HABER

Suriye için de “yol haritası”

Libya’dan sonra Suriye için de bir “yol haritası” hazırlanıyor.

NEW YORK (ANKA) - Libya’dan sonra Suriye için de bir “rol haritası” hazırlanıyor. Wall Street Journal gazetesine konuşan Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Selim Yenel, Türkiye’nin Şam’a gönderdiği heyetin “bir yol haritası” üretmeyi amaçlayan bir sürecin başlangıcı olduğunu söyledi. Gazete de, “Türkiye için Ortadoğu’daki ayaklamalar, özellikle Suriye’deki sert önlemler, komşularla anlaşmazlıkları önlemeye yönelik politikasını baltalamakla tehdit ediyor” diye yazdı.

ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, Türkiye’nin Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı, isyancıları hedef alan askeri baskılardan vazgeçmesini ikna amacıyla Suriye’ye bir heyet gönderdiğini belirttiği haberinde Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selim Yenel’in, Suriye liderliğinin ziyaretle mutabık kaldığını söylediğine dikkat çekti.

Türk liderlerinin defalarca Esad’ı itidal göstermeye ve hızla reform yapmaya çağırdıklarını kaydeden gazete, “Türkiye için Ortadoğu’daki ayaklamalar ve özellikle Suriye’deki sert önlemler, son yıllarda ticareti geliştirmeyi ve bölgedeki etkinliğini artırmaya katkıda bulunan, komşularla anlaşmazlıkları önleme politikasını baltalamakla tehdit ediyor” yorumunu yaptı.

ABD’li gazete, Türkiye’nin politikasının şimdiden başka rejimlerle güçlü ticari ilişkiler ve siyasi bağların gelişmesini sağladığını da belirtirken Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yenel’in açıklamalarına da yer verdi.

“Türkiye’nin, İran dışında Sayın Esad ile doğrudan bir telefon hattı olan az sayıda ülkeden biridir” diyen gazete, “Türk diplomatı Sayın Yenel, Suriye’de protestoların başlamasından sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘birkaç defa’ Sayın Esad’ı etkilemek amacıyla onunla buluştuğunu ve telefon ettiğini söyledi” diye yazdı.

Seçim kampanyası ortasındaki Erdoğan’ın son günlerde Suriye konusunda “fazla yumuşak” olduğu için muhaliflerince sert eleştirildiğini kaydeden gazete, haberini şu sözleri ile noktaladı:

“Sayın Yenel, Şam’a giden heyet, Suriye’nin kamu ve ekonomik idaresi için halkın talepleri doğrultusunda değişikliklerini öngören bir ‘yol haritası’nı üretmeyi amaçlayan bir sürecin başlangıcı olduğunu söyledi. Yenel, Albay Kaddafi’yi de kastederek ‘(halkın baskısının) onları köşeye sıkıştırdığını biliyoruz. Bu insanları angaje etmeye çalışıyoruz’ dedi.”

-“TÜRKİYE ESAD’A DAHA ÇOK BASKI YAPMALI”-

Bu arada, Suriye krizi ve Türkiye’nin yaklaşımı, başka Batılı medya kuruluşlarınca da yoğun bir biçimde değerlendiriliyor. The Economist dergisi, halen Batı’nın Suriye’ye askeri bir müdahalede bulunmasının tasavvur edilmez olduğunu belirttiği başyazısında buna karşın bölgede havanın değişebileceğini de savundu.

İngiliz dergisi, bu bağlamda “Yükselen bir güç ile olmakla övünen Türkiye’nin, en çok etkisi olan ülke. Suriye’nin en başlıca ticaret ortaklarından biri olarak tanklarını geri çekmesi ve halkına uygun bir seçim tercih sağlaması için Sayın Esad’a, daha çok baskı yapmalı” diye yazdı.

-“HEYET, SÜRİYE’YE ÖRTÜLÜ UYARI GİBİ GÖRÜLEBİLİR”-

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times ise, “Türkiye ve İran bile, sert önlemler konusunda giderek daha rahatsız gibi görülüyorlar. Türkiye, Suriye muhalifleriyle bir dizi yüksek profilli buluşmalara ev sahipliğini yaptı” dedi.

Türkiye’nin, Şam’a bir heyet göndermesini, “komşusundan pek de memnun olmadığının diğer bir işareti” olarak yorumlayan LA Times, “Türkiye ile Suriye arasında sağlam ticari ve diplomatik ilişkiler var. Güvenlik ve ticaret yetkililerini göndermek, Suriye’ye örtülü bir uyarı gibi görülebilir” görüşünü öne sürdü.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler