TTKD Hatay Şubesi'nden Abdullah Öğünç ve Profesör Mustafa Sözen, Hatay'da Suriye sınırı boyunca yer alan bu alanı bir süredir araştırıyor. Sınırın öte yanındaki savaşa rağmen fotokapanlar koyuyor, mağaralara giriyor ve her seferinde yeniden şaşırıyorlar. Burası halihazırda bir doğa mabedi.
Lav akıntılarının arasında kurtlar, saz kedileri, çizgili sırtlanlar ve dağ ceylanları yaşıyor. Türkiye’nin en nadir memeli türlerinden olan kayalık gerbili ,bir tek bu alandan biliniyor. Ekiple birlikte çalışan Mustafa Kemal Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Doçent Hüseyin Korkmaz da, “leçelik” alanda binlerce yıl öncesinde yerleşim yeri olarak kullanılan 400.000 - 1.200.000 bin yıl önce oluşmuş ve bozulmadan günümüze ulaşmış lav tünelleriyle volkanik mağaralar bulduğunu söylüyor.
Yabani hayat, jeolojik ve antropolojik açıdan önem taşıyan bu alan, tam bir milli park niteliğine sahip. Alanın başına ciddi bir tehdit gelmeden mutlaka korunması gerekiyor, resmi kurumlarda ise buranın organize sanayi bölgesi için ayrıldığı konuşulmakta. Yüzyıllarca ayakta kalmayı başarmış bu mabet şimdilik ayakta, ama ne kadar?