YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Süs Biberiyle Süslenen Çelenkler Avrupa'ya Ihraç Ediliyor

GÖKMEN YÜCE - Bucak ilçesine bağlı Kocaaliler beldesinde, Mersin bitkisinden yapılan ve süs biberiyle süslenen çelenkler Avrupa'ya gönderiliyor.

GÖKMEN YÜCE - Bucak ilçesine bağlı Kocaaliler beldesinde, Mersin bitkisinden yapılan ve süs biberiyle süslenen çelenkler Avrupa'ya gönderiliyor. Köylülerin dağlardan topladıkları Mersin bitkisinin yapraklı dalları, telden yapılmış küçük çemberlerin etrafına sarılarak çelenk haline getiriliyor. Daha sonra Mersin bitkisindeki küçük yuvarlak meyveler ile kırmızı ve turuncu renkteki süs biberleri, çelenklerin üzerine düzenli şekilde yerleştiriliyor. Üretilen çelenkler küçük kasalara konularak, soğuk hava sistemine sahip tırlarla başta Hollanda olmak üzere Almanya, Fransa ve İtalya'ya ihraç ediliyor. - Yılda 200 bin çelenk üretiliyor Kocaaliler Belde Belediye Başkanı İsmail Durmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldede 2002 yılından beri çelenk üretimi yapıldığını söyledi. Atölyelerde ve bazı evlerde yaklaşık 200 kişinin bu işle uğraştığını anlatan Durmaz, şöyle konuştu: "Çelenk yapma işi beldemizde her yıl 20 Ağustos'ta başlar, 20 Aralık'a kadar devam eder. Beldemizde yılda yaklaşık 200 bin çelenk üretiliyor ve bu çelenklerden 1 milyon lira gelir elde ediliyor. Bir çelengin bize maliyeti 2 avro civarında. Çelenklerin tanesini Hollanda'daki halin durumuna göre 2,5-3 avro civarında satıyoruz. Çelenkler Avrupa'da christmas kutlamalarında hediye olarak kullanılıyor." Durmaz, çelenklerin 10 gün boyunca doğal yapısını koruyabildiğini, daha sonra kurumaya başladığını kaydetti. - Kadınların geçim kaynağı oldu Çelenk yapım işinde 12 yıldır çalışan Esma Tokgöz, çalışmaya sabah erken saatlerde başlandığını, önce telin etrafına Mersin dallarının sarıldığını söyledi. Mersin meyvelerinin ve süs biberlerinin ise genellikle akşam saatlerinde çelenklere yerleştirildiğini anlatan Tokgöz, "Gece saat 10-11'e kadar çalışıyoruz. Bir kişi günde 20-25 çelenk yapabiliyor. Bu şekilde çalışan bir kişi çelenk sezonu boyunca yaklaşık 3 bin lira kazanabiliyor. Bu da bizim için çok önemli bir rakam. Bu iş beldemizdeki kadınların geçim kaynağı oldu" diye konuştu. Tokgöz, çelenk yapım işinin zorlukları bulunduğunu anlatarak, özellikle süslemede kullanılan meyvelerin dikenlerinin ellerine battığını belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler