Reuters'e konuşan Suriye Barış Görüşmeleri'ne katılan bir kaynak, Suriye muhalefetinin eğer Rusya'nın hava saldırıları durursa 2 ila 3 haftalık bir ateşkesi kabul ettiğini açıkladı.
İsmi açıklanmayan kaynak, üzerinde anlaşılan Suriye ateşkesinin yenilenebilir olup çatışmanın IŞİD hariç tüm tarafları tarafından desteklendiğini açıkladı.
Kaynak, Suriye ateşkesinin Nusra Cephesi'nin hedef alınmaması şartını da içerdiğini belirtti. Bu konunun ABD ve Rusya'nın üzerinde konuştuğu konulardan biri olduğunun altı çizildi.
Ateşkes şartları arasında kuşatmaların kırılması, tutukluların serbest kalması ve Suriye genelinde yardım ulaştırılması da bulunuyor.
Silahlı muhalif örgütler 'evet' dedi
Al Jazeera'nın haberine göre, Suriyeli muhaliflerin Yüksek Müzakere Heyeti Başkanı Riyad Hicab, Suriyeli silahlı muhalif gruplarla cuma akşamı İstanbul'da bir araya geldi. Gizli tutulan toplantıda Hicab, batılı güçlerin, geçici ateşkes kararının desteklenmesi hâlinde, şartların uygulanması için tam güvence sözü verdiğini aktardı.
Muhalifler Cenevre’deki ilk görüşmelerden bu yana 3 konunun hayat geçmesini istiyorlar:
* Kuşatma altındaki yerler üzerinde insani koridorun açılması ; * Yardım malzemelerinin girişine izin verilmesi
* Kadın ve çocuk tutuklular başta olmak üzere tutukluların serbest bırakılmasıCephe el Şamiyye, Sultan Murat Tümeni ve Ceyş ül İslâm gibi muhalif gruplar da anlaşmayı teyit etti. Detaylı açıklamanın Riyad Hicab tarafından yapılacağı ifade edildi.
Kürtler Suriye’nin kuzeyinde ilerliyor
YPG’nin de içinde bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri, Şadadi kasabasını ele geçirdiklerini açıkladı. Bu arada İran’dan Türkiye’nin uçuşa yasak bölge önerisine tepki geldi.
Suriye Demokratik Güçleri sözcüsü Talal Sillo savaşçılarının Cuma günü Şadadi kasabasını ele geçirdiğini belirtti.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlem'e göre kasaba, Amerika liderliğindeki koalisyonun desteğiyle SDF'nin elinde geçti.
Sillo, kasabayı tamamen kurtardıklarını, bir sonraki adımın IŞİD'in geride bıraktığı bubi tuzaklarını temizlemek olduğunu söyledi.
Bu arada İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdollahian, Suriye'de uçuşa yasak bölge fikrine tepki gösterdi. Abdollahian, Türkiye'nin Suriye'de uçuşa yasak bölge önerisinin önceki hataların tekrarı olacağını söyledi.
İranlı yetkili, bütün bölgenin güvenliğini etkileyen Suriye krizinin siyasi olarak çözülebileceğini yineledi.
Emir Abdollahian, Suriye'ye komşu ülkelerin teröristlerin bu ülkeye girişini engellemesi açısından sınır bölgelerini kontrol etmelerinin soruna siyasi bir çözüm bulunması açısından önemli olduğunu da vurguladı.
Suriye, Mart 2011'den buyana yabancı destekli çatışmaların etkisinde. Suriye Siyasi Araştırma Merkezi'nin son raporuna göre ülkedeki şiddet nedeniyle 470 bin kişi hayatını kaybetti,1 milyon 900 bin kişi yaralandı ve 23 milyonluk ülke nüfusunun neredeyse yarısı evlerini terketti.
Rusya ve ABD anlaştı
Rusya ve ABD'nin Cenevre'de yürüttükleri görüşmelerde Suriye'de şiddetin sona ermesiyle ilgili bir belge üzerinde anlaşma sağladığı belirtildi.
Moskova-Kahire Grubu'ndan Suriyeli bir muhalif, RİA Novosti'ye yaptığı açıklamada, Rusyaile ABD'nin üzerinde anlaşma sağladığı belgenin yürürlüğe girmesi için üst düzey onayların alınması gerektiğini söyledi. Muhalif yetkili, IŞİD ve El Nusra Cephesi'nin dahil edilmediği belgenin, kabul edildikten bir hafta sonra yürürlüğe gireceğini kaydetti.