İngiliz gazeteci Patrick Cockburn, Independent on Sunday gazetesindeki yazısında Suriye'den gelen haberlere atfedilen güvenilirliği sorguladı.
"Hiç bir gazeteci sadece ‘güçlü söylentiler’e dayanarak katliam, işkence ve toplu tutuklama haberleri yapamaz. Her televizyon, gazete ya da radyonun editörü bu tür bir haberi reddeder.
Ama ya gazetecimiz ‘söylenti’ sözcüğünü çıkarıp kaynak olarak yerine 'YouTube' ya da 'blog yazarı' kelimesini koyarsa... En azından son zamanlardaki deneyimimiz gösteriyor ki, editörler buna onay vermekle de kalmayıp muhtemelen gazeteciyi interneti akıllıca kullandığı için tebrik ediyor."
"BBC ve diğer televizyon kanalları her akşam Suriye'den kargaşa görüntüleri yayınlayıp, bunların doğru olup olmadığını bilmediklerini söylüyor. İnsanlarsa haklı olarak, BBC ve diğer kanallar bu görüntülerin gerçekliğinden emin olmasalar bunu haberlerine tek kaynak olarak kullanmayacaklarını düşünüyor. Yazılı basında da blog yazarları kendilerine aynı şekilde kolayca yer buluyor."
Cockburn, doğru açıdan çekildiğinde küçük bir gösterinin büyük görüneceğini, bir kentin bir sokağındaki çatışmanın 'onlarca kasabada çatışmalara kanıt' olarak gösterildiğini belirtiyor.
"Teknik ilerlemeler hükümetlerin bilgiyi bastırmasını zorlaştırdı. Ama propagandacının işini de kolaylaştırdı.
"Irak'ın işgali sırasında Avrupa ve Washington'da siyasi elitler bölünmüş olduğundan gazetecilerin farklı görüşler dile getirmesi kolaylaştı. Ama bugün yabancı medyada isyancıları haklı, var olan hükümetlerin haksız olduğu gibi ezici bir görüş birliği var. BBC gibi kurumlar için çok dengesiz yayınlar birden kabul edilir hale geldi.
"Kuruluşundan bu yana Orta Doğu'da bilgi üzerinde devlet tekelini kırmak için büyük emek veren El Cezire de maalesef bugün Libyalı ve Suriyeli isyancıların eleştirel olmayan propaganda koluna dönüştü.
"Suriye muhalefetinin isyanının başarıya gerçekte olduğundan daha yakın olduğu izlenimi vermesi gerek. Suriye hükümeti, protestocuları bastıramadı, ama onlar da hala rejimi devirmekten uzak.
"Sürgündeki liderler Batının Libya'da olduğu gibi kendi lehlerinde bir askeri müdahalede bulunmasını istiyorlar, oysa koşullar çok farklı. Medyayı manipüle etmenin amacı Batı ve Arap müttefikleri bu koşulların var olduğuna ikna etmek. İnternetten pompalanan dezenformasyon bulutunun altında bu yatıyor."