ŞAM (İHA) - Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdülvelid El Muallam, Suriye hükümetinin Lübnan konusunda hem Taif Antlaşması hem de iki ülke arasındaki ikili özel anlaşmaların gereklerini yerine getirmeyi taahhüt ettiğini açıkladı.
Abdülvelid El Muallam, Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığı açıklamada, BM Özel Temsilcisi Terje Roed-Larsen'in Şubat ayı başında yaptığı ziyaretin ardından, Suriye hükümetine siyasi baskıların arttığına dikkat çekti. Dış basın tarafından da baskıya maruz kaldıklarını ifade eden El Muallam, BM Temsilcisi'nin görevini henüz tamamlamadığını, Suriye'nin bu süreci en iyi şekilde tamamlamak istediğini kaydetti. El Muallam, "Suriye'nin daha önce Lübnan'dan çektiği askerler ve bundan sonra çekeceği askerler Taif Antlaşması'na göre olacaktır. Eğer Suriye şu anda Lübnan'dan bütün askerlerini çekerse, bu ülkede askeri ve güvenlik alanlarında boşluk olacaktır. Bu boşluk, Suriye ve Lübnan'da istikrarsızlık oluşturabilir. Suriye bu istikrarsızlığın oluşmaması için acil bir formül bulma arayışında" şeklinde konuştu.
Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı, Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri'nin öldürülmesiyle ilgili olarak da "Suriye, Refik Hariri cinayetinde hem gerçeğin ortaya çıkması hem de sorumluların bulunmasına büyük önem veriyor. Bu konuda Suriye Lübnan'ın talep edeceği her desteği vermeye hazır. Bazı güçler hem Lübnan halkını hem de Suriye halkını ayaklandırmaya çalışıyorlar. Bu ayaklandırma çalışmalarının bedelini Lübnan halkı ve hükümeti ödüyor" dedi.
Lübnan'da 1975-1990 yılları arasında süren iç savaşın ardından, Suudi Arabistan'da biraraya gelen Lübnanlı parlamenterler tarafından imzalanan Taif Anlaşması, Suriye askerlerinin belli bir takvim çerçevesinde Lübnan'dan çekilmesini öngörüyor. Suriye, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki askeri birliklerini geçen yıl çekmişti.
BM Güvenlik Konseyi, 3 Eylül 2004'te kabul ettiği 1559 sayılı kararla Lübnan'da bulunan bütün yabancı güçlerin çekilmesi, milislerin dağıtılması ve tüm ülkede hükümet kontrolünün sağlanmasını talep etmişti.
BM Genel Sekreteri Kofi Annan, BM Özel Temsilcisi Terje Roed-Larsen'i kararın uygulanması göreviyle geçtiğimiz haftalarda Şam ve Lübnan'a göndermişti.