ŞANLIURFA (İHA) - Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ve toprakların tarıma açılmasıyla ilgili tartışmalar sürerken, bölge halkı İsrail'in temizleme çalışmasına katılmamasını ve toprakların onlara kiralanmasını istemiyor.
Daha önceleri ihale modeli yap-işlet-devret yerine temizle-kullan olarak değiştirilirken, 50 milyon ile 1 milyar dolar arasında değişen temizleme maliyetini karşılayacak olan girişimci, toprakları kullanma hakkını elde edecek. Suriye sınır boyu, Mardin, Şırnak, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay ve Kilis'i çevreleyen 210 milyon metrekarelik mayınlı arazinin tarıma açılması için temizle-kullan modeliyle ilgili ihale çalışmaları geçtiğimiz yıllarda hızlandırılırken, NATO'nun alt birimi Namsa'nın onay vereceği
firma ile işbirliği şartı konulduğu belirtilmişti.
Uluslararası sözleşmeler nedeniyle Türkiye'nin önüne 7 yıldır konulan mayınlı arazilerin temizlenerek tarıma açılmasına ilişkin talep somutluk kazanmaya başladı.
Mayınların ağılıkta bulunduğu Suriye sınır boyu ve Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay ve Kilis'i çevreleyen 210 milyon metrekarelik mayınlı arazinin temizlenmesine karar verilirken, temizle kullan adıyla ihale hazırlıklarının başlatılması tartışmaları da beraberinde getirdi.
Maliyetinin 50 milyon ile 1 milyar dolar arasında olacağı temizleme çalışmasında girişimci firma temizlenen toprakları tarıma açarak kullanma hakkını elde edecek. Söz konusu arazilerin temizlenerek tarıma açılması amaçlı 2006 yılında yetki Maliye Bakanlığı'na bırakılırken, Mardin ve Şırnak için açılan ihaleler sonuçsuz kaldı. Bunun üzerine ihale şartnamesinde değişiklik yapan Maliye Bakanlığı güvenlik kriterleri arasına NATO ve Genelkurmay Başkanlığı onayını da getirmişti. Şartlar ise yetkililer
tarafından bölgenin hassasiyeti ve mayın temizleme çalışmasının incilikleri gerekçe gösterildi. Buna göre Namsa'nın onay verdiği firmalar ya da uluslararası şirketler mayın temizleme ihalesini alabilecek.
Halen Şanlıurfa'ya bağlı olarak 30 bin dekar arazi mayınlı bulunurken, Mardin'de 43 bin 700 dekar, Şırnak'ta 11 bin 150 dekar olmak üzere bunların genel toplamının 85 bin dekar mayınlı arazi olduğu öğrenildi. Şanlıurfalı çiftçiler, "Bu mayınlı arazilerin temizlenmesi veya tarım sahasına açılması için İsrail başta olmak üzere birçok ülkeden talip gelecektir. Bu araziler bölge insanlarına verilmelidir. Biz İsrail'i topraklarımızda istemiyoruz. Bu mayınları temizleyecekse Türkiye ve NATO temizlesin" diye konuştu.