HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sürekli işçi ne demek, ne iş yapar? Sürekli işçi işten çıkarılabilir mi?

Uzun süredir Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında birleşmiş olan ve özel sektör ya da kamu alanında çalışıyor olması fark etmeksizin tüm çalışanların çalıştıkları göreve göre sigortalandıkları çeşitli sigorta türleri vardır. 4A, 4B, 4C ve 4D olarak sınıflandırılan bu sigorta türlerinin her biri farklı bir çalışma grubunu kapsar.

Sürekli işçi ne demek, ne iş yapar? Sürekli işçi işten çıkarılabilir mi?

Özel bir iş yerinde çalışan görevi fark etmeksizin tüm işçiler 4A sigorta kapsamındadır. 4B sigorta kapsamı ise daha önce BAĞ- KUR adı verilen kendi mesleğini yapan serbest çalışan olarak sınıflandırılan kişiler için geçerlidir. 4C eski adı ile Emekli Sandığı çalışanları ise devlet memuru statüsünde olan kişiler içindir. Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından ortak oluşturulan görüş doğrultusunda beli bir adet ya da ücret sınırlandırması ile sözleşmeli olarak çalışanlar da yine 4C grubuna girerler.

Sürekli işçi ne demektir?

4A, 4B ve 4C sigorta türleri dışında bir de 4D sigorta kapsamında hizmet veren kişiler vardır. Bu sigorta türü bir devlet kuruluşunda taşeron da denilen şekilde çalıştırılan ya da İŞKUR (İş ve İşçi Bulma Kurumu) aracılığı ile çalıştırılan kişiler için geçerli olan bir sigorta türüdür. 4D sigorta türüne dahil olan kişiler ayrıca sürekli işçi olarak da adlandırılmışlardır.

Sürekli işçi ne anlama gelir?

Sürekli işçi olarak adlandırılan çalışanlar kamuya ait olan kurumlarda ve kuruluşlarda belirsiz bir süreliğine iş sözleşmesi ile çalıştırılırlar. Bu şekilde çalıştırılan işçileri ifade eden sürekli işçilerin belli pozisyonlara göre kamu alanında kadro atamalarının yapılması da mümkün olabilir. Bunun dışında sürekli işçi kadrosu haklarından bazıları şunlardır:

  • Kadroya geçme olasılıkları bulunur.
  • Kıdem tazminatından yararlanabilirler.
  • Yıllık ücretli izin hakkından yararlanabilirler.
  • Kadın ve erkek çalışanların farklı hakları bulunur. (Doğum izni vb.)

Sürekli işçi ne iş yapar?

4/D sürekli işçi görev tanımı ve tanımları çalıştıkları iş yerine ve üstlendikleri görevlere göre değişiklik gösterebilirler. Farklı alanlarda işe alınabilen sürekli işçiler büro, temizlik ya da farklı çeşitli alanlarda yaptıkları işe göre farklı görevlere sahip olurlar.

Geçici ve süresi belirli olmayan bir şekilde işe alınan sürekli işçiler çalıştıkları iş yerinden kendileri için hazırlanan görev tanımlarına göre çalışırlar. Her işverenin ve iş yerinin farklı görev tanımları ve sürekli işçilere vermekle yükümlü oldukları haklar vardır.

Sürekli işçi kadrolu mu?

4/D sürekli işçi haklarına göre sürekli işçi kadroları yapılmış olan iş sözleşmeleri kapsamında belirlenmiş bir süre için geçerli değildir. Kamu işçileri olarak da görülürler. Geçici ya da sürekli olarak çalışabilmeleri de mümkündür.

Belli bir süre çalıştıkları iş yerinde duruma ve iş yerine göre o iş yerinde kadroya da girebilme haklarına sahip olurlar. Beli pozisyonlarda çeşitli görevlerde ve kadrolu olarak çalışma hakları da bulunur.

Sürekli işçi işten çıkarılabilir mi?

Çalışan kişiler iş güvencesine sahip oldukları için haksız yere işten çıkartılma gibi bir durum söz konusu olamaz. Yüz kızartıcı suç ya da ciddi bir ihlal söz konusu değilse işverenler çalışanlarını bir gerekçe sunmadan işten çıkartamazlar.

696 sürekli işçi haklarına göre sürekli işçi olarak kabul edilen ve bu şekilde çalışan kişiler de haksızlıkla işten çıkartılamaz. Çeşitli haklara sahip olan sürekli işçilerin sözleşmeleri sebepsiz ya da haksız sebepler öne sürerek feshedilemez.

Sürekli işçi kadrolu mu demektir?

Sürekli işçi kapsamında olan kişiler 4D sigorta türünden faydalanabilen çalışanlardır. Yaptıkları iş sözleşmesi belli bir süreyi kapsamasa da çeşitli hakları sabittir. Kamu işçileri olarak kabul edilebilirler. Kadrolu çalışan olarak kabul edilmeseler de zaman içinde kadroya da dahil edilebilirler.

4D sigorta türü ile çalışan sürekli işçiler belli başlı pozisyonlara göre kamu alanlarında kadrolu olarak kabule dilme haklarına da sahiptirler. Ayrıca taşeron adı altında da çalışıyor olsalar da sürekli işçi kadrosuna dahildirler.

En Çok Aranan Haberler