 4C’li kabul edilen işçiler ise devlete ait kurum ve kuruluşlarda çalışan, memur statüsünde kabul edilen işçilerdir. 4D’li işçiler 2018 yılından itibaren taşeron olarak kabul edilen ancak bu tarihten itibaren kadroya alınan sürekli işçi olarak tanımlanan çalışanları kapsar.

Sürekli işçi 4D mi?

Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olan sigorta türlerinden biri de 4D’li işçilerdir. Aynı zamanda sürekli işçiler olarak da anılan bu çalışanlar 657 sayılı kanunun kapsamında 4D bendine göre değerlendirilir. Sürekli işçiler aynı kanun kapsamında 4D kabul edilirken 5510 sayılı kanun hükmü gereğince 4A statüsünde kabul edilmişlerdir.

Sürekli işçi statüsünde kabul edilen tüm çalışanlar, kamuya ait kurumlarda ve kuruluşlarda önceden belirlenmeyen sürelerle yapılan iş sözleşmelerine göre çalıştırılır. Bu tür işçiler sürekli işçi olarak tanımlanmıştır. Hakları da kanunlar kapsamında belirlenmiştir.

Sürekli işçi kadrolu mu?

2018 yılından itibaren, daha öncesinde taşeron olarak çalışırken kadroya atanan işçiler 4D’li işçi ya da sürekli işçi olarak tanımlanmıştır. Bu işçilerin sahip olduğu ya da alınabildiği kadrolar son derece geniş tutulmuştur. Özlük hakları da bulunan bu işçiler 4A, 4B, 4C sigorta türlerinin dışında bırakılmıştır. Sürekli işçi kadrosu 4D’li işçi olarak tanımlanır ve yapılan iş sözleşmeleri belirlenmiş bir süreyi kapsamaz. Kamu işçileri olarak da kabul edilirler. Geçici süre ile çalışabilecekleri gibi sürekli işçi olarak da çalışabilirler. 4D’li işçiler beli pozisyonlara göre kamu alanında kadrolu olarak da kabul edilebilir.

Sürekli işçiler, mazeret izni, doğum izni, ücretli yıllık izin, tediye ödemeleri gibi çeşitli özlük haklarına sahiptir. Kadın ve erkek çalışanlara tanınan tüm haklardan yararlanırlar. Engelli olan çalışanların da kanunlara göre sahip olduğu tüm haklar 4D’li işçi olarak da uygulanır. Maaş hesaplamaları, brüt ücret üzerinden düşülen vergilerden ve türlü kesintilerden sonra yapılır ve net olarak ödenir.

En Çok Aranan Haberler