Türk jetinin, Suriye tarafından düşürülmesinin ardından bu ülkeye sınırı bulunan Hatay ve Gaziantep’in sorumluluk sahasında yer aldığı Adana merkezli 6. Kolordu Komutanlığı’nın yeniden kolordu seviyesine çıkarılması ve bir korgeneral atanması bekleniyor.
Türk jetinin, Suriye tarafından, uluslararası sahada düşürülmesi, bunun üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) angajman kurallarının değiştiğinin ilan edilmesinin ardından hava ve deniz ihlallerinin yanı sıra kara sahasındaki hareketlilik ve olası ihlaller de kritik önem kazandı. Türkiye’nin, 877 kilometre ile en uzun sınır komşusu olan Suriye ile sınırının batı yakasından sorumlu olan 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Mehmet Eröz’ün Ağustos 2011 YAŞ toplantısının hemen ardından İnternet Andıcı davası kapsamında tutuklanması bölgedeki komuta yapısının değişmesine neden olmuştu.
[
****](https://www.mynet.com/generaller-suriye-sinirinda-110100638455)
**Yapı değişti**
Genelkurmay, bu sorumluluk sahasına, çeşitli davalardaki tutukluluklar nedeniyle 18’e düşen görevdeki korgenerallerden birini kaydırmak yerine Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı İdari Yardımcısı görevindeki Tümgeneral Sezai Bostancı’yı vekâleten atamayı tercih etmişti. Bostancı’nın atanmasıyla yeniden yapılanan komutanlık, 6. Mekanize Piyade Tümeni’ne dönüştürülmüştü. Kurulduğu günden beri “korgeneral” rütbesinde bir komutan tarafından yönetilen 6. Kolordu, bu atamayla vekâleten de olsa bir tümgenerale emanet edilmişti. Askeri yetkililer, Suriye ile yaşanan kritik sürecin de etkisiyle bölgedeki komutanlığın 1 Ağustos’ta başlayacak YAŞ toplantısıyla yeniden “kolordu” seviyesine yükseltilmesi ve bu bölgeye yeniden bir “korgeneral”in atanmasının beklendiğini belirtti. Askeri kaynaklar, Suriye’deki iç çatışma nedeniyle, sınır boyunca Türkiye’ye yönelik mülteci akınının uzun zamandır sürdüğünü, bazı Suriyeli subayların da sığınması nedeniyle değişen angajman kurallarının zaten titizlikle icra edilmesi gerektiğine işaret etti. Kaynaklar; Türk jetinin düşürülmesinin ardından ortaya çıkan yeni durumun, Türkiye’nin kara sınır hattındaki teyakkuz seviyesini artıracağını, uzun bir süre devam edebilecek sürece yönelik her kademedeki önlemin doğal olduğunu vurguladı. YAŞ toplantısında orgeneralliğe terfi ya da emeklilik için 6’sı tutuklu 10 korgeneralin dosyası, korgenaralliğe terfi için ise 8’i tutuklu 22 tümgeneralin listesi masaya yatırılacak.
**Bölgeden 2. Ordu sorumlu**
Türkiye’nin Suriye sınırından, komutanlığını Orgeneral Servet Yörük’ün üstlendiği Malatya merkezli 2. Ordu sorumlu bulunuyor. Sınırın Hatay ve Gaziantep’i kapsayan batı yarısı 6. Kolordu, Şanlıurfa ve Mardin’i içeren doğu yarısın ise Korgeneral Alaaddin Örsal komutasındaki Diyarbakır merkezli 7. Kolordu sorumluluğunda. Bölgedeki Kara Kuvvetleri Komutanlığı yapılanması kapsamında sınır boyunca İskenderun, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin’de birer tugay komutanlığı görev yapıyor. Bölgeden ayrıca Diyarbakır Jandarma
Bölge Komutanlığı ile Adana Jandarma Bölge Komutanlığı sorumlu bulunuyor.
**6 korgeneral tutuklu**
TSK’da görev yapan 362 general arasında kara sınıfı 24 korgeneral bulunuyor. Bu korgenerallerden 6’si çeşitli davalar nedeniyle tutuklu bulunduğu için görevleri başında sadece 18 korgeneral bulunuyor. Ağustos ayındaki YAŞ toplantısında iki kara sınıfı korgeneral orgeneralliğe terfi edecek. Emekliye ayrılacak korgeneraller de dikkate alındığında 3 ya da 4 tümgeneralin korgeneralliğe yükseltilmesi planlanıyor. Ancak, TSK’daki kara sınıfı korgeneral kadrosunun 24 ile sınırlı tutulması öngörülüyor.