HABER

Suriye'den BM'ye tepki

ŞAM (İHA) - Suriye, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin şubat ayında öldürülmesi sonrası başlatılan BM soruşturmasıyla tam işbirliği içinde olmadığı yolundaki suçlamaları bir kez daha reddetti.

Şam yönetiminin açıklaması, BM Güvenlik Konseyi'nin, önümüzdeki aya kadar soruşturmayla tam işbirliği yapmaması halinde Suriye'ye karşı daha sert önlemler alınacağını oybirliğiyle kabul etmesi sonrası geldi.

Suriye Dışişleri Bakanı Faruk el-Şara, Güvenlik Konseyi kararının, soruşturma raporunda olduğu gibi, Suriye'nin bu cinayetle bağlantısı olduğu varsayımına dayandığını söyledi.

El Şara, ülkesinin Hariri cinayetiyle bir ilgisi olduğunu gösteren hiçbir kanıtın ortaya konulamadığını savundu.
BM Güvenlik Konseyi, Lübnan eski başbakanı Refik Hariri'nin öldürülmesiyle ilgili açılan soruşturmada Suriye'nin tam işbirliği yapması çağrısında bulunan bir karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti. Güvenlik Konseyi'ne sunulan karar tasarısı, Hariri cinayetine karıştıklarından kuşkulanılan kişilere seyahat yasağı getirilmesi ve bu kişilerin ülke dışındaki varlıklarının dondurulması talebinde bulunuyordu.

Ayrıca Suriye'ye, soruşturmayı yürüten heyet tarafından adı açıklanan kişileri tutuklaması ve şüpheliler ile tanıkların Suriye dışında ifade vermelerine izin vermesi çağrısı yapılıyordu.

Tasarının arkasında olan ABD, Fransa ve İngiltere'nin Suriye'ye ekonomik ambargo uygulanacağı tehdidini çıkarmayı kabul etmelernin ardından, Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesinin tamamının karar tasarısını onayladıkları belirtildi.

Güvenlik Konseyi'nin iki daimi üyesi Rusya ve Çin, Suriye'nin işbirliği göstermemesi halinde ekonomik ambargolarla tehdit edilmesine karşı çıkıyordu.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, konunun siyasileştirilmesini istemediğini ifade etmişti. Lavrov, devletlerarası ilişkilerin hukuk sürecinin mekanizmalarıyla karıştırılmasının yanlış olduğunu belirtmişti.

Oylamanın ardından Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, kararın yegane amacının Hariri'nin öldürülmesinin ardındaki gerçeği ortaya çıkarıp sorumluları adalet önüne getirmek olduğunu söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, bu kararın Suriye'yi BM'in sabrının bir sınırı olduğu yolunda uyardığını belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Suriye'yi terörü destekleyip kendisini uluslararası toplumdan tecrit etmekle ve Ortadoğu üzerinde istikrarsızlık meydana getiren bir etki yapmakla suçladı. Rice, Şam yönetiminin davranışlarını köklü şekilde değiştirmek üzere stratejik bir karar alması gerektiğini savundu.
BM tarafından yürütülen bir soruşturmada, Refik Hariri suikastına Suriye ve Lübnan güvenlik güçlerinin karıştığı öne sürülmüştü.
Yaklaşık iki hafta önce Alman savcı Detlev Mehlis tarafından açıklanan rapor, Suriye ve Lübnan güvenlik güçlerini suçlamış, Suriye'yi de soruşturmayı engellediği gerekçesiyle eleştirmişti.

Refik Hariri'nin bu yılın başlarında, bir otomobile yerleştirilen bombanın patlaması sonucu ölmesinin ardından Suriye uluslararası topluluk içinden geniş çaplı eleştirilere hedef olmuş ve bunun sonucunda Lübnan'daki askerlerini tümüyle geri çekmek zorunda kalmıştı.

En Çok Aranan Haberler