Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD)’nin misafiri olarak Gaziantep’e gelen Amerikan İlerleme Merkezi (CAP) heyeti, Suriye’nin Gaziantep ve Türkiye ekonomisine etkilerini mercek altına aldı. Heyet, ticari ortaklıklar kurulması yönünde de çeşitli girişimlerde bulundu.
Heyetin Irak ve Suriye’nin Gaziantep ve bölge ekonomisine katkılarını da araştırmak üzere geldiğini kaydeden HÜRSİAD Genel Sekreteri Orhan Özdülkar, “ABD ile Türkiye arasında önemli bir stratejik ortaklık bulunduğuna işaret eden Özdülkar, İki ülke arasındaki ilişkilerin zaman zaman zikzaklar gösterse de bugün bulunduğu noktadan daha ilerilere taşınabileceği inancını taşıdığını dile getirdi. Özellikle demokrasi ve özgürlükler konusunda paralel düşüncelere sahip iki ülke olduklarını belirten Özdülkar, “Bu anlamda doğal müttefikliğimiz var. Bunun yanında dünya barışı konusunda da müttefik ülkeleriz. Onun için bu ilişkilerin gelişiminin iki ülke halklarının yanında bölgemiz ve dünya barışı için de önemli olduğunu düşünüyoruz.” dedi. CAP Action Fund Başkanı Tom Perriello da kuruluş olarak Türkiye ile ABD'nin müttefikliğini önemli gördüklerini, bundan yararlanmak istediklerini ifade etti. Ülkeler arası bağları güçlendirmek adına gereken adımları attıklarını, atmaya da devam edeceklerini vurgulayan Perriello, Türkiye ile ekonomi ve ticarette büyük ortaklıklar kurmak istediklerinin altını çizdi.
CAP Kurucu Başkan Yardımcısı Winnie Stachelberg ise “Türkiye ulusal güvenlik çıkarlarımız için vazgeçilmez bir ülke ve bu çıkarlarımızın gelişmesi konusunda ilişkilerinde gelişmesi kaçınılmaz. Bizim ilişkilerimiz biraz komplike ilişkiler. Amerika’daki insanların kafasında Türkiye’nin komşu ülkeleriyle yaptığı açılımlarla ilgili soru işaretleri var. Biz Amerika’daki insanlara Türkiye’nin ekonomik ve politik gücünü anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü bizim kafamızda, Amerika’nın ekonomik gücü çok önemli. Ama uzaktan bakıldığında Türkiye’nin jeopolitik açıdan önemi görünmekte. Biz insanlarımıza Türkiye’nin bölgedeki pazarların ekonomik liderliğinden de bahsediyoruz. Bizim en büyük problemimiz halkımızın Türkiye hakkındaki görüşleri ve bölge ile ilgili yorumları. Biz grup olarak bu düşünceyi değiştirmeye çalışıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
“GAZİANTEP, DEĞİŞEN ORTADOĞU’NUN BAŞKENTİ”
Heyette yer alan Türkiye Latin Amerika ve Avrupa Sorumlusu Michael Werz ise, Türkiye’nin günümüzde, AB’ye 10– 15 yıl önce yapacağı katkıdan daha fazla katkı yapacak konumda bir ülke olduğunu dikkat çekerek, “Başkanımız Obama’nın da 6 Nisan 2009’da da belirttiği gibi biz Türkiye’nin tam üyeliğini destekliyoruz. Biz Avrupalı meslektaşlarımızla da konuştuğumuzda bunu açıkça belirtiyoruz. Fransa ve Almanya’nın Türkiye konusunda çıkmasa sokan açıklamalarının biz de farkındayız ve kamuoyunun da bu anlamda tepkileri var. AB dışında da biz Amerika olarak bölgeyle ilişkilerimizi nasıl geliştirebiliriz konusunda yeni yaklaşımlara girmeliyiz. Sizin de belirttiğiniz konularda Türkiye Avrupa birliği için çok önemli fakat ilerisi için beklemeyip başka stratejilerde geliştirmek bölge için iyi olur diye düşünüyoruz. Biz Amerika’nın başkentinden geliyoruz. Türkiye’nin başkentinde de bulunduk. Gaziantep’e gerçekleştirdiğimiz bu gezinin en heyecan verici yanı değişen ortadoğunun başkentinde bulunmak. Özellikle Gaziantep kendisi için bu adı hak ediyor. Bu bölgedeki her yere ulaşıp refahı yükseltmeniz çok önemli.” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz