Uzun ve sağlıklı bir yaşamı destekleyen faktörlerden birisi de hareket etmek. Oysa birçok kişi, gerek iş şartlarından gerek hareket etmeye özen göstermemekten ötürü bağışıklık, omurga ve kalp problemlerine, hatta bilişsel rahatsızlıklara daha yatkın oluyor. Eğer siz de tüm gününü oturarak geçirenlerdenseniz bu yazıya mutlaka göz atın! İşte sürekli masa başında oturmanın sağlığa zararları...
Hareketsiz yaşamın zararları denince akla ilk gelen şey elbette kilo almak oluyor. Sürekli oturmak, bireylerin kalori yakmasına engel oluyor. Dolayısıyla kiloda artış gözlemlenebiliyor. Ancak bu noktada kilo almayı sadece ideal kilodan uzaklaşmak olarak algılamamak önemli. Çünkü kilo almak, diyabet ve obezite gibi rahatsızlıkları beraberinde getiriyor!
Yanlış pozisyonlarda ve sürekli oturmak; kısa vadede sırt, omuz ve boyun ağrılarına sebep oluyor. Uzun vadede ise bel ve boyun fıtığı, kemik erimesi ya da kas kaybı gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Bu rahatsızlıklar, bireyi gündelik hayattan alıkoyacak kadar etkilerken yaşlılık sürecinde ciddi omurga ve eklem rahatsızlıklarına kapı aralıyor.
Sürekli oturmak, kas kasılmasının azalmasına ve kan dolaşımının yavaşlamasına sebep oluyor. Bu durum ise kan şekerinin artmasına ve kolesterolün düşmesine yol açabiliyor. Bunun sonucunda kalp hastalıklarına yakalanma riskiniz önemli ölçüde artıyor.
Hareketsiz yaşam, dengesiz glikoz seviyesine ve kan akışına sebep olduğu için ilerleyen yaşlarda bilişsel rahatsızlıklar yaşayabilirsiniz. Aynı zamanda hareketsizliğin beynin hafızayla ilgili işleyişini olumsuz etkileyerek beyin dokusunda bozulmalara yol açtığı ve bu durumun da yaşlılıkta bunamaya kadar gidebildiği biliniyor.
Oturarak çalışmak, gün sonunda her ne kadar zihnen yoruyor olsa da hareket etmeyen beden tam anlamıyla yorulmuyor. Dolayısıyla geceleri rahatlıkla uykuya dalmanız ya da kaliteli bir uyku çekmeniz daha zor olabiliyor.