YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sürücülere Karakol, Asayiş Ve Fahri Müfettişler De Ceza Yazıyor

İzmir merkezde bin 200 fahri müfettişin yanı sıra karakol ve asayiş ekipleri de dağıtılan tutanaklarla...

İzmir merkezde bin 200 fahri müfettişin yanı sıra karakol ve asayiş ekipleri de dağıtılan tutanaklarla hatalı sürücülere ceza yazabilecek. Ekipler, 2011 yılında 244 bin, 2012 yılında 245 bin ceza kesti.

İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerinin sıkı denetimleri ve para cezalarına rağmen sürücüler, kural ihlallerinden vazgeçmiyor. Her yıl yüzlerce kişinin öldüğü ve binlerce kişinin yaralandığı trafik kazalarının sebeplerinin başında kurallara uymamak geliyor. Sıkı denetimlere ve para cezalarına rağmen sürücüler, trafik kurallarına uymamaya devam ediyor. Trafikte kural ihlalleriyle gelen kazaların önüne geçmek için Emniyet Genel Müdürlüğü, karakol ve asayiş polisine ceza yazma yetkisi verdi.

Karakol ve asayiş ekipleri görev bölgelerinde tanık oldukları; kırmızı ışık, hatalı şerit değiştirme, tehlikeli araç kullanma, araç kullanırken cep telefonu ile konuşma, emniyet kemeri takmama ve yasak park gibi ihlallere müdahale edecek. Asayiş ve karakol ekiplerine Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünde eğitimleri verilerek trafik 'ceza tespit tutanağı' dağıtıldı. Artık polisler trafikte görevli meslektaşları gibi ceza yazabilecek.

FAHRİ MÜFETTİŞLER DE CEZA YAZIYOR

İzmir'de bulunan bin 200 fahri müfettişi trafik kurallarına uymayan sürücülere ceza yazıyor. Suçu tespit eden fahri müfettişler ellerindeki tutanakları doldurduktan sonra trafik ekibi veya Trafik Şube Müdürlüklerine teslim ediyor. 'Fahri Trafik Müfettişi' olmanın şartları ise şunlar: "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak; en az kırk yaşında olmak; en az yüksekokul mezunu olmak; en az on yıllık sürücü belgesi sahibi olmak; asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralamalı trafik kazasına sebebiyet vermemiş olmak; müracaat tarihinden geriye doğru toplam beş yıl içerisinde, hakkında 100 ceza puanı uygulaması sonucu sürücü belgesi geri alınmamış olmak; kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak; taksirli suçlar, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara, zimmet, ihtiras, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç, kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak."

İzmir Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan uygulamalarda, 2010 yılında 230 bin, 2011 yılında 244 bin, 2012 yılında 245 bin ceza kesildi. Hızdan günlük 70 araca ceza yazılırken 2011 yılında 45 bin araca 2012 yılında ise bu sayı 25 bine düştüğü görüldü. Günlük kemer cezası 150 araç olurken 2011 yılında 18 bin araca, 2012 yılında 50 bin araca çıktı. 2011 yılında direksiyon başında cep telefonuyla konuşarak kurallara uymayan 18 bin sürücüye, 2012 yılında ise 25 bin sürücüye ceza yazıldı. Alkolden 2011 yılında 5 bin, 2012 yılında ise 6 bin 500 kişiye, park yasağı 2011 yılında 120 bin, 2012 de 130 bin oldu. 2012 yılında kırmızı ışık ihlali yapan 13 bin araç, kask takmayan motosiklet sürücülerine 7 bin kişiye cezai işlem uygulandı. Ehliyet gerektirmeyen elektrikli bisikletlere kask takma zorunluluğu getirildi.

HER YIL 40 BİN YENİ ARABA TRAFİĞE ÇIKIYOR

2009 yılında trafikte toplam 900 bin arabanın bulunduğu belirlenirken 2010'da bu sayının 940 bin, 2011'de 980 bin, 2012'de ise 1 milyon 20 bine yükseldiği tespit edildi. Araştırma sonucunda her yıl trafiğe 40 bin yeni arabanın çıktığı belirtilirken 5 bin kapalı 25 bin açık otoparkın olduğu öğrenildi.

Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından, yoğunluğun sebeplerini belirlemek için trafik analizi projesi kapsamında 3 ay boyunca yoğun şekilde çalışma yapan ekipler kamyonların şehir içi trafiğini aksatmaması yönünde uygulama yaptı. Günlük 100 kamyonu inceleyen ekipler yasaklara uymayan sürücülere ceza yazıldı. 200 civarında kamyona ise tonaj cezası kesildi.

Kamyonların sabah 07.00-09.00 ile akşam 17.00-19.00 arasında Mustafa Kemal Sahil Bulvarı, Yeşillik caddesi, Kamil Tunca Bulvarı, Ankara Caddesi, Altınyol ve Yeşildere gibi caddelere girmesi yasaklandı. Şehir merkezinde motorlu ve yaya trafik ekipleriyle trafik akışını düzenlediklerini belirten Denetleme Şube Müdürlüğü yetkilileri, dikine parkları kaldırdıklarını, yan park yaptıklarını, bunun da bir şerit kadar mesafe açtığını belirtti. Trafiği düzenlemek için 15 bayan trafik polisinin görev yaptığını bu sayının artacağını söyleyen yetkililer, "Trafiğin yoğun olduğu saatlerde çöp toplayan kamyonlara da cezai işlem uyguluyoruz. Çekicilere yönelik denetleme düzenledik. Bir ay içinde 300 çekici denetlendi. Yetki belgesi olmayanlara ceza yazıldı. Kurallara uymayan yaklaşık 20 kamu aracına da işlem yapıldı." dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler