Devlet Başkanı Esad'ın kardeşi Mahir'in komuta ettiği birlik, Şebbiha isimli çeteyi de barındırıyor. Birlik olası operasyonda ilk hedef olarak görülüyor.
Üzerinde çalışılan Suriye operasyonunda olası hedefler belirlenmeye başlandı. Cezalandırma amaçlı operasyonda Suriye ordusunun bazı birliklerinin özellikle hedef alınması bekleniyor.
Hedefteki birliklerin başında Suriye'nin 4.Zırhlı Tümeni var. Şam yakınlarındaki Guta bölgesindeki birliğe Devlet Başkanı Esad'ın kardeşi Mahir Esad komuta ediyor. Binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği kimyasal saldırıyı 4. Zırhlı Tümene bağlı 155.Tugayın yaptığına ilişkin istihbarat raporları var. Bu birlik Şabbiha ismi verilen sivil çeteleri de barındırıyor.
Olası hedefler arasında Suriye ordusunun özel birlikleri ve istihbarat merkezi de sayılıyor. Şam'ın Kuzeyindeki Kasiyon bölgesinde yer alan Cumhuriyet muhafızlarının üssü de önemli hedefler arasında. (NTV)
İNGİLTERE TASARI SUNACAK
İngiltere Başbakanı David Cameron, Suriye'deki sivillerin kimyasal silahlardan korunması yönünde karar için BM Güvenlik Konseyi'ne başvuracaklarını açıkladı.
Twitter hesabından açıklama yapan Cameron, Esed rejiminin saldırılarının kınanması ve sivillerin korunmasına yönelik tasarıyı hazırladıklarını ifade etti. Cameron, Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki sorumluluklarını yerine getirmesi için bunun bir fırsat olduğunu dile getirdi. Tasarının bugün konseyin gündemine getirilmesi bekleniyor.
BM Güvenlik Konseyi'nin veto hakkına sahip daimi üyelerinden Rusya, Suriye rejimi aleyhine getirilen tasarıları engelleyeceğini daha önce açıklamıştı. BM'den sonuç alınamaması halinde İngiltere ve ABD öncülüğündeki ülkelerin kendi başlarına hareket etmeleri gündemde.
"BÖLGEDE MÜDAHALEYE BİR TEK TÜRKİYE DESTEK VERİYOR"
Arap Ligi’nin Salı günü kimyasal saldırıdan Esad rejimini sorumlu tutmakla birlikte Suriye’ye bir askeri müdahaleye desteklemeyi reddetmesinin Beyaz Saray’ın girişiminin hukuki ve diplomatik yönlerini karmaşıklaştırdığı yorumları yapılırken “Bölgede bir tek Türkiye, müdahaleyi desteklemeyi taahhüt etti” deniliyor.
New York Times Gazetesi, Arap Ligi’nin Suriye’ye bir askeri müdahaleyi reddetmesinin Obama Yönetimi’ni “geniş bölgesel destekten yoksun” bıraktığı değerlendirmesini yaptığı geniş haber analizinde yönetim yetkililerinin ise, toplantı öncesi Arap Ligi’nden beklentinin askeri müdahale için onay değil, kimyasal silahlar kullanımı için kınama olduğunu, bu nedenle örgütün tutumundan tatmin olduklarını söylediklerini de aktardı.
Halen ABD kamuoyunun sadece küçük bir bölümünün Suriye’ye askeri müdahaleye destek verdiğine, Arapların çok büyük bir çoğunlukla ise karşı olduklarına işaret edilirken özel konuşmalarda Batı’nın devreye girmesini ısrarla isteyen Körfez ülkeleri dahil, hiçbir Arap ülke veya liderinin kamuoyu önünde "destek" ifade etmediği belirtilerek “Bölgede bir tek Türkiye müdahaleye destek taahhüt etti” denildi.