YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Süs kabak yetiştiricileri Mısır, Tunus ve Libya pazarının açılmasını bekliyor

Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçelerinde süs kabağı üreticileri, ürünlerinin satılması için Tunus, Mısır ve Libya...

Süs kabak yetiştiricileri Mısır, Tunus ve Libya pazarının açılmasını bekliyor

Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçelerinde süs kabağı üreticileri, ürünlerinin satılması için Tunus, Mısır ve Libya pazarının açılmasını bekliyor. Libya, Mısır ve Tunus'ta turistik eşya satıcıları Türkiye'den gelen süs kabaklarını işleyerek ülkelerine Avrupa'dan gelen turistlere hediyelik eşya olarak satıyor. Süs kabakları iç pazarda değerinden düşük fiyatta alıcı buluyor. Süs kabaklarının tanesi iç pazarda 1,5 liradan alıcı bulurken, Libya, Tunus ve Mısır'a tanesi 8 ile 10 lira arasında satılıyor.
Serik ve Manavgat'ta tarlalarında süs kabağı yetiştiren üretici Libya, Mısır ve Tunus'ta bir an önce siyasi otorite sağlanarak kabaklarının satılmasını bekliyor. Süs kabağı yetiştiricileri, en büyük korkularının kuruması için evlerinin damlarına koydukları süs kabaklarını farelerin yemesi olduğunu söyledi.
Süs kabağı yetiştiricisi Oğuz Ünal, bu yıl 5 tarlada 2 bin 250 süs kabağı yetiştirdiğini belirtti. Süs kabağının iç pazar fiyatının çok düşük olduğunun altını çizen Ünal, iç pazarda bir ile 1,5 lira arasında alıcı bulduğunu kaydetti.
Süs kabaklarını genelde Mısır, Tunus ve Libya'daki turistik eşya satıcılarının aldığını vurgulayan Ünal, Orta Doğu ve Afrika'daki turistik eşya satıcılarının kabak üzerinde işleme yaptıktan sonra ülkelerine dünyanın değişik ülkelerinde tatile gelen turistlere 40 ile 100 lira arasında sattıklarını kaydetti.
Mısırlıların genelde süs kabağını işledikten sonra avize olarak kullandığını belirten Ünal, Avrupa ülkelerine satışların ise çok az olduğunu dile getirdi.
Ünal, "Yetiştirdiğimiz kabaklar elimizde kaldı. İç pazarda çok durgun. İç pazarda süs kabakların tanesine bir lira değer biçiliyor. Bu fiyat çok düşük. Geçmiş yıllarda Mısır, Tunus ve Libya'ya tanesi 10 liradan satılıyordu. Mısır, Tunus ve Libyalı turistik eşya satıcıları Türk süs kabaklarını çok beğeniyor. Büyüklerini ışıklı avize, orta ve küçük boylarını ise işledikten sonra hediyelik eşya olarak satıyorlar. Mısır, Tunus ve Libya'da siyasi otoritenin bir an önce sağlanmasını istiyoruz. Kabakları evlerimizin damlarında kurutuyoruz. Tek korkumuz farelerin kabakları yemesi." diye konuştu.
Süs kabağı üreticisi Hazım Yılmaz da ellerinde çok sayıda kabak bulduğunu söyledi. Süs kabağında iç pazar piyasasının çok durgun olduğunu belirten Yılmaz, Mısır, Tunus ve Libya'da siyasi otorite ve istikrarın sağlanarak evinin damında kurutmaya bıraktığı kabakları satmak olduğunu ifade etti.
Süs kabağında Avrupa ülkelerine Almanya ve Belçika dışında satışının nadir olduğunu söyleyen Yılmaz, satışlarında genelde işlendikten sonra hediyelik eşya şeklinde olduğunu sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler